Apu

Ben Affleck: ”Alkoholin käytön lopettaminen on prosessi, ei tapahdu yhdellä kellon lyömällä – sen tietävät kaikki joille addiktio on tuttu”

Ben Affleck: ”Alkoholin käytön lopettaminen on prosessi, ei tapahdu yhdellä kellon lyömällä – sen tietävät kaikki joille addiktio on tuttu”
Ben Affleck tuli 1990-luvun lopussa valkokankaille komeana sankarina, jonka urasta odotettiin suuria. Menestys elokuvissa ja naismaailmassa ei pitänyt häntä tolkuissaan. Paheneva alkoholismi ja suuret käänteet saivat uran lopahtamaan ja miehen alamaihin. Nyt hän on taas aallonharjalla. Vierellä on myös takavuosien heila Jennifer Lopez.
Julkaistu: 23.10.2021

Juro, hillitty, ujo ja surumielinen katse. Sellainen mielikuva Ben Affleckista, 49, on jäänyt viime vuosina. Tuo imago muuttui keväällä, kun hän palasi yhteen entisen kihlattunsa, viihteen monitaituri Jennifer Lopezin kanssa. Nyt Ben on yhtä hymyä.

Tabloidit pääsivät vuosien paussin jälkeen juhlimaan parin rakkautta ja raportoimaan heidän jokaisen julkisen liikkeensä deitti-illoista Instagram-päivitykseen, jossa Bennifer juhli Lopezin syntymäpäivää sekä Venetsian elokuvajuhlien punaiselle matolle, missä Affleck markkinoi elokuvaansa The Last Duel.

Vaikka rakastavaiset nähdään nyt joka puolella, ei salamavalojen välke vedä vertoja 2000-luvun alun mediasirkukselle.

Ben tapasi J.Lon elokuvan Gigli – rajua rakkautta (2003) kuvauksissa. He näyttelivät yhdessä myös seuraavana vuonna ilmestyneessä komediallisessa draamassa Tyttö tuollainen. Kumpikaan elokuva ei menestynyt lippuluukuilla.

Kun he tapasivat elokuvan Gigli – rajua rakkautta kuvauksissa loppuvuodesta 2001, oli Lopez naimisissa toisen aviomiehensä Cris Juddin kanssa. Benin ja Jenin välillä oli kuitenkin kemiaa, ja lopulta ystävyys muuttui parisuhteeksi, kihloiksi ja häiden – joita ei tullut – suunnitteluksi.

Elokuvatuottajien toivomuksesta hän ja Jen suostuivat kokkaamaan yhdessä televisiokameran pyöriessä edesauttaakseen elokuvan lippumyyntiä. Haastattelu kadutti Beniä jälkeenpäin.

Samalla hän oppi omia rajojaan, ja niitä hän on opetellut koko elämänsä. Hän selvisi mediasirkuksesta ja 2000-luvun puolivälin uransa suvantovaiheesta keskittymällä töihin.

– Minut on kasvatettu aika hyvin ja jalkani pysyivät kaikesta huolimatta maan pinnalla. Ajattelin, että piinan on loputtava joskus. Myös ystävät ja perhe auttoivat tilanteessa, hän kertoi muutama vuosi tapahtumien jälkeen.

Ben Affleck sanoi tammikuussa 2020 avioeron Jennifer Garnerista olevan elämänsä suurin katumuksen aihe.

Keskiluokkaisen perheen kasvatti

Kaliforniassa syntynyt ja Massachusettsissa varttunut Ben on keskiluokkaisen perheen kasvatti. Sosiaalityöntekijä-isä Tim ja opettaja-äiti Chris erosivat, kun poika oli yksitoistavuotias.

Äidiltä hän oppi hyvät arvot, isältä hän olisi toivonut läsnäoloa, vaikka itämaisten taistelulajien opettamista tai kitaran soittamista. Sen sijaan hän oppi imitoimaan ja esiintyi ensimmäisen kerran perheystävän elokuvassa seitsemänvuotiaana.

Koulussa hän oli keskinkertainen oppilas. Siellä hän tunsi itsensä usein ulkopuoliseksi. Tosin high schoolin näytelmäopettaja toi valoa opintoihin.

– Kun olin viimeisellä vuosikurssilla, hän kannusti minua ammattinäyttelijäksi. Samalla hän varoitti, että ala on kova ja matkan varrelle mahtuu paljon haasteita ja vastoinkäymisiä. Tuolla keskustelulla oli valtava merkitys uraani. Kun en saanut töitä ja olin menettää toivoni, muistin nuo sanat. Minua onnisti, kun minulla oli tuollainen opettaja.

Lepakkomiehenä elokuvissa Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Suicide Squad (2016) ja Justice League (2019).

