Apu

Jennifer Lopez menestyy yhä: tekee yhden asian nykyään toisin kuin nuorena

Jennifer Lopez menestyy yhä: tekee yhden asian nykyään toisin kuin nuorena
50 vuotta täyttävä Jennifer Lopez on menestynyt näyttelijänä, muusikkona ja bisnesnaisena. Matkan varrella hän on oppinut kuuntelemaan, delegoimaan ja luottamaan siihen, että hän on oman onnensa seppä.
Julkaistu: 15.6.2019

Nuorempana Jennifer Lopez tuli haastatteluihin näyttävästi pukeutuneena, suuren entouragen kanssa, henkivartijoiden ympäröimänä. Silloin häntä nimitettiin diivaksi, seksi-symboliksi ja hittikoneeksi, ja hän sai julkisuudessa lempinimen J. Lo.

Tyyli muuttui hillitymmäksi, kun hän vaihtoi manageria runsas vuosikymmen sitten. Nykyään hän on kuin sympaattinen kaveri – Jennifer, Jen tai J, niin kuin ystävät nimittävät häntä – ellei yllä ole näyttävä tai seksikäs esiintymisasu, kuten uusimalla musiikkivideollaan Medicine.

– Pukeudun tunnetilojeni mukaan. Joskus naisellisesti, joskus maskuliinisesti. Pidän siitä, että näyttelijänä voin muuntautua eri rooleihin vaatteiden avulla. Muusikkona asusteet ovat osa rekvisiittaa.

Yksi asia on pysynyt samana: Lopez on usein myöhässä haastatteluista. Monilahjakkaalla kahden lapsen äidillä on jatkuvasti monta rautaa tulessa. Kalenteri on täynnä kuvauksia, äänityksiä, keikkoja, bisnestapaamisia ja treenejä.

– Olen kilpailuhenkinen, mutta vain itseni kanssa. Vaadin itseltäni aina parasta. Keskityn sataprosenttisesti hetkeen ja siihen tehtävään, jota teen. Tiedän, että menestys vaatii sitoutumista ja kovaa työtä. Petyn, jos en pärjää.

Lopezin äiti Guadalupe opetti, että ahkeruus palkitaan. Sillä opilla tytär on rikkonut monta lasikattoa. Köyhästä puertoricolaisen maahanmuuttajaperheen kasvatista tuli kurinalainen suorittaja.

Jennifer Lopez -brändin hiominen alkoi, kun Jen oli viisivuotias. Ensin hän kävi tanssitunneilla kolme kertaa viikossa kotinurkillaan Bronxissa. Kymmenvuotiaana hän kulutti tanssisalin parkettia viidesti viikossa.

– Suhtauduin harrastukseen vakavasti, koska tiesin, että se vie minua urallani eteenpäin.

Vuonna 1991 Lopez sai sivuroolin In Living Color -sarjasta oltuaan ensin New Kids on the Block -poikabändin taustatanssijana. Vanhemmilla oli sulattelemista, kun parikymppinen mimmi ilmoitti lopettavansa opiskelut. Puertoricolaisamerikkalaisia näyttelijöitä Rita Morenoa ja Chita Riveraa ihaillut nuori nainen halusi elokuvatähdeksi. Hän muutti omilleen Manhattanille, mutta lopulta työt veivät hänet Eurooppaan ja Japaniin.

– Kolmekymmentä vuotta sitten suurin osa minulle tarjotuista rooleista oli karikatyyrejä, eikä alalla ollut kuin muutama latinonaisnäyttelijä. Ala on vieläkin haastava, mutta muuttunut paljon noista päivistä.

Hänen läpimurtoelokuvaansa, elämäkertatarina Selena, ilmestyi vuonna 1997. Sitä seurasi rikoselokuva Mieletön juttu.

– Olin ylpeä rooleista, mutta olin silloin vielä raakile näyttelijänä. Ajattelen ja tunnen eri tavalla nyt kuin nuorena, mutta olen ollut aina rehellinen itselleni. Inspiraationlähteeni ovat muuttuneet elämäntilanteiden mukaan. Elämänkokemus, rakkaudet, erot ja äitiys ovat muokanneet minua ja pystyn ammentamaan niistä näyttelemiseen.

