Apu Terveys

Näin elää Pippa Laukka: Suunnittelee syömisensäkin etukäteen –”Liikunnasta ja unesta en tingi koskaan” – Tällainen on ylilääkärin päivä

Näin elää Pippa Laukka: Suunnittelee syömisensäkin etukäteen –”Liikunnasta ja unesta en tingi koskaan” – Tällainen on ylilääkärin päivä
Pippa Laukka miettii aikataulunsa ja syömisensä etukäteen. Televisiotyö venyttää johtavan ylilääkärin päivät joskus pitkiksi, mutta yöunista ja liikunnasta Pippa ei jousta koskaan.
Julkaistu: 26.8.2022

Aamu

7.30 | Herätys

Päästän koiran aidatulle pihallemme, luen sanomalehteä ja syön aamupalaa. Noudatan kolmen kaavaa, eli ateriaan kuuluu jokin laadukas kuidun, proteiinin ja hiilihydraatin lähde. Yleensä syön puuroa, raejuustoa ja leseitä. Kahvin juon lehmänmaidolla.

9.00 | Työpäivä alkaa

Työskentelen Vihdin ja Karkkilan johtavana ylilääkärinä ja teen nyt 80-prosenttisesti etätyötä. Ensimmäisen Teams-­palaverin aikana käyn koiran kanssa tunnin kävelylenkillä. Kun palaan, syön omenan. Istun lounaaseen saakka koneella.

Virkatyön teen virkatyöpäivän aikana, mutta Olet mitä syöt -tv-ohjelman kuvaukset ja kolumnien kirjoittamisen hoidan muulloin. Kuvauksissa päivät venyvät pitkiksi, ja silloin sosiaalinen elämäni on nollassa. Kuvausjaksot kestävät kuitenkin vain muutaman kuukauden.

Suomen naisten jalkapallomaajouk­kueen duuneja varten otin kesällä 1,5 kuukauden virkavapaan, ja keskityin vain niihin. En usko multitaskaamiseen eli ­siihen, että voisin tehdä keskittyneesti montaa asiaa yhtä aikaa. Suunnittelen aikatauluni hyvissä ajoin. Ensin kalenteriin menevät jalkapallomaajoukkueen leirit ja pelipäivät ja sitten kaikki muu.

Työpäivien aikana en ole kiireinen. Tapanani on tehdä asiat mieluummin heti, jotta ne eivät jää roikkumaan.

Päivä

12.00 | Lounas

Käytän valmiita ruokakasseja. Teen kassin aineksista kalakulhon ja ananaskaalia. Kokkaan usein lounaan valmiiksi jo aamupalalla, jotta se on heti valmiina. Pyrin syömään aina rauhassa ja otan silloin puolisen tuntia omaa aikaa. Sitten palaan koneelle.

15.00 | Välipala

Välipalalla syön ruisleipää, juustoa, kurkkua, salaattia, tomaattia, jogurttia ja kupin kahvia.

16.00 | Treeni pt:n kanssa

Tavallisesti menen salille puolisen tuntia etuajassa, jotta ehdin lämmitellä ennen yhteistä treeniä personal trainerin kanssa. Käyn salilla kolme kertaa viikossa. Yleensä teen parin tunnin treenin, johon kuuluu lämmittely, liikkuvuusharjoite ja salitreeni. Lisäksi pyöräilen 2–3 kertaa viikossa ja harrastan triathlonia.

Liikunnasta ja unesta en tingi koskaan, vaan rakennan aikatauluni niin, että ne on merkitty kalenteriin. Jos jonain iltana on myöhäisiä kokouksia, pidän silloin lepopäivän treeneistä.

17.00 | Valiokuntakokous

Suomen Palloliiton lääkintävaliokunnan kokous pidetään Teamsissa. Syön sen aikana ruokakassin aineksista tehtyä linssipataa paahdetuilla cashew-pähkinöillä. Aterioin aina tunnin kuluessa treeneistä. Se edistää palautumista ja treenin hyötyjä – ja silloin on jo nälkä.

Ilta

18.00 | Koiratouhuja

Käyn Junnu-koiran kanssa tunnin lenkillä. Askelia on kertynyt 17 900. Se on aika normaali määrä nyt, kun koiramme on vielä niin pieni, ettei sitä voi juoksuttaa. Kun se kasvaa, voin yhdistää koiran ulkoilutuksen pyörälenkkeihini.

20.00 | sauna

Rakastan saunomista ja käyn saunassa 3–4 kertaa viikossa. Meillä on puusauna, ja pyysin mieheni lämmittämään sen sillä aikaa, kun olin lenkillä. Iltaisin touhuilen kaikenlaista ja saatan tehdä vielä kotitöitä, kuten laitella pyykkejä.

Elämäntyylissäni on paljon tekijöitä, jotka tukevat hyvinvointiani. Syön, liikun ja lepään kunnolla. En oikeastaan käytä alkoholia, sillä olen huomannut, että pienikin määrä laskee vireys­tasoani useaksi päiväksi. Tunnistan hyvin tarpeeni. En ylitä fyysistä tai psyykkistä kantokykyäni liian usein tai liian pitkään, koska silloin ihminen ei enää palaudu, vaan alkaa uupua. Tosiasia on, että olen hyvinvoiva ihminen.

Unta tarvitsen noin kahdeksan tuntia yössä. En halua, että elämä olisi selviytymistaistelua. Se näkyisi työni jäljessä, ja sen huomaisi myös televisiossa. Käytän usein sunnuntaisin tovin seuraavan viikon treenien ja syömisten suunnitteluun. Pyrin syömään hyvin myös kuvauspäivinä.

 22.30–07.30 | yöunet

1 kommentti