Nuiva alku uralle

Yliopistossa hänellä ei ollut yhtä hyvä tuuri. Kirjoituskurssilla hän sai nuivan vastaanoton. Opettaja ei suostunut vilkaisemaan hänen 20 sivun käsikirjoitushahmotelmaansa. Affleck ei jatkanut kurssia vaan muutti nuoruudenystävänsä Matt Damonin kanssa Los Angelesiin.

Kauhukuvia tulevaisuudesta maalasi kyynikko, joka kertoi olleensa kaupungissa 20 vuotta ja tienanneensa sinä aikana näyttelemisellä alle 8 000 euroa.

Alku olikin haastavaa, eikä Benillä ollut vuosiin varaa sairasvakuutukseen. Vuonna 1998 onni kääntyi. Hän ja Damon voittivat parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin elokuvasta Will Hunting – syntynyt neroksi. Draama kertoi ongelmallisesta ihmelapsesta, jota Damon esitti. Affleck nähtiin Damonin hahmon parhaana kaverina ja Robin Williams terapeuttina.

– Tarvitsimme elokuvaan tähden, muuten sitä ei olisi kuvattu. Robin Williams otti riskin ja suostui tekemään töitä kahden untuvikon kanssa. Olen ikuisesti kiitollinen hänelle. Ilman häntä urani ei olisi ottanut tuulta siipien alle. Hän oli kiva, ystävällinen, ajattelevainen, epävarma, intohimoinen ja rakastava. Hän halusi kuvata kof

Argo (2010) kertoo CIA:n ope- raatiosta pelastaa kuusi yhdysvaltalaista vuoden 1979 Iranin panttivan- kikriisin aikana. Affleck voitti siitä tuottajan Oscarin ja ohjaajan Kultaisen maapallon.

90-luvun juhlat hurjat juhlat

Menestys tuli yllätyksenä. Sitä hän juhli Damonin kanssa hulppeasti. Ystävät vuokrasivat asunnon rannalta ja kutsuivat tutut juhlimaan. Kun rahavarat kuivuivat, he muuttivat halvemmalle alueelle. Hän muistelee 1990-luvun loppua hyvillä mielin.

– Se oli jännittävää ja hauskaa aikaa, täynnä mahdollisuuksia. Yhtäkkiä sain tehdä asioita, joihin minulla ei ollut aiemmin ollut tilaisuutta. En ajatellut, että olen paras, mutta toisinaan olin ällikällä lyöty. Onneksi sain käydä vaiheen läpi hyvän ystäväni kanssa, pystyimme auttamaan toisiamme. Myös äitini oli tukenani ja muistutti minua elämän realiteeteista.

Tapahtumia varjostavat kuitenkin Will Huntingin elokuvayhtiön Miramaxin perustajan Harvey Weinsteinin seksuaalirikokset, jotka tulivat päivänvaloon lokakuussa 2017.

– Siinä on ollut miettimistä, kun jostain, jonka kanssa olet työskennellyt, tulee esiin erilainen puoli. Miramaxilla oli kuitenkin paljon työntekijöitä, ja olen kiitollinen heille, että he antoivat meille mahdollisuuden tehdä elokuvan. He ovat osa urani alkua. Muistoa värittävät nyt tietenkin järkyttävät faktat, hän pohti Triple Frontier -elokuvaa markkinoidessa.

Will Hunting – syntynyt neroksi (1998) muutti Affleckin uran suunnan. Hän voitti siitä yhdessä Matt Damonin kanssa parhaan käsikirjoituksen Oscarin. Parhaat kaverukset ovat tehneet töitä yhdessä kaksi vuosikymmentä näyttelijöinä, tuottajina ja käsikirjoittajina.

Lohtua pullosta

Hän seurusteli muutaman vuoden näyttelijä Gwyneth Paltrow’n kanssa 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Heitä kutsuttiin hengenheimolaisiksi.

Kun suhde päättyi, Ben haki helpotusta yksinäisyyteen pullosta, mutta oli entistä onnettomampi. Hän huolestui, sillä oli nähnyt, miten alkoholismi vaikutti hänen isäänsä, joka oli avioeron jälkeen hetken kodittomana ennen kuin löysi apua vieroitushoidosta ja jäi klinikalle lopulta töihin vuosiksi.

”Retkahdukseni ovat tapahtuneet, kun olen ajatellut, että voin paremmin. Minun on ymmärrettävä, että tämä on jatkuva prosessi ja elettävä hetkessä. Toivon, että alkoholismi ei määrittele minua ihmisenä.”
Ben Affleck

Myös Ben kirjoittautui sisään vierotushoitoon. Vuosien aikana sykli on toistunut, viimeksi vuonna 2019 ilmestyneen toimintaseikkailun Triple Frontierin jälkeen. Kokemuksistaan hän puhui avoimesti elokuvan The Way Back pressissä.