Vuonna 1997 ilmestyi hänen läpimurtoelokuvansa Selena, osta hän sai Kultainen maapallo -ehdokkuuden.

Vuosikymmenen lopussa julkaistiin Lopezin ensimmäinen levy, latinomusiikkivivahteinen popalbumi On the 6. Nousujohde uralla jatkui, ja vuonna 2001 hän teki historiaa. Hän oli ensimmäinen näyttelijä-laulaja, jonka albumi (J. Lo) ja elokuva (Häät mielessä) olivat samalla viikolla listaykkösinä Yhdysvalloissa.

Vaikka Lopez oli viihdemaailman kuumin nimi, hän joutui taistelemaan rooleista elokuvissa.

– Silloin palkattiin pääosiin pitkiä laihoja naisia, minun kaltaiseni nainen ei ollut päivänselvä valinta.

Rakkauselämänsä takia Jennifer Lopezia on verrattu edesmenneeseen Elizabeth Tayloriin. Hän oli ensimmäisen poikaystävänsä David Cruzin kanssa yhdeksän vuotta. Sitä seurasi pikaliitto kuubalaissyntyisen tarjoilijan Ojani Noan kanssa vuonna 1997.

Seuraavana vuonna Lopez styylasi hetken muusikko Marc Anthonyn kanssa. Vuosituhannen vaihteessa hän tapaili raptähti Sean ”Diddy” Combsia. Rakkaus muusikko-tuottaja-vaatesuunnittelijan kanssa päättyi ikävästi kolmea ihmistä haavoittaneen ampumavälikohtauksen jälkimainingeissa alkuvuonna 2001. Saman vuoden syyskuussa Lopez avioitui taustatanssijansa Cris Juddin kanssa. He erosivat seuraavana kesänä.

– Kumppanini ovat olleet hyvin erilaisia. Monet heistä ovat olleet vääriä valintoja minulle. Aiemmin en osannut lopettaa tuhoon tuomittua suhdetta ajoissa, mutta olen oppinut jokaisesta kokemuksesta. Hiljalleen olen ymmärtänyt, mikä on minulle hyväksi ja mikä ei.

Näyttelijä Ben Affleckiin Lopez tutustui elokuvan Gigli rajua rakkautta kuvauksissa 2001. Heistä tuli aikansa puhutuin pari, ja he saivat yhteisnimen Bennifer. Marraskuun 2002 kihlaus loppui eroon alkuvuodesta 2004. Samana kesänä Jen vannoi vihkivalan Marc Anthonyn kanssa. He saivat kaksoset Emmen ja Maximilianin helmikuussa 2008. Liitto päättyi kesällä 2011.

– Se oli vaikeaa aikaa. Välillä minusta tuntui, että en pääse ylös sängystä. Lapset antoivat minulle voimaa. En voinut romahtaa heidän nähtensä. Minulla oli itsesääliin aikaa korkeintaan illalla, ennen kuin menin nukkumaan.

Sen jälkeen Lopez seurusteli itseään huomattavasti nuoremman tanssijan Casper Smartin kanssa. Nyt hän on kihloissa entisen baseballpelaaja Alex Rodriguezin kanssa.

– Olen ollut naimisissa kolmesti, mutta kaksi kertaa alle vuoden, joten en laske niitä avioliitoiksi. Marcin kanssa olin yhdessä kymmenen vuotta, kolme niistä aviossa. Se oli hyvä suhde.

Jennifer kihlattunsa Alex Rodriguezin kanssa Vanity Fairin Oscar-juhlissa 24.2.2019.

Lopez kuvailee itseään romantikoksi. Hän ei sulje pois mahdollisuutta uuteen avioliittoon.

– Minusta on mukava leikitellä ajatuksella, että vanhenen toisen ihmisen kanssa yhdessä. Nyt tiedän, että onnellisuus on kiinni minusta itsestäni, en etsi sitä kumppanista. Otan ihmiset sellaisina kuin he ovat, partnerin ei tarvitse tuoda lisäarvoa elämääni.

Työkiireistä huolimatta yksitoistavuotiaat kaksoset Emme ja Max ovat tärkeintä Lopezin elämässä.

