Rauhanvälityksen suurmies vetäytyy julkisuudesta – Presidentti Martti Ahtisaari sairastaa Alzheimerin tautia
Puheenaiheet
Rauhanvälityksen suurmies vetäytyy julkisuudesta – Presidentti Martti Ahtisaari sairastaa Alzheimerin tautia
Suurimman osan työurastaan Ahtisaari teki maailmalla, eritoten Afrikassa ja New Yorkissa. Presidenttikauttaan hän on kutsunut syrjähypyksi.
Julkaistu 3.9.2021
Apu

Presidentti Martti Ahtisaari luopuu kaikesta julkisesta toiminnasta Alzheimeriksi edenneen muistisairauden takia. Hän saa tukea arkeen kotona ja viettää ajoittaisia hoitojaksoja hoivakodissa. Asiasta tiedotti Tasavallan presidentin kanslia torstaina.

Monessa asiassa Ahtisaari oli lajinsa ensimmäinen: ensimmäinen suoralla kansanvaalilla valittu Suomen presidentti (1994–2000), ensimmäinen suomalainen Nobelin rauhanpalkinnon saaja (2008), ensimmäinen suomalainen Nelson Mandelan perustamassa The Elders -ryhmässä, jossa kokeneet maailmanviisaat ratkovat globaaleja kriisejä.

"Eläkää jokaista päivää niin kuin se olisi ensimmäisenne."
Martti Ahtisaari

Suurin osa Ahtisaaren työurasta kului maailmalla, eritoten Afrikassa ja New Yorkissa, Suomen ulkoministeriön ja YK:n tehtävissä. Itse hän kutsui presidenttikauttaan syrjähypyksi, jonka jälkeen hän palasi ydinosaamisensa ammattilaiseksi. CMI-rauhansovittelijatoimiston keulakuvana kului 17 vuotta.

Avun 70-vuotishaastattelussa hän määritteli itsensä karjalaiseksi optimistiksi, jolla on huomenlahjana saatu hyvä itsetunto ja kuudes aisti ihmistuntemuksessa. Motokseen hän nosti Namibiassa tanskalaiselta pastorilta kuulemansa ohjeen: ”Eläkää jokaista päivää niin kuin se olisi ensimmäisenne.”

Vielä kesällä 2020 Martti ja Eeva Ahtisaari olivat tuttu näky kävelyllä käsi kädessä Hesperian puistossa. Keväällä molemmat olivat sairastaneet koronavirustaudin. Eeva Ahtisaaren tilanne helpottanee nyt, kun puolison sairaus on julkistettu. Tukena on poika Marko Ahtisaari, 52, ja vertaistukea saa Tellervo Koivistolta, joka kulki Mauno Koiviston rinnalla saman taudin viitoittaman tien.

Martti Ahtisaari

Viipurissa 1937 syntynyt Suomen 10. presidentti, Nobelin rauhanpalkinnon saaja 2008. Maailman tunnetuimpia rauhansovittelijoita.

Kommentoi »