Lössöksi keitetty kukkakaali ällöttää, mutta uunissa kypsyy rapsakka herkku – Terveyshyödyt saa parhaiten raa'asta kaalista
Ravitsemus
Lössöksi keitetty kukkakaali ällöttää, mutta uunissa kypsyy rapsakka herkku – Terveyshyödyt saa parhaiten raa'asta kaalista
Raa’assa kukkakaalissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, mutta muiden kaalien tapaan se voi aiheuttaa ilmavaivoja.
Julkaistu 28.8.2023
Apu Terveys

Kukkakaali jakaa mielipiteitä: toiset eivät siedä keitetyn kukkakaalin hajua lainkaan, kun taas toiset herkuttelevat raa’oilla kukinnoilla dippikastikkeen kanssa. Terveyshyödyt ovat kuitenkin kiistattomat. Raa’assa kukkakaalissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa, mutta muiden kaalien tapaan se voi aiheuttaa ilmavaivoja.

Kukkakaali on pullollaan flavonoideja, joiden tiedetään torjuvan virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Ravitsemusterapeuttien mukaan flavonoidi kversetiini torjuu tulehduksia ja sen runsas nauttiminen saattaa edistää palautumista kovasta treenistä. Kukkakaalissa on myös B-ryhmän vitamiineja, K-vitamiinia ja karotenoideja sekä kuitua.

Kukkakaali kannattaa kypsentää höyryttämällä tai paahtamalla uunissa tai grillissä, mutta terveyshyödyt saa parhaiten raa’asta kaalista. Pahinta, mitä kukkiville kaaleille voi tehdä, on kypsentää ne täysin pehmeiksi. Tällöin makuakaan ei ole enää jäljellä, vaan lopputuloksena on monen lapsuuden inhokki, haiseva ja pehmeä kaali.

Kukkakaalia voi säilöä, marinoida tai soseuttaa keitoksi. Muusissa osan perunoista voi vaihtaa kukkakaaliin, ja se sopii hyvin piirakoiden täytteisiin. Kukkakaalista voi syödä myös kannan ja suoja­lehdet. Kun nuput raastaa raakoina, syntyy murumaista ”couscousia”, jota voi käyttää salaatissa tai leivonnassa jauhojen sijaan.

Kukkakaalin monet värit

Kukkakaalia viljellään erivärisinä lajikkeina: valkoisena, kermanvaaleana, liilana, oranssina ja vihreänä. Keskikesällä kaupoista saa valkoista ja kermanvaaleaa kukkakaalia, mutta elokuusta alkaen tarjolla saattaa olla muitakin värejä. Loppukesällä satoa antaa Myös vihreä romanesco-tyypin kukkakaali, joka tekee kartiomaisia nuppuryhmiä. Romanescon kukinnot ovat symmetrisiä ja muodostavat fraktaalikierteitä.

Tuhohyönteisten suosiossa

Kukkakaali kuuluu kukkivien kaalien ryhmään, kuten parsakaali ja broccolini. Niistä syödään kasvin kukinnot varsineen sekä kukinnon suojalehdet. Kukkakaalin viljely on vaikeampaa kuin muiden kaalien. Suomessa taimia pitää esikasvattaa sisällä, ja kasviin tulee helposti tuhohyönteisiä.

Lähteet: Satokausi.fi, Helsingin Sanomat ja Wikipedia.

Kommentoi »