Unilääkäri Henri Tuomilehdon perhe syö päivällisen iltayhdeksältä: ”Kunnon ruokailu illalla palvelee myös nukkumista”
Hyvä uni
Unilääkäri Henri Tuomilehdon perhe syö päivällisen iltayhdeksältä: ”Kunnon ruokailu illalla palvelee myös nukkumista”
Uniääkäri Henri Tuomilehto liikkuu joka päivä, mutta kuuntelee aina oloaan ja kehoaan. Päivä päättyy yhteiseen ateriaan perheen kanssa. Myöhään syöminen tuo rentoutta iltaan ja edistää unta.
Julkaistu 4.9.2023
Apu Terveys

Aamu

8.00 | Herätys

Heräsin yöllä enkä jostain syystä saanut heti unta. Niinpä sytytin lukuvalon ja luin kirjaa reilut puoli tuntia, kunnes nukahdin taas. Aamulla olo oli ihan hyvä. En ollut supervirkeä, mutten väsynytkään.

8.10 | Pilatesjumppa

Teen useimpina aamuina nopean pilatesjumpan. Olen entinen squash-ammattilainen, eikä urheilija näe tervettä päivää. Kehoani kolottaa joka aamu jostain. Kevyt jumppa auttaa kipuihin ja jäykkyyteen. Jumpan jälkeen käyn suihkussa.

8.40 | Aamiainen ja töihin

Syön aina kunnon aamupalan. Tänään se on puuroa, mustikkaa, mansikkaa, kaksi palaa ruisleipää juustolla, kinkulla ja kananmunalla, Berocca-juoma ja maitokahvi. Aamupalan jälkeen käyn läpi sähköpostit ja vastaan kiireisimpiin. Puoli kymmeneltä hyppään auton rattiin ja ajan työpaikalleni Lääkärikeskus Aavaan.

10.00 | Vastaanotto alkaa

Tapaan aamun aikana neljä potilasta. Heidän tarinansa unettomuudesta ovat pitkiä. Moni potilas sanoo, että olen viimeinen toivo. Ryhdyin lääkäriksi, jotta voisin auttaa ihmisiä. Työssäni on parasta, kun näen, että pitkään uni­vaikeuksista kärsinyt uupunut ihminen herää uudestaan eloon.

Päivä

12.00 | Lounas

Syön lounaaksi palsternakkakeittoa, runsaan savulohisalaatin ja viipaleen ruisleipää. Olen ruoan suhteen vapaa taiteilija. Uskon, ettei ehdottomuus kanna pitkälle, oli kyse unesta tai elämästä. Pyrin kuitenkin syömään terveellisesti. Kasviksia voisin syödä enemmän, ja niiden lisääminen lautaselle on ollut projektinani pari viime vuotta. Tärkeintä on kuitenkin syödä säännöllisesti. Se pitää yllä vireystilaa päivällä ja tukee hyvää unta. Lounaan jälkeen juon välillä kahvin. Myöhemmin juon kahvia vain silloin, jos haluan virkistää itseäni eli tiedossa on esimerkiksi iltameno. Olen iltavirkku, ja kofeiini pysyy verenkierrossa kymmenen tuntia. Jos juon kahvia liian myöhään, minua ei väsytä illalla.

12.30 | Työpäivä jatkuu

Lounaan jälkeen käyn läpi sähköposteja. Otan iltapäivän aikana vastaan vielä kolme potilasta ja soitan seurantasoittoja toisille potilaille. Kahden aikaan syön pari mandariinia.

16.50 | Välipala

Syön välipalaksi proteiinirahkan ja banaanin. Sen jälkeen suunnittelen vielä tulevaa luentoa asiakkaan kanssa. Työpäiväni päättyy puoli kuudelta, jolloin hyppään auton rattiin ja suuntaan Keran halleille.

Ilta

18.00 | Pickleball-treenit

Pelaan kaverini kanssa pickleball-­matsin, jonka häviän. Harrastan muitakin mailapelejä ja golfia sekä käyn kunto­salilla. En mene ystävieni kanssa kahville, vaan urheilemme yhdessä. Liikunta tuo mielihyvää. Liikun joka päivä, mutta olen oppinut kuuntelemaan itseäni. Jos oloni on normaali, pidän hikiliikunnasta. Jos olen nukkunut huonosti, happihyppely riittää. En enää suorita liikuntaa, kuten nuorempana, vaan luotan tuntemuksiini. Tuon ajattelutapaa esiin myös työssäni.

19.15 | Venyttely ja sauna

Kotona venyttelen ja käyn saunassa. Sitten teemme vaimoni ja tyttäreni kanssa ruokaa ja vaihdamme kuulumisia.

20.45 | Päivällinen

Meillä on tapana syödä päivällinen myöhään. Tänään se on pastaa. Yhdessä syöminen tuo iltaan rentoa meininkiä. On myös tosi kivaa, kun ei tarvitse tehdä ruokaa heti töiden jälkeen. Kunnon ruokailu illalla palvelee myös nukkumista.

22.10 | Sänkyyn

En katso kelloa, vaan painun pehkuihin, kun väsyttää. Sängyssä luen kirjaa tai kuuntelen podcastia. En seuraa uneni määrää, sillä unentarve vaihtelee. Jos jonain yönä nukun vähemmän, se ei haittaa. Seuraavana yönä nukun sitten hyvin.

8 kommenttia