Muistisairaiden hoidossa hyviä tuloksia älyteknologian avulla – Ahdistuneisuus ja masennus vähenivät aistihuonekokeilun aikana
Puheenaiheet
Muistisairaiden hoidossa hyviä tuloksia älyteknologian avulla – Ahdistuneisuus ja masennus vähenivät aistihuonekokeilun aikana
Aistihuoneen älyseinän kautta kävijät pääsevät virtuaalisille luontoretkille, tekemään taidetta tai pelaamaan ja hassuttelemaan.
Julkaistu 6.1.2021
Apu

Helsingin Kustaankartanon seniorikeskuksessa on saatu lupaavia tuloksia älyteknologian hyödyntämisessä muistisairaiden ikäihmisten hoidossa.

Palveluasumisen yksikköön rakennettu aistihuone stimuloi ja rauhoittaa aisteja interaktiivisen älyseinän, juoksevan veden, tuoksujen ja erilaisten luonnonmateriaalien avulla.

Huoneen älyseinän kautta kävijät pääsevät virtuaalisille luontoretkille, tekemään taidetta tai pelaamaan ja hassuttelemaan. Kokeiluissa muistisairaat saivat kokea luontoelämyksiä myös VR-lasien kautta.

Aistihuonekokeilun aikana muistisairaiden ikäihmisten psyykelääkkeiden käyttö, masennus ja ahdistuneisuus vähenivät.

Myös kävijöiden terveydentilan vakaus parani, ja aistihuone tuki muistisairaiden kognitiivisia kykyjä. Luontoelämykset vähensivät levottomuutta. Päähän puettavien lasien käyttö ei aiheuttanut muistisairaille ahdistusta tai pelkoa.

Aistihuoneen rakennutti kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium. Kustaankartano aikoo ottaa sen pysyvästi käyttöön.

Kommentoi »