Apu

Katriina Honkanen: Suorat sanat Metsoloista, Jouko Turkasta ja basson soitosta – Laulaja-näyttelijän kymmenes levy tulossa syksyllä

Katriina Honkanen: Suorat sanat Metsoloista, Jouko Turkasta ja basson soitosta – Laulaja-näyttelijän kymmenes levy tulossa syksyllä
Tv-sarja Metsolat palasi, ja silloin muistimme, miksi rakastuimme 90-luvulla Katriina Honkasen esittämään Metsolan Eevaan. Korona on vienyt näyttelijä-muusikolta tuloja, mutta ei ole estänyt uuden levyn ja Armi Aavikko -näytelmän syntymistä.
Julkaistu: 8.5.2020

Palataan hetkeksi fiktiiviseen kainuulaiseen Hoikan kuntaan. Sinne sijoittui 1990-luvun suuriin menestyksiin kuulunut Metsolat-tv-sarja. Metsoloiden suvun arjesta, laskettelukeskuksen noususta ja tuhosta, maallemuutosta ja ihmistarinoista kertonut sarja tavoitti jotakin tärkeää. Kansa rakastui Metsoloihin, ja suosio oli taattu.

Carl Mestertonin ohjaama sarja saavutti vuosina 1993–1995 valtavan suosion. Jokaisella jaksolla oli yli miljoona katsojaa, ja sarja sai monia palkintoja.

Sarjan näyttelijöistä ja roolihahmoista tuli aikansa suuria julkkiksia. Heistä tunnetuimpia oli Kari Hakalan esittämä Metsolan Erkki, sarjassa entinen hiihtosankari.

Erkki perusti menestyvän Urjanrinteiden bisneksen suvun maille, mutta lama-ajan tuomat vaikeudet syöksivät Erkin alkoholismiin, ja yritys meni nurin.

Metsolan Erkistä tuli synonyymi suomalaiselle miehelle, joka panee kaiken likoon, tekee kovasti töitä ja joutuu kovien kolausten kautta kohtaamaan sisäiset demoninsa.

Kuvitteelliseen Hoikan kuntaan sijoittuvaa Metsolat-sarjaa on odotettu takaisin ruutuun. Maaliskuussa toiveen toteutti Yle Areena.

Tv-miehen loukkaantuminen toi osanottoja

Sarjan ansiosta kuuluisuuteen nousi myös näyttelijä-laulaja, lauluntekijä Katriina Honkanen. Hän näytteli sarjassa sympaattista ja luotettavaa Metsolan Eevaa.

Suvun tytär oli kouluttautunut lääkäriksi, ja hän palasi Mikael Anderssonin näyttelemän Stigu-miehensä kanssa kotikonnuilleen töihin.

Edessä oli maalaisidylliä, terveyskeskuksen lääkärintöitä ja miehen vaikea vammautuminen. Dramatiikkaa ei siitäkään tarinasta puuttunut.

Katriina Honkanen ja Anu Hälvä, Metsolat-sarjan Eeva ja Helena.

Samalla Katriina Honkasesta tuli koko kansan Metsolan Eeva. Sarjan hurjimman suosion aikana katsojat ottivat Katriina Honkaseen yhteyttä puhelimitse ja kirjeitse, sillä sähköposti- ja someaikaa ei vielä 1990-luvun alussa eletty.

– Minulta pyydettiin jopa lääkereseptejä ja ohjeita puujalan kiinnittämismekanismiin. Sain myös osanottoja Stigun loukkaannuttua, Honkanen kertoo.

Sellaistakin tapahtui, että kuvauspaikalla olleet fanit ihmettelivät, miten Stigu käveli halvaantumisestaan huolimatta. Niin uskottavasti näyttelijä Mikael Andersson roolin teki, että hänen luultiin oikeasti olevan Stig.

Katriina Honkasen mukaan lamakauden Suomea kuvannut Metsolat on jälleen ajankohtainen nyt, kun korona on sotkenut talouden.

Metsolat resonoi nykyajassa, kun talous sukeltaa jälleen

Metsoloita on kovasti odotettu takaisin ruutuun, ja maaliskuussa se saapui uusintana Yle Areenaan. Moni katsoja huomasi yhteyden Metsoloiden tarinan ja tämän ajan välillä.

