
Näin Dr Body Jan Sundell yhdistää ylilääkärin työn ja tavoitteellisen treenin – Aamulla bodarilatte ja yötä vasten proteiinia lihaksille
Ylilääkäri Jan Sundell tunnetaan Dr Bodyna, joka jakaa neuvoja liikunnasta, lihaskunnosta ja ravitsemuksesta. Aktiiviurheilija elää, kuten puhuu. Sundell treenaa salilla viidesti viikossa ja syö proteiinia joka aterialla.
Aamu
7.00 | Aamutoimet kotona
Joka aamu menen ensin pissalle, minkä jälkeen punnitsen itseni. Sen jälkeen juon ison lasillisen vettä, sillä yön aikana keho kuivuu. Pesen hampaat aina ennen aamiaista, koska aamiaisesta tulee happohyökkäys. Hampaita ei tulisi pestä heti sen jälkeen. Valmistelen aamupalan jo edellisenä iltana. Lataan kahvinkeittimen valmiiksi ja sekoitan jääkaappiin ”bodarilatten”. Siihen kuuluu reilu desilitra rasvatonta maitoa ja 20 grammaa vaniljan makuista heraproteiinijauhoa.
Laitan myös aamupuuron jo illalla jääkaappiin turpoamaan. Puuroon tulee puolet vettä ja puolet maitoa sekä reilusti kaurahiutaleita. Laitan puuron mikroon ja kahvin tippumaan sillä aikaa, kun teen aamutoimia. Aamiaisella sekoitan kuuman kahvin bodarilatteen, jolloin siitä tulee sopivan lämpöistä. Puuroon sekoitan rasvatonta raejuustoa, jolloin puurokin jäähtyy sopivasti. Näin aamupalani valmistuu nopeasti kiireisessä arjessa.
7.30–8.00 | Työmatka
Puoli tuntia heräämisen jälkeen olen jo matkalla töihin kotoani Kaarinasta. Työskentelen Salon lähisairaalassa, jossa on Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) yksi sisätautiosasto. Toimin siellä ylilääkärinä ja koko Tyksin sisätautien palvelualajohtajana. Teen töitä myös Turussa kantasairaalassa.
Päivä
8.00 | Työtä osastolla
Aamu alkaa potilastapauksen etäkokouksella, minkä jälkeen käymme medisiinisen toimialueen yleisiä hallinnollisia asioita läpi. Sen jälkeen pidämme vielä lääkäreiden kanssa aamupalaverin Salossa. Sitten kierrän erikoistuvien lääkäreiden kanssa osastoilla. Toimin seniorilääkärinä, joka ohjaa ja opettaa sisätauteihin erikoistuvaa lääkäriä.
11.30 | Lounas
Lounaaksi syön eväitä: broilerifilettä tai kalaa, joskus vähärasvaista punaista lihaa. Lisäksi ateriaan kuuluu perunaa tai riisiä ja paljon kasviksia, kurkkua, tomaattia ja kaalia, joiden päälle kaadan ruokalusikallisen oliiviöljyä.
12.00–15.30 | Työt jatkuvat
Iltapäivisin toimin sisätautikonsulttina ja autan esimerkiksi terveyskeskuslääkäriä tai kirurgia. Lisäksi kokoustan, suunnittelen työvuorolistoja ja yritän rekrytoida uusia lääkäreitä. Kello 14.30 syön välipalan, usein banaanin ja proteiinijuoman.
16.00 | Välipala kotona
Kotiin palattuani keitän ison kupin kahvia, koska se parantaa suoritusta salilla. Kahvin kanssa syön ruisleipää margariinilla, rasvatonta raejuustoa ja porkkanoita. Rakastan porkkanoita. Ruokailun aikana katson treenivideoita YouTubesta.
Ilta
17.00 | Salitreeni
Ennen salille lähtöä teen palautumisjuoman, jossa on heraproteiinia, kreatiinia ja hieman sokeria. Olen yhä tavoitteellinen urheilija. Vuosi sitten tuli viidenneksi yli 50-vuotiaiden kehonrakennuksen SM-kilpailuissa. Käyn kuntosalilla viisi kertaa viikossa. Treenaan yleensä vain 30–40 minuuttia. Salitreeni on tehokkain keino hidastaa ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa. Käsittelen näitä asioita uudessa kirjassani Hidasta vanhenemista.
18.00 | Koiralenkki
Teen faaraokoirani Remun kanssa tunnin metsälenkin. Saan annoksen kestävyysliikuntaa, ja luonnon rauha tekee hyvää myös mielelle. Sen jälkeen syön iltapalaksi hedelmärahkaa ja kourallisen pähkinöitä. Samalla katson televisiouutiset.
19.00 | Rentoutumista
Harjoittelen kitaran soittoa noin tunnin. Lopulta lösähdän sohvalle nollaamaan kehon ja aivot. Katson jotain leffaa tai tv-sarjaa ja seurustelen emännän kanssa.
22.00 | Yöproteiini
Syön annoksen kaurapuuroa ja rasvatonta raejuustoa sekä kaksi kananmunaa. Proteiini illalla antaa lihaksille rakennusainetta, koska lihas kasvaa levossa.