
Laihdutuslääke auttaa viinanhimoon – Kana haastaa makkaran grillissä
Suomalainen syö kesän aikana keskimäärin noin 1,5 kiloa grillimakkaraa.
Grilliin makkaraa ja kanaa
Makkara pitää pintansa suosituimpana grilliherkkuna. Atrian Grillaus – Suomen suurin ruokasesonki -kyselytutkimuksen mukaan suomalainen syö kesän aikana keskimäärin noin 1,5 kiloa grillimakkaraa eli vajaat neljä 400 gramman peruspakettia. Kananliha kuitenkin kasvattaa suosiotaan, ja sitä grillataan noin 780 grammaa aikuista kohden. Saman verran kuluu possua, mutta naudanlihaa käristetään selvästi vähemmän. Lisukesalaatteja puputetaan noin 420 grammaa.
Grillattavaa ruokaa myydään kesäkauden aikana noin 170 miljoonalla eurolla, ja sitä ostaa peräti 90 prosenttia kotitalouksista. Kyselyn vastaajista 74 prosenttia grillaa itse. Tyypillinen grillaaja on omakotitalossa asuva mies, jonka talouteen kuuluu 2–3 henkilöä. Grillaus tekeekin poikkeuksen ruoanlaitossa: miehillä on siinä useimmiten suurempi vastuu kuin naisilla.
Lähde: Atria
Lääkettä viinanhimoon
Diabetekseen ja laihdutukseen käytetty semaglutidi voi auttaa myös vähentämään alkoholinkäyttöä. Tutkimustulosten perusteella lääkitys voi hillitä alkoholinhimoa ja vähentää kerralla juotua määrää. Tutkimuksessa 48 alkoholiongelmaista sai yhdeksän viikkoa semaglutidipistoksia tai lumevalmistetta. Potilaat eivät aktiivisesti yrittäneet lopettaa juomista.
Kun tutkimusjakso loppui, semaglutidia saaneet kokivat vähemmän alkoholinhimoa kuin verrokit. Lääkitys ei vähentänyt käyttökertoja, mutta potilaat joivat kerralla vähemmän. Semaglutidia saaneet nauttivat pienempiä annoksia myös kokeessa, jossa potilaat joivat haluamaansa alkoholia laboratorio-oloissa. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, semaglutidi voisi auttaa etenkin diabetesta sairastavia ja lihavia alkoholiongelmaisia.
Lähde: JAMA Psychiatry