Sarjan toinen tuotantokausi käsitteli Suomen syvää lamakautta 1991–1993. Talous sukelsi, kansalaiset velkaantuivat, ja moni jäi vaille töitä. Tilanne vaikutti monessa perheessä pitkälle tulevaisuuteen.

Samanlainen tilanne on edessä jälleen, kun koronavirus on jyllännyt arjen uusiksi ja saanut talouden sekaisin. Syyt taantumaan ovat nyt toisenlaiset kuin 90-luvulla, ja seuraamukset voivat olla vieläkin dramaattisempia kuin kolmisenkymmentä vuotta sitten.

– Ehkä Metsolat on siksi jälleen ajankohtainen. Ja myös siksi, että sarjan lopussa vallitsee kaikesta huolimatta toiveikas tunnelma, Katriina Honkanen sanoo.

– Suomalaisilla on vahva nostalgian kaipuu, Katriina Honkanen sanoo.

Metsoloiden voimavara on hitaus

Katriina Honkanen muistetaan yhä Metsolan Eevana, ja se oli yksi syy, miksi hän ohjasi vuonna 2017 Mikkelin kesäteatteriin näytelmän Metsolat–Urjanlinna. Siellä hän näki, miten nuoretkin katsojat rakastavat tätä tarinaa. Katsomossa oli kaiken ikäisiä Metsolan Erkki -faneja.

– Suomalaisilla on vahva nostalgian kaipuu. Voi olla, että tänä poikkeuksellisena koronakriisin keväänä sarjan voimavara on sen hitaudessa, Honkanen arvioi.

Kaiken hektisyyden ja epävarmuuden keskellä meillä on halu pysähtyä ja hiljentyä elämän perusasioiden äärelle. Sellaista elämää, aidon tuntuisia ihmissuhteita, arki- ja työelämän haasteita Metsolat kuvasi.

Mistä Metsoloiden nostalgia kumpuaa? Ihmisen halusta hiljentyä elämän perusasioiden äärelle. Seurata sarjan kuvaamia aidon tuntuisia ihmissuhteita ja arkielämän haasteita.

Korona ei vienyt töitä

Metsolan Eeva ja laulu, jolla on kaunis nimi, Silta. Nuo kaksi mainitaan aina Katriina Honkasen yhteydessä. Hän on paljon muutakin. Näyttelijän, muusikon, laulajan, laululyyrikon, käsikirjoittajan ja ohjaajan ura on monipolvinen.

Hänellä on ollut rooleja eri teattereissa, hän on tehnyt ohjaustöitä ja ollut teatterinjohtajana Mikkelin teatterissa. Eikä pidä unohtaa, että hän on Hyppy!-nimisen kehitysvammaisten teatteritapahtuman alkuunpanija.

Tänä keväänä Katriina Honkanen ei ole menettänyt koronan vuoksi työtehtäviä, mutta vaikutusta perheen talouteen sillä on kyllä ollut. Hänen Jyväskylän kaupunginteatteriin käsikirjoittamastaan ja ohjaamastaan Ella ja Paterock -musiikkiseikkailusta jäi esittämättä yhdeksän esitystä, ja siksi rojaltit jäivät tulematta.

Katriina Honkanen kertoo pohtineensa pitkään englanninkielisen levyn tekemistä.

Kymmenes levy ilmestyy syksyllä

Kun korona on pannut teatterit sulkemaan ovensa, Honkanen on voinut keskittyä musiikkiin. Rolling Rust -nimisen yhtyeen englanninkielinen levy ilmestyy syksyllä.

Kyseessä on jo kymmenes Honkasen albumi. Levyllä kuullaan musiikkia, jossa on sävyjä sekä New Orleansista että kelttimusiikista.

– Olin miettinyt pitkään englanninkielisen levyn tekemistä, ja kun mieheni Ilkka ehdotti, että tekisimme vihdoin jotakin hyvän ystävämme Janne Louhivuoren kanssa, suunnitelmasta tuli totta. Levyn laulut ovat syntyneet Jannen ja minun ideoimina, tekstit ovat kokonaan minun käsialaani.

Laulamisen ohella Honkanen soittaa levyllä bassoa, pianoa ja kalimba-sormipianoa. Basson soittaminen on ollut epämukavuusalueelle menemistä, mutta sitä hän ei ole muissakaan töissään välttänyt. Ei myöskään erikoisia aiheita. Uuden levyn tekstit etenevät usein unen logiikalla.

