Tuulilasi

Miltä Volkswagen e-Golf tuntuu Teslan jälkeen? Näppärän pieneltä ainakin


Tesla on tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan huippuluokkaa, mutta auton leveys kasvattaa välillä tatin otsaan kantakaupungin kapeilla kaduilla kikkaillessa. Volkkarin kanssa näitä ongelmia ei ollut.
Kuvat Vesa Linja-aho

Tämä blogikirjoitus tulee oikeastaan pari kuukautta myöhässä – koeajo-e-Golf meni palautukseen heti uudenvuodenpäivän jälkeen. Ennen palautusta tuli kuukauden Tesla-ajelujen jälkeen koeponnistettua muun muassa e-Golfin pakkaskestävyyttä. Edullinenkin sähköauto pärjää ihan hyvin pakkasessa, joskin pikalataus hidastuu. Teslan kanssa pikkuongelmia tuli yhden jäätyneen kahvan kanssa.

Jos Teslasta pitää nimetä joku huono puoli, se on koko, ja ennen kaikkea leveys. Auton mahtuminen tavalliseen konepesuun on kiinni millimetreistä (tähän väliin joku huudahtaa että ei Teslaa saa viedä konepesuun vaan se pestään aina käsin) ja ainakin Sellon parkkihallissa pitää vilkaista kumpaakin peilinreunaa sisään- ja ulosajaessa.

Koko aiheuttaa päänvaivaa myös työpaikalla Helsingin keskustassa: kantakaupungin kadulla joutuu hiljentämään mateluvauhtiin jos vastaan tulee toinen auto, ja muutaman kerran olen joutunut peruuttamaan edelliseen risteykseen ja kiertämään korttelin, kun jäteauto tai pakettiauto on ollut tekemässä töitään toisella ajokaistalla. Molemmilla kerroilla rako on ollut sellainen, että Volkkari olisi sujahtanut siitä noin vain.

Tiivistettynä: näppärä ja kätevä olivat päällimmäisenä mieleen nousseet adjektiivit, kun hyppäsi e-Golfin rattiin Teslalla ajelun jälkeen ja pyörähti kaupungilla. Päivittäisissä ajoissa toimitasädeongelmiakaan ei ollut. Sen sijaan Tesla oli näppärä ja kätevä mummolareissulla: Teslalla pystyi pakkassäällä ajamaan Espoosta Raumalle ilman välipysähdystä. Paukkupakkasillakin selvisi vartin pysähdyksellä Paimion Supercharger -asemalle.

Sähköautoilu tulee reilun vuoden sisällä kätevämmäksi ja yhä useamman ihmisen saataville, kun kunnollisella toimintasäteellä ja inhimillisemmällä hinnalla varustetut Chevy Bolt (eli Ampera-e) ja Tesla Model 3 tulevat markkinoille.

Julkaistu: 13.3.2016