Leffa kertoi alkoholisoituneen raksamiehen tarinan koripallojoukkueen valmentajaksi.

– Kokemukseni on, että alkoholin käytön lopettaminen on prosessi. Se ei tapahdu yhdellä kellon lyömällä. Sen tietävät kaikki, joille addiktio on tuttu.

Eikä prosessi ole ollut helppo.

– Otan kaksi askelta eteenpäin ja yhden taakse. Opin jotain ja sitten tulee takapakkia. Minun on pitänyt hyväksyä tilanne.

Armageddon (1998) oli Affleckin ensimmäinen kassamagneettielokuvansa. Sen pää­tähtenä nähtiin Bruce Willis.

Addiktio on monimutkainen ongelma

Hän on myös ymmärtänyt, että on fantasiaa ajatella, että hän voisi joskus juoda normaalisti. Yleensä juomaputki on alkanut, kun asiat ovat hyvin.

– En voi enää ajatella, että kun pääsen läpi yhdestä huonosta ajanjaksosta ja kun elämä on taas raiteilla, voin juoda.

Juomista ei laukaise feikkiolut elokuvan kuvauksissa tai ystävät illanistujaisissa. Hän ei myöskään juo työaikana.

– Se on syvempää ja monimutkaisempaa. Krooninen retkahtaminen on sairaus. Tiede ja kokemukset kertovat, että kun on jäänyt johonkin koukkuun, aivot eivät opi pois riippuvuudesta. Alkoholisti ei ikinä tiedä, ottaako hän elämänsä viimeisen drinkin. Toivon, että se on totta kohdallani, mutta tiedän, että retkahtaminen on aina mahdollista. Niin voi tapahtua 20 tai 30 vuoden selvän kauden jälkeenkin.

Hän pitää addiktiota pelottavana ja monimutkaisena.

– Sitä on vaikea selittää. Minun retkahdukseni ovat tapahtuneet, kun olen ajatellut, että voin paremmin eikä minun tarvitse olla enää huolissani juomisesta. Minun on ymmärrettävä, että tämä on jatkuva prosessi ja elettävä hetkessä. Toivon, että alkoholismi ei määrittele minua ihmisenä.

Ben Affleck näytteli elokuvissa Pearl Harbor (2001) ja Daredevil (2003) yhdessä Jennifer Garnerin kanssa. He menivät myöhemmin naimisiin.

Yritän hyväksyä elämän sen ehdoilla

Vanhemmiten Affleck on miettinyt, minkälainen ihminen hän haluaa olla. Raittius, isyys, rehellisyys, nöyryys ja toisten kunnioittaminen ovat hänelle tärkeitä.

– Yritän ymmärtää ja hyväksyä, että elämä muuttuu ja oppia sopeutumaan muutoksiin. Hyväksyä elämän sen ehdoilla.

Hän haluaa ottaa vastuun teoistaan.

– Se on iso osa henkistä kasvua. Ei ole minun syyni, että olen alkoholisti, mutta olen vastuussa teoistani.

Romanttisessa komediassa Luonnon lait (1999) yhdessä Sandra Bullockin kanssa.

Tunteet kuoriutuivat esiin

Hänen elämänsä tasaantui hetkeksi, kun hän alkoi seurustella Jennifer Garnerin kanssa vuonna 2004. He työskentelivät yhdessä ensimmäisen kerran vuosituhannen alussa ilmestyneessä romanttisessa sotaelokuvassa Pearl Harbor. Seuraavan kerran he jakoivat valkokankaan Daredevil-fantasiaelokuvassa.

Pari vihittiin pienimuotoisessa seremoniassa Turks- ja Caicosaarilla kesällä 2005. Samoihin aikoihin Affleckin ura alkoi taas loistaa.

Hänen esikoisohjauksensa, rikoselokuva Gone Baby Gone kertoo kahdesta yksityisetsivästä, jotka etsivät kaapattua nelivuotiasta tyttöä, ilmestyi vuonna 2007. Sen käsikirjoitusvaiheessa, joulukuussa 2005 syntyi Benin ensimmäinen lapsi Violet. Affleck kertoi silloin, että se muutti hänen suhtautumistaan elokuvan aiheeseen.

– Aiemmin olin akateeminen, Violetin syntymän jälkeen minusta tuli tunteellinen. Ajattelin aihetta syvällisemmin kuin aiemmin. Ymmärsin miltä tuntuu, kun on valmis kuolemaan toisen puolesta.

Vuonna 2007 ilmestynyt Gone Baby Gone oli Affleckin esikoisohjaus.