Tekstit ovat vahvoja, ja teemoja on ”muhiteltu” Ilkan ja Jannen kanssa.

– Vanhempani eivät olleet näyttelijöinä koko Suomen tuttuja, mutta joka kaupungissa, jossa asuimme, heidät kyllä tunnettiin, teatteriperheessä kasvanut Honkanen kertoo.

Lapsuus teatterin tahdissa

Katriina Honkasen koko elämä on lapsuudesta lähtien kulkenut teatterin tahtiin. Hän kasvoi näyttelijäperheessä, ja tie kohti teatteria, esiintymään, oli samankaltainen kuin monilla näyttelijöiden lapsilla.

Hänen vanhempansa Reino Honkanen (1924–2008) ja Irmeli Heinänen (1923–1988) olivat näyttelijöitä. Irmeli Heinänen oli valmistunut Suomen Teatterikoulun kaikkien aikojen ensimmäiseltä kurssilta vuonna 1945. Samalla kurssilla hänen kanssaan olivat muun muassa Marja Korhonen ja Ritva Arvelo.

– Vanhempani eivät olleet näyttelijöinä koko Suomen tuttuja, mutta joka kaupungissa, jossa asuimme, heidät kyllä tunnettiin. He näyttelivät Savonlinnassa, Joensuussa, Kotkassa, Imatralla ja pisimpään Kuopiossa. Kesät oltiin usein Turussa joko Samppalinnan tai Vartiovuoren kesäteatterissa.

Nelivuotias Katriina teki debyyttinsä Samppalinnassa yhdessä niin ikään näyttelijäksi päätyneen siskonsa Tiian kanssa. Hän koki silloin ensimmäisen taiteellisen kriisinsä saadessaan repliikin ”ne on meidän kissa ja koira”.

– Minua harmitti, kun Tiian repliikki kuului ”Huomenna tulee Misse ja Murre”. Sehän jo paljasti, että kyseessä oli kissa ja koira!

Teatterikorkeakoulussa Katriina Honkanen ei päässyt Jouko Turkan silmätikuksi, mutta ei suosikiksikaan. Ansioksi on mainittava Turkan myöntämä viidenkymmenen markan stipendi, jonka tämä kaivoi lompakostaan palkinnoksi onnistumisesta.

Turkka oli The Man

Honkanen mietti usein ammatinvalintaansa: halusiko hän näyttelijäksi siksi, että vanhemmat olivat alalla.

– Sitten ollessani Lahden kaupunginteatterissa iltanäyttelijänä pyrin ja pääsin Teatterikorkeakouluun.

Honkanen sanoo olleensa syksyllä 1982 ihan pentu aloittaessaan opiskelut 22-vuotiaana.

– Koulussa elettiin vaihetta, jossa Jouko Turkka oli The Man. En joutunut Turkan kyykytettäväksi, enkä ollut hänen inhokkinsa, mutta en suosikkikaan. Sain häneltä tosin kerran viidenkymmenen markan ”stipendin”, jonka hän kaivoi lompakostaan. Niitä hänellä oli joskus tapana jakaa, jos katsoi jonkun meistä onnistuneen jossakin tehtävässä.

Henkilökohtainen kriisi iski kesken opiskelun, ja Katriina oli keskeyttää koulun.

– Siihen vaikutti oma epävarmuuteni ja se, että kuulin minusta puhutun selkäni takana. Oivalsin, että on turha valittaa ja että minun on itse otettava vastuu itsestäni. Muita ei voi muuttaa, vain itseään. Nyt voin todeta, että onneksi kävin koulun loppuun.

Nuorena näyttelijänä Katriina Honkanen kärsi epävarmuudesta.

Ensimmäinen sävellys 11-vuotiaana

Lapsesta lähtien Katriina rakasti myös musiikkia, ja kun Tiia ja hän kuuntelivat putkiradiosta Karhunpoika sairastaa -laulua, tarinaa itkettiin yhdessä. Silti hän ei päässyt koulun kuoroon, eikä hän ole tuntenut kuorolaulua sittemminkään omaksi lajikseen.

