
Totta
Tyrnimarja sisältää runsaasti A-, C-, E- ja K-vitamiineja. Sadasta grammasta tyrniä saa enemmän C-vitamiinia kuin keskikokoisesta appelsiinista. Tyrnin siemenöljyssä on linoli- ja alfalinoleenihappoa ja marjan pehmytosissa runsaasti palmitoleiinihappoa. Näillä hyvillä rasvahapoilla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia ihoon ja limakalvoihin.
Turun yliopiston tutkimuksen mukaan viisi grammaa tyrniöljyä suun kautta neljän kuukauden ajan lievitti atooppisen ihottuman oireita. Tyrniöljyä nauttimalla atooppinen iho muuttui enemmän terveen ihon kaltaiseksi. Kolmen gramman päivittäinen annos taas paransi vaihdevuosi-iän ohittaneiden naisten emättimen limakalvojen kuntoa merkitsevästi ja enemmän kuin lumeöljy.
Intialaistutkimuksen mukaan tyrnin flavonoidit voivat nopeuttaa haavojen paranemista. Aasiassa tyrniä on käytetty luonnonlääkkeenä vuosisatoja. Jonkinlaista näyttöä on myös siitä, että tyrnin antioksidantit estäisivät ihon ennenaikaista ikääntymistä. Lisäksi tyrniöljyllä on tulehdusta lievittävää vaikutusta, joten sitä voi kokeilla aknen hoitoon.
Eikä tässä kaikki. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan tyrni alentaa aterian jälkeistä veren sokeritason nousua, mikä voi pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä. Lisäksi tyrniöljy lievittää kuivasilmäisyyttä ja vähentää verihiutaleiden sakkautumista.
Tarua
Tyrniöljyä on lisätty sen kosteuttavan vaikutuksen vuoksi moniin ihonhoitotuotteisiin, kuten voiteisiin ja kasvovesiin. Moni kokee, että niiden käyttö tekee ihon kimmoisammaksi ja pehmeämmäksi, mutta tyrniöljyn vaikutusta ulkoisesti käytettynä on vaikea tutkia laadukkaasti. Jos vaikkapa innostuu jostain tuotteesta ja alkaa hoitaa ihoaan paremmin, se näkyy ihon kunnon paranemisena.
Tyrniöljyä voi lisätä myös kosteusvoiteeseen tai käyttää iholla seerumin tavoin. Jos iho ärtyy, siihen tulee ihottumaa tai näppyjä tai jo olemassa oleva ihottuma pahenee, öljyn käyttö kannattaa lopettaa. Kaikille ihotyypeille pelkkä öljy ei sovi, tai se voi olla liian voimakasta.
Todennäköisesti paras hyöty iholle saadaan, kun tyrniä käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Yksittäinen kapseli silloin tällöin ei riitä, vaan käytön tulee olla säännöllistä ja pitempiaikaista. Tyrniä voi nauttia myös esimerkiksi rouheena. Sitä voi lisätä juomiin, jogurttiin, puuroihin ja taikinoihin.
Kylmäpuristettua tyrniöljyä voi käyttää salaattikastikkeen ainesosana. Kuumentaa sitä ei kannata, koska silloin se menettää tehoaineensa. Toki tyrnimarjoja voi syödä sellaisenaankin, mutta kaikkia niiden kirpeä maku ei miellytä. Siementä ei kannata sylkeä pois, vaan se pitää pureskella kunnolla, jotta saa sen sisältämät hyvät rasvat. Tyrnimehussakin on rasvahappoja jäljellä, muttei yhtä paljon kuin marjoissa ja öljyissä.
Asiantuntija: allergia-, astma- ja ihoasiantuntija Katariina Ijäs, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto.
Vinkki
Tyrnin satokausi on syys-lokakuussa. Kerää marjat vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen, Silloin ne irtoavat helposti kannastaan. Voit syödä marjat hieman kohmeisinakin tai tehdä niistä mehua tai hilloa.