Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ravitsemus

Raakana myrkyllistä – Munakoiso pitää aina kypsentää, mutta tarvitseeko sitä itkettää?

Munakoiso kannattaa käyttää pian, sillä se pilaantuu herkästi eikä voi hyvin jääkaapissa. Syö se ehdottomasti kuorineen.

8.7.2024 Apu Terveys

Munakoisoa eli aubergiinia käytetään runsaasti etenkin Välimeren ja Lähi-idän keittiöissä, joissa siitä valmistetaan muun muassa tahnoja, alkupaloja ja moussakan kaltaisia uuniruokia. Hieman kesäkurpitsaa muistuttava pötkylä sopii erinomaisesti myös grillattavaksi, kunhan sen kypsentää kunnolla. Raaka munakoiso sisältää myrkyllistä ja kitkerää solaniinia, kuten myös sukulaisensa peruna ja tomaatti.

Munakoisoon on pakkautunut monipuolisesti ravintoaineita: muun muassa folaattia eli B9-vitamiinia, C- ja K- vitamiineja, karotenoideja sekä kivennäisaineista sydänterveydelle tärkeää kaliumia. Lisäksi se sisältää kuitua sekä runsaasti antioksidantteja, jotka estävät elimistön haitallisia hapettumisreaktioita. Antioksidanteista merkittävimpiä ovat munakoisolle tummanliilan värin antavat antosyaanit, kuten nasuniini. Suurin osa ravinteista on kuoressa, joka kannattaa siis syödä. Energiaa munakoisossa on vähän, suunnilleen saman verran kuin tomaatissa.

Kotimaista munakoisoa on saatavilla alkukesästä syyskuulle. Vihannes on kylmänarka, joten se saattaa kärsiä jääkaappisäilytyksessä. Ihanteellinen lämpötila sille on 8–13 astetta. Munakoiso kuitenkin pilaantuu herkästi, yleensä muutamassa päivässä. Siksi se kannattaa valmistaa ruoaksi mahdollisimman pian.

Väri ja muoto vaihtelevat

Meillä tutuimpia ovat tummaliilat munakoisot, mutta saatavana on niin valkoisia, vihreitä kuin raidallisiakin lajikkeita. Myös muoto ja koko vaihtelevat nuijista pyöreisiin ja miniversioihin. Kasvitieteellisesti munakoiso on marja, vaikka sitä käytetäänkin vihannesten tapaan.

Kyynelillä vai ilman?

Aiemmin suositeltiin, että munakoisot itketetään suolalla ennen kypsentämistä. Puolen tunnin suolakylpy vähentää kitkeryyttä, mutta nykyiset miedonmakuiset lajikkeet eivät yleensä vaadi sitä. Toisaalta itkettäminen poistaa munakoisosta nestettä, mikä pitää sen rakenteen kiinteämpänä. Suolaus myös antaa rapean paistopinnan. Jos itketät munakoisoviipaleita, pyyhi suola ja tihkunut neste pois ennen käyttöä.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt