Tavaroista eroon yksi kerrallaan – näillä vinkeillä siivoaminen onnistuu näppärästi
Puheenaiheet
Tavaroista eroon yksi kerrallaan – näillä vinkeillä siivoaminen onnistuu näppärästi
Turhista tavaroista ei voi luopua kuin tavara kerrallaan. Näin pääset roinasta rauhaan!
Julkaistu 29.4.2018
Apu

1. Mieti, miksi haluat eroon tavarasta.

Haluatko tyhjää tilaa? Vai hävittää ikäviä muistoja? Onko tarkoitus myydä ja ansaita lisätuloja? Oletko luomassa tilaa uudelle tyylille? Oletko uusimassa jotain?

Kun syy tavarasta luopumiseen on selvillä, se helpottaa päätöksentekoa ja nopeuttaa poistamista.

2. Aseta sinulle sopiva tavoite.

Minkälaisessa rytmissä on mahdollista edetä?

Yksi käy läpi hyllyn päivässä, toinen raivaa huoneen kerrallaan valmiiksi. Eräs alakoululainen käyttää vuosittain kesäloman ensimmäiset pari päivää huoneensa läpikäymiseen ja edellisen kouluvuoden pois pyyhkimiseen.

Oletko kuullut TTTT:stä – tiistaisin tunti tavaroita toisaalle?

Kun luopuminen ja kierrätys etenee sopivassa rytmissä, siitä tulee helpommin rutiini. Kaikkea ei saa kuitenkaan tehtyä kerralla.

3. Tee luopumisesta mahdollisimman vaivatonta.

Lajittele poistetut tavarat heti sen mukaan, minne ne jatkavat matkaansa. Varaa eri paikat roskille sekä kierrätykseen, myyntiin, mökille ja lahjoitettaviksi päätyville tuotteille.

Kerää samalla kerralla mahdollisimman selkeitä kokonaisuuksia, joista hankkiudut nopeasti eroon. Poistoläjien on tarkoitus jatkaa matkaa eteenpäin, ei muuttaa eteiseesi.

4. Kun kierrätät, lahjoita aina kuin tuttavalle, johon haluat tehdä hyvän vaikutuksen.

Laita eteenpäin vain ehjää, puhdasta, vielä uudelleen käytettävää. Jos parin euron trikoopaidan saumat ovat menneet pesussa kierteelle, eivät ne suoristu kierrätyksessäkään.

5. Mieti, voitko hyödyntää tavaran vielä kertaalleen.

Saako puhkikuluneesta t-paidasta pölyrievun? Kiillottaako sillä kengät?

Roska kuuluu roskikseen, mutta useista vaatemyymälöistä löytyy poistotekstiileille kätevät kierrätysastiat. Kenties reikäinen sukkasi päätyy moottoritien alle maantäyttöaineeksi.

6. Hyödynnä muita kierrättäjiä.

Lahjoita hyväntekeväisyyteen, tutus-tu oman alueesi kierrätyskeskukseen. Löytyykö asuinpaikkakunnaltasi Facebook-kirppistä? Niillä tavara liikkuu nopeasti. Neuvoa voit kysyä myös alueesi Martta-yhdistykseltä.

7. Toisen roska, toisen aarre.

Esimerkiksi päiväkodit ja koulut arvostavat askartelumateriaaleja. Remontista ylijäänyt tapettirulla saattaa toiselle olla innoituksen lähde.

Kommentoi »