
Pohjolan appelsiini vai rikinkatkuinen räätikkä? – Joulun suosikkijuures pursuaa ravinteita
Sinappiöljy saa raa’an lantun maistumaan kirpeältä, mutta kaalimainen maku makeutuu ja pehmentyy kypsennyksessä. Olipa lantun aromeista mitä mieltä hyvänsä, sen terveellisyyttä ei käy kiistäminen.
Harva juures jakaa mielipiteitä yhtä voimakkaasti kuin lanttu. Monelle joulu ei tule ilman herkullista lanttulaatikkoa, mutta toisille rikinkatkuinen räätikkä tuo mieleen ankean kouluruoan. Vaikka lanttua on viljelty Pohjolassa vuosisatoja ja se kuuluu kiinteästi ruokaperinteeseemme, suomalainen syö sitä enää noin kilon vuodessa. Kulutus painottuu meillä selvästi joulunaikaan.
Sinappiöljy saa raa’an lantun maistumaan kirpeältä, mutta kaalimainen maku makeutuu ja pehmentyy kypsennyksessä. Olipa lantun aromeista mitä mieltä hyvänsä, sen terveellisyyttä ei käy kiistäminen. Lanttua on kutsuttu Pohjolan appelsiiniksi, koska se sisältää runsaasti C-vitamiinia – lähes yhtä paljon kuin appelsiini. Lisäksi lantussa on muun muassa karotenoideja eli A-vitamiinien esiasteita ja folaattia sekä kivennäisaineista kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia.
Lanttu sisältää runsaasti glukosinolaattiyhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina eli estävät elimistön hapettumisstressiä. Juureksen liukunematon kuitu taas lisää kylläisyyden tunnetta ja edistää suoliston hyvinvointia. Lanttu sopii myös herkkävatsaisille fodmap-ruokavalioon.
Nykyisin lanttua käytetään varsinkin keittojuureksena sekä pata- ja uuniruoissa. Se sopii hyvin myös juurespihvien raaka-aineeksi. Ja jos raa’an lantun rouskuttelu ei innosta, lantusta voi paahtaa vaikkapa rapeita ranskalaisia.
Lanttu on nauriin ja kaalin risteytys
Lanttu on syntynyt nauriin ja kaalin risteytyksenä, samoin kuin öljykasvina käytetty rapsi. Lanttu kukoistaa Suomen ilmastossa eikä ole moksiskaan pikkupakkasista. Sen paras kasvuaika on syksyllä, joten sato kannattaa nostaa mahdollisimman myöhään. Mukulat voivat kuitenkin haljeta, jos ne jäävät maahan liian pitkäksi aikaa.
Lanttu säilyy viileässä hyvin kevääseen asti, ja paksu kuori pitää myös vitamiinit tallessa. Ihanteellisen säilytyspaikan lämpötila on 2–5 astetta ja ilmankosteus melko korkea. Perinteinen maakellari sopiikin lantulle mainiosti. Muoviin lanttua ei kannata kääriä, koska silloin se mätänee nopeasti.
Lanttu tunnetaan Isossa-Britanniassa nimellä swede eli ruotsalainen tai swedish turnip, Ruotsalainen nauris. amerikkalaisittain se on rutabaga, joka juontaa ruotsalaiseeen murresanaan rotabagge. Yleisruotsiksi lanttu on kålrot eli kaalijuuri.
Lähteet: kasvikset.fi, plantagen.fi, kasvtieto.fi, fineli.fi ja healthline.com.
