Mustaherukka kasvaa Suomessa myös villinä – Tällaisista paikoista voi luonnovaraisen C-vitamiinipommin löytää
Terveys ja hyvinvointi
Mustaherukka kasvaa Suomessa myös villinä – Tällaisista paikoista voi luonnovaraisen C-vitamiinipommin löytää
Mustaherukka eli musta­vii­nimarja on Suomessa alkuperäislaji, vaikka nykyään suurin osa luonnossakin kasvavista pensaista on levinnyt viljelmiltä.
Julkaistu 30.7.2022
Apu Terveys

Moni säilöö kotipihan mustaherukkapensaiden sadon pääasiassa mehuna, jota nautitaan talvikaudella perinteisenä flunssalääkkeenä. Mitään taikajuomaa mummon viinimarjamehu ei toki ole, mutta mustaherukka yltää kyllä kärkikahinoihin marjojen terveysvertailussa.

Appelsiinia kutsutaan C-vitamiinipommiksi, mutta musta­herukan rinnalla se on aika vaatimaton posahdus. Sadassa grammassa mustaherukkaa on 128 milligrammaa C-vitamiinia, mutta appelsiinissa vain 51 milligrammaa.

Jo noin desilitra eli 50 grammaa mustaherukoita täyttää päivän C-vitamiinitarpeen. Kasvin lehdissä vitamiinia on vieläkin enemmän. Mustaherukka sisältää myös kaliumia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja fosforia sekä kuitua. Lisäksi sen siemenissä on omega-6-rasvahappoihin kuuluvaa gammalinoleenihappoa.

Mustaherukan marjojen tummanpuhuva väri on peräisin antosyaaneista. Ne ovat flavonoidiyhdisteitä, joita pidetään terveydelle hyödyllisinä. Vuonna 2020 tehdyssä Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa osoitettiin, että mustaherukka tasoittaa aterialla nautitun sokerin aiheuttamaa verensokerin jyrkkää nousua ja laskua. Vaikutuksen arvellaan johtuvan antosyaaneista, jotka hidastavat glukoosin imeytymistä elimistössä. ­Aterianjälkeisen verensokeritason tasoittuminen ja insuliiniherkyyden paraneminen puolestaan ehkäisevät tyypin 2 diabetesta.

Missä villi mustaherukka kasvaa?

Luonnonvarainen Mustaherukka on yleisin Etelä-Suomessa, ja se viihtyy parhaiten lehtokorvissa, puronvarsilehdoissa, jokien ja purojen varsilla sekä merenrantojen pusikoissa ja kivikoissa.

Tiesitkö?

Myös mustaherukan vitamiinipitoiset lehdet sopivat syötäväksi. Niitä voi lisätä esimerkiksi salaatteihin tai kurkkusäilykkeisiin. Tuoreista lehdistä syntyy raikasta kesäjuomaa ja Kuivatuista aromaattista yrttiteetä. Mustaherukan lehdillä on diureettinen vaikutus, eli ne poistavat elimistöstä nestettä.

Lähteet: Fineli.fi Arktisetaromit.fi Suomenluonto.fi ja UEF.fi

Kommentoi »