Ennuste: Dementian saa tulevaisuudessa yhä useampi – työikäisillä joka kymmenes tapaus johtuu runsaasta alkoholinkäytöstä
Terveys ja hyvinvointi
Ennuste: Dementian saa tulevaisuudessa yhä useampi – työikäisillä joka kymmenes tapaus johtuu runsaasta alkoholinkäytöstä
Arviolta satatuhatta suomalaista sairastaa lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle ehtinyttä dementiaa. Työikäisistä dementia on noin 7 000 suomalaisella. Työikäisissä runsaan ja kauan jatkuneen alkoholinkäytön arvellaan olevan joka kymmenennen muistisairauden takana.
Julkaistu 18.1.2022
Apu

Vuonna 2050 dementiaa sairastavia ihmisiä on jopa kolme kertaa enemmän, ennustaa uusi tutkimus. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Lancet Public Health -lehdessä. Suomessa asiasta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Vuonna 2050 dementiaa sairastaa arvion perusteella 153 miljoonaa ihmistä, kun vuonna 2019 potilaita oli 57 miljoonaa. Tutkimukseen käytetyt tiedot kattavat lähes 200 maata.

Dementia on yleistymässä kaikkialla, mutta varsinkin Pohjois-Afrikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Lähi-idässä. Nyt julkaistujen arvioiden mukaan vuonna 2050 Suomessa todetaan dementioita 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Dementian riskitekijät vaikuttavat ennusteeseen

Ihmisten ikääntyminen sekä dementian riskitekijät vaikuttavat ennusteeseen. Tutkimuksessa näistä huomioitiin lihavuus, glukoosiaineenvaihdunnan ongelmat sekä tupakointi. Myös monet muut seikat altistavat dementialle.

Tärkeimmät dementian riskitekijät ovat alhainen koulutustaso, korkea verenpaine, tupakointi, kuulovammat, lihavuus, masennus, vähäinen liikunta, diabetes ja vähäiset sosiaaliset suhteet.

Myös liiallinen alkoholin käyttö, aivovammat sekä ilmansaasteet altistavat dementialle. Nämä aiheuttavat noin 40 prosenttia tapauksista.

Dementian oireet

Dementian yleisimmät oireet ovat uusien asioiden oppimisen vaikeus, oikeiden sanojen muistaminen tai ymmärtäminen sekä toimintakyvyn heikkeneminen rutiineissa. Lisäksi sairastuneella voi olla muutoksia persoonallisuudessa ja käyttäytymisessä.

Arviolta satatuhatta suomalaista sairastaa lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle ehtinyttä dementiaa.

Työikäisistä dementia on noin 7 000 suomalaisella. Työikäisissä runsaan ja kauan jatkuneen alkoholinkäytön arvellaan olevan joka kymmenennen muistisairauden takana.

Suomessa kaikkiaan noin 14 500 ihmistä saa vuosittain muistisairauden.

Kommentoi »