Lapset tärkeintä elämässä

Affleckilla ja Garnerilla on myös Seraphina-tytär ja Samuel-poika.

– Lapset ovat tärkein asia elämässäni. Olen onnellinen heidän kanssaan. Mietin, millaisen muistijäljen jätän heidän sydämiinsä ja mieliinsä. Olen huolissani heistä koko ajan ja haluaisin suojella heitä kaikin mahdollisin tavoin, mutta se on mahdotonta. Vanhemmuus on monimutkainen asia ja jatkuvaa oppimista yrityksen ja erehdyksen kautta.

Hän erosi lastensa äidistä kesällä 2015, mutta asui perheen vierastalossa samassa pihapiirissä seuraavat kaksi vuotta.

– Avioero on kivulias, varsinkin jos on lapsia. Useille ihmisille avioero on yksi elämän haastavimmista asioista.

Entinen aviopari on asiallisissa väleissä, ja he jakavat yhteisen kalenterin.

– Sen avulla tiedän, mihin aikaan lasten koulu ja harrastukset ovat. Pidän asioiden suunnittelusta ja siitä, että viikon aikataulu on tiedossa etukäteen.

Sporttidraamassa The Way Back (2020) Affleck esittää alkoholisoitunutta raksamiestä, josta tulee koripallovalmentaja.

Hän kannustaa jälkikasvuaan tekemään läksyt, käymään pianotunneilla, karatessa ja futistreeneissä.

– He eivät aina tykkää siitä, mutta uskon, että ovat kiitollisia myöhemmin. Tavoitteena on antaa heille hyvät perusarvot, opettaa hyvät käytöstavat ja kunnioittamaan muita. Kannustamme heitä myös kriittiseen ajatteluun.

Affleck on poliittisesti aktiivinen. Hän on puhunut muun muassa paremman minimipalkan, seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ja luonnonsuojelun puolesta.

– Kun keskustelen lasteni kanssa, opin heiltä uusia asioita. Keskustelut haastavat minut arvioimaan uudelleen vanhoja olettamuksia. Olen myös päivittänyt musiikkituntemustani ja löytänyt mielenkiintoisia, nuorille suunnattuja kirjoja.

Jennifer Lopez ja Ben Affleck kuvattiin New Yorkissa 26. syyskuuta 2021.

Ohjaaja on kuin joukkueen valmentaja

Ohjaaminen on yksi hänen intohimoistaan.

– Elokuvien tekeminen on haastavaa ja intensiivistä. Tilanteet muuttuvat koko ajan ja se vaatii keskittymistä. Pidän siitä. Joskus tilanteet ovat palkitsevia, joskus tunteellisia ja monimutkaisia, toisinaan turhauttavia ja välillä olen ihan poikki.

Vuonna 2012 ilmestyi hänen ohjaamansa ja tuottamansa, historiallisiin tapahtumiin pohjautuva draama Argo. Hän voitti siitä useita palkintoja, mukaan lukien Oscarin ja Kultaisen maapallon.

– Ohjaaminen on vähän kuin olisi joukkueen valmentaja. On johdettava ja inspiroitava muita, saada heidät yrittämään parhaansa ja ylittämään rajansa. Yritän inspiroida ihmisiä, en pompottaa.

Nyt hänet nähdään taas näyttelijänä historiallisessa draamassa The Last Duel. Se kertoo miesten kaksintaistelusta ja naisesta, joka etsii oikeutta. Siinä Affleck ja Damon palaavat käsikirjoittajatiimiksi yhdessä Nicole Holofcenerin kanssa. Kirjoitusprosessi oli nyt tehokkaampaa kuin parikymppisinä, ja he ymmärsivät elokuvan rakenteen selkeämmin.

– Hahmotelman tekeminen tuli shokkina Mattille, Affleck vitsaili Venetsian elokuvajuhlilla.

Samoilla elokuvafestivaaleilla Affleck nähtiin onnellisena Lopezin kanssa. Vaikka valokuvaajat ovat seuranneet paria joka puolelle, tällä kertaa he ovat vältelleet puhumasta parisuhteestaan.

Tosin Adweek-lehdelle annetussa yhteishaastattelussa Ben kertoi, kuinka ylpeä hän on Lopezista, sillä hän on auttanut muita naisia – erityisesti vähemmistöjen edustajia – rakentamaan työuria ja liikeideoita.

Historiallinen draama The Last Duel (2021) vie 1300-luvun kaksintaisteluun. Ensi-ilta 15.10.2021.

Tähän artikkeliin on käytetty lähdemateriaalina Uimosen tekemiä vanhoja haastatteluja ja toimittajajärjestö HFPA:n arkistomateriaalia.

1 kommentti