– Kuvittelin, että olisin tiukempi äiti, sellainen kuin oma äitini: rakastava, mutta tiukka. Olen häntä pehmeämpi, Lopez sanoo ja nauraa iloisesti ennen kuin jatkaa.

– Lapset ovat aina ykkösenä elämässäni. Paras saavutukseni on se, että he ovat onnellisia. Niin kauan kuin he voivat hyvin, voin keskittyä myös muihin asioihin. Tietenkin, niin kuin jokainen yksinhuoltajaäiti tietää, arjessa on haasteita, ja joskus olen uupunut. Toivon, että voisin olla heidän kanssaan enemmän, mutta toisaalta minulla on joustava työ ja voin ottaa lapset mukaan tarvittaessa.

Lopez kuvailee Emmeä taiteelliseksi pohtijaksi, kun taas Max on villimpi ja kiinnostunut enemmän tekniikasta. Molemmilla on hyvät laulunlahjat.

Katso alta video, jolla Emme laulaa:

– Heillä on molemmilla luja tahto, ja he osaavat ilmaista itseään selkeästi. He ovat omia persooniaan, mutta rakastavat toisiaan.

Kaksosten lapsuus on ollut erilainen kuin heidän äitinsä varhaisvuodet.

– Heiltä ei puutu mitään. Toivon, etteivät he vanhempana oleta saavansa kaiken ilmaiseksi, vaan oppivat esimerkistäni, että menestyäkseen on tehtävä töitä.

Kun Lopez kuvasi ja tuotti sarjaa Shades of Blue muutama vuosi sitten, hän sai lempinimen naisrobotti. Ei sen takia, että hän olisi tunteeton, vaan siksi, että hänellä oli jatkuva kiire.

Romanttinen komedia Unelmien Manhattan (2003) oli kassamagneetti.

Kun sarjan tuotanto oli alkanut, hänelle tarjottiin residenssiä Las Vegasissa. Hän suunnitteli sitä varten kunnianhimoisen, kolme vuotta kestäneen All I Have -show’n, ja oli samaan aikaan tuomarina American Idol -kykyjenetsintäohjelmassa.

Kun nuoret muusikot tavoittelivat unelmiaan, pääsi Lopez näyttämään erilaisen puolen itsestään.

– Viisi kautta American Idolissa oli yksi käännekohta elämässäni. Ihmiset näkivät, millainen tyyppi olen, en ollut enää tuttu vain tabloideista.

Monilahjakas Lopez on luonut menestyksekkään uran niin taiteilijana kuin liikenaisena. Time-lehti nosti hänet viime vuonna sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle. Menestykseen on vaikuttanut se, että Lopez on oppinut delegoimaan asioita.

– Nuorempana en kuunnellut muiden neuvoja. Nykyään pidän säännöllisin väliajoin palaverin liikekumppanieni kanssa. Käymme läpi tavoitteeni niin näyttelijänä, muusikkona, tanssijana, tv-kasvona, tuottajana, vaatesuunnittelijana, hajuvesien ja ihonhoitosarjan kehittäjänä ja monien muiden projektien jäsenenä. He kuuntelevat näkemyksiäni ja hiovat ne kristallinkirkkaiksi ideoiksi.

Junakytät-elokuvaa varten Jennifer opetteli nyrkkeilemään, Viimeiseen pisaraan -leffaa varten hän harjoitteli krav magaa. Tanssikoreografioita varten hän treenaa jatkuvasti.

– Olen ollut aina urheilullinen, mutta ei minuakaan aina huvita mennä salille. Treenaan, koska tiedän, että tunnen oloni hyväksi sen jälkeen.

Kotona on valoa, rauhaa ja vanhaa musiikkia

Vaikka aikataulut paukkuvat, Lopez yrittää rentoutua parhaansa mukaan.

– Käyn hierojalla, otan kylpyjä ja yritän nukkua tarpeeksi, mutta en pidä viikkoja lomaa kerralla.

Kotona taiteilijasielu ympäröi itsenä valolla ja rauhalla. Siellä soi 1930- ja 1940-lukujen musiikki.

– Panostan yksityiskohtiin ja kukkiin. Yritän resurssieni mukaan luoda jokaisesta ateriasta kauniin hetken. Olen hyvä