Apu Terveys

Kilpirauhasen sairaudet sotkivat aineenvaihdunnan – Vasta elintapamuutos palautti tasapainon Anne-Marien elämään

Kilpirauhasen sairaudet sotkivat aineenvaihdunnan – Vasta elintapamuutos palautti tasapainon Anne-Marien elämään
Anne-Marie Haavikon kilpirauhasen liikatoiminta vei kiloja, mutta vajaatoiminta toi niitä lisää. Näin hän onnistui elintapamuutoksessaan.
Julkaistu: 4.8.2022

Ensin rovaniemeläinen Anne-­Marie Haavikko laihtui. Painon putoaminen johtui aineenvaihdunnan kiihtymisestä, jonka syyksi paljastui lopulta kilpirauhasen liikatoiminta.

– Aluksi riemastuin, kun paino lähti laskuun, Anne-Marie, 52, kertoo.

Liikatoiminnan muut oireet olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin riemastuttavia. Vessassa piti juosta tämän tästä, ja hiki virtasi solkenaan. Syke oli korkealla, eikä saunassa voinut käydä, koska lämmönsietokyky oli heikentynyt.

– Lisäksi minua väsytti, ja tunsin kulkevani sumussa. Kuvittelin, että kärsin vaihde­vuosioireista ja stressistä.

Työkaveri kuitenkin arveli, että Anne-­Marien vaivat voisivat johtua kilpirauhasen häiriöstä. Hän kehotti mittauttamaan kilpirauhasarvot. Anne-Mariella todettiinkin kilpirauhasen liikatoiminta helmikuussa 2019.

– Diagnoosi oli helpotus, koska oireet saivat selityksen. Luulin, että liikatoiminta hoituisi lääkkeillä.

Anne-Marie ei ole varsinaiseti laihduttanut, mutta muutokset syömisessä ovat vieneet kiloja. –En kyttää vaakaa, koska peili ja vointi kertovat, missä mennään, hän sanoo.

Kilpirauhanen oli pakko poistaa

Aluksi näyttikin, että lääkehoito tepsi hyvin. Sitten nielussa alkoi tuntua jatkuva palan tunne. Ultraäänitutkimuksessa löytyi kilpirauhasen alueelta kaksi hyvänlaatuista kyhmyä. Ne kasvoivat muutamassa kuukaudessa niin isoiksi, että alkoivat häiritä puhumista.

– Koko ajan piti kakoa kurkkua. Kyhmyt myös alkoivat näkyä ulospäin, enkä voinut nukkua selälläni. Muutkin oireet palasivat, kaksinkertaisina. Kutistuin joka paikasta, mutta aamulla vatsa oli turvoksissa, Anne-Marie kertoo.

Koska lääkehoito ei saanut Anne-­Marien oireita aisoihin, kilpirauhanen piti poistaa. Leikkaus tehtiin marraskuussa 2020. Aivosumu katosi, ja korkea syke jäi leikkauspöydälle.

"Lihominen harmitti, koska minulla oli ollut ylikiloja lapseni syntymästä asti. Kyllä siinä naiseuskin kärsi."
Anne-Marie Haavikko

Toimenpiteen seurauksena liikatoiminta kääntyi kuitenkin vajaatoiminnaksi, jossa aineenvaihdunta hidastuu. Vajaatoiminnan tyroksiinihormonihoito alkoi saman tien, mutta Anne-Marien jaksaminen oli yhä kehnoa, eikä vatsa toiminut normaalisti. Nyt riesana oli ummetus. Kehoon alkoi kertyä nestettä, ja paino lähti nousuun. Olo oli tukala.

– Lihominen harmitti, koska minulla oli ollut ylikiloja lapseni syntymästä asti. Kyllä siinä naiseuskin kärsi. Olin välillä kuin peffaan ammuttu karhu. Puolisoni ja lapseni saivat kiukustani osansa. Tavallaan koko perhe sairasti samaa sairautta. Joskus lapseni kysyi, että ”onko sulla äiti ollut taas niitä aivopieruja”. Miestäni auttoi huumorintaju. Olemme olleet yhdessä 30 vuotta ja selvinneet haasteista ennenkin, Anne-Marie kertoo.

Anne-Marie liittyi paikalliseen kilpirauhasyhdistykseen, jotta saisi lisää tietoa sairaudestaan. Lääkäreiltä sitä herui niukasti. Leikkauksen jälkeen hän kyseli, millaisiin asioihin ruokavaliossa kannattaisi kiinnittää huomiota. Tällöin häntä kehotettiin etsimään netistä vajaatoiminnan omahoito-ohjeita.

– Kuulin Facebookin kautta Healthy Thyroid Fit Club -ravintovalmennusryhmästä, jota veti itsekin vajaatoimintaa sairastava henkilö. Päätin ilmoittautua mukaan, koska halusin tietää, mikä on minulle hyväksi ja mistä on haittaa, Anne-Marie sanoo.

Anne-Marie huomasi syöneensä liian vähän proteiineja. Hän lisäsi lautaselle myös hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja.

Kuntosalin lisäksi kestävyysliikuntaa ja joogaa

Ravintovalmennus alkoi elokuussa 2021. Syksyn aikana Anne-Marien paino putosi seitsemän kiloa ja vyötärönympärys kaventui kymmenen senttiä.

– En varsinaisesti laihduttanut, vaan tein vain muutoksia syömiseeni. Tärkein muutos oli ruokarytmin säännöllistäminen.

Se oli ollut Anne-Marielle vaikeaa, koska hän teki kolmivuorotyötä osastonsihteerinä Lapin keskussairaalassa. Nyt hän sai vinkkejä siihen, miten voisi aikatauluttaa ateriansa ja mitä kannattaisi syödä.

– Huomasin, että olin syönyt ennen liian vähän proteiinia. Lisäsin lautaselle myös hyvänlaatuisia hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja.

Lisäksi Anne-Marie lisäsi liikuntaa. Hän oli ennenkin käynyt kuntosalilla, mutta nyt hän alkoi harrastaa myös kestävyysliikuntaa sekä palautumista tukevia lajeja, kuten joogaa. Aiempi repivä ja korkeasykkinen salitreeni muuttui lempeämmäksi ja vähemmän kuormittavaksi.

"Olen tehnyt loppuelämän elämänmuutoksen. En edes ajattele sitä muutoksena, vaan luonnollisena osana elämää."
Anne-Marie Haavikko

– Aineenvaihduntani alkoi hyrrätä ja paino pudota. Lääkityskin saatiin tasapainoon, mikä tietysti kohensi oloa.

Tarkoitus on jatkaa tällä tiellä. Motivaatio on lisääntynyt sitä mukaa, kun tuloksia on syntynyt.

– Olen tehnyt loppuelämän elämänmuutoksen. En edes ajattele sitä muutoksena, vaan luonnollisena osana elämää.

Tavoite on selkeä: oman terveyden parantaminen. Se vaatii tervettä itsekkyyttä, jota Anne-Marie on joutunut opettelemaan. Ennen hän asetti muiden hyvinvoinnin omansa edelle.

– Joskus tunnen syyllisyyttä siitä, miksi laiminlöin itseäni aiemmin. Syyllisyys on kuitenkin turhaa. Tärkeintä on, että en enää tee niin ja minulla on työkaluja edistää hyvinvointiani.

2 kommenttia