– Kurkku ja korva eivät käyneet samassa tahdissa, enkä osannut laulaa muiden tekemiä lauluja. Tein niitä itse.

Sellainen oli esimerkiksi traaginen tarina tytöstä, joka hukkui virtaan. Siinä Honkanen osoitti tarinankertojan taitonsa.

Pianotunnit johdattivat syvemmälle musiikkiin. Honkanen soitti läksyjä pimeässä, ja ensimmäisen sävellyksensä hän teki 11-vuotiaana.

– Beatles-herätykseni sain 14-vuotiaana ja aloin soittaa kitaraa. Uskon vakaasti, että minusta tulee yksi heistä, vaikka Beatles oli jo hajonnut!

Nuorisoteatteri Kuopiossa vaikutti tulevaan laulu-uraan ratkaisevasti. Kun Katriina lauloi teatterin laulukokeessa, häntä pyydettiin erääseen bändiin laulajaksi.

Hän tutustui jo silloin tulevaan mieheensä, sittemmin musiikin monityöläiseen, Ilkka Tenhuseen. Bändikaveruus vaihtui rakkaudeksi ja perheen perustamiseksi vasta myöhemmin. Perheen ainoa lapsi, tytär Hanna syntyi 1986.

Seuraava ohjaustyökin vie Honkasen musiikin, misseyden ja julkisuuden maailmaan. Hän on kirjoittanut Kotkan kaupunginteatteriin Armi Aavikosta kertovan musiikkinäytelmän Kaiken sulle antaa tahtoisin. Armina on Marika Huomolin, Dannyna Miikka Tuominen.

– Kiinnostuin Armista sattumalta, ehkä myös siksi, että mieslaulajista on tehty monta näytelmää – Dannystakin jo kaksi. Aloin tutkia Armista kirjoitettuja artikkeleita ja oivalsin, miten hän ei saanut eläessään oikeutta tekemisilleen.

Katriina Honkanen ei etsi näytelmässä syyllisiä eikä ala hutkia Dannyn osuutta tapahtumien kulkuun. Hän käsittelee tarinassa ihmisen tekemiä valintoja ja omaa vastuuta.

– Armi oli hyvä estraditaiteilija, ja hän tanssi hyvin. Mutta elikö hän lopulta elämän, jonka olisi halunnut elää? Halusiko hän siihen julkisuuteen, johon joutui?

Ratsastustunti vie Katriina Honkasen täydelliseen keskittymisen tilaan.

Parasta elämää juuri nyt

Katriinan ratsastusharrastus alkoi toden teolla viime vuonna.

– Annoimme Ilkan kanssa toisillemme aineettoman joululahjan ja aloitimme ratsastustunnit Tuomarinkylän ratsastusopistolla. Otimme aluksi kymmenen kerran alkeiskurssin, ja kolmannen tunnin jälkeen tuli tunne, että tämä on todella meidän yhteinen juttumme.

Ratsastustunnit kerran viikossa vievät täydelliseen keskittymisen tilaan. Kävelylenkillä ennen tuntia he jännittävät, mikä hevonen tällä kertaa saadaan alle. Lopulta rauhoitutaan, kun lannanhaju tulee vastaan tallin ovella.

– Laitamme hevoset valmiiksi, ehkä Ilkka lausuu hepparunoja, ja sitten talutamme hevoset maneesiin. Tunnin aikana en ajattele mitään muuta kuin sitä, mitä opettaja pyytää tekemään.

Se on parasta elämää juuri nyt, sillä tunneilla on voitu käydä koronankin aikana. ●

Katriina Honkanen

  • Syntynyt: 14.8.1960 Savonlinnassa.
  • Asuu: Vantaalla.
  • Perhe: puoliso musiikin monityöläinen Ilkka Tenhunen, vuonna 1986 syntynyt tytär Hanna.
  • Ammatti: näyttelijä, laulaja, lauluntekijä, ohjaaja, käsikirjoittaja.
  • Ajankohtaista: Ohjaa Armi Aavikosta kertovan musiikkinäytelmän Kotkan kaupunginteatteriin, Rolling Rust -yhtyeen englanninkielinen albumi ilmestyy alkusyksystä. Ohjaa Jyväskylän kaupunginteatteriin marraskuun lopulle Lumikuningatar-näytelmän.

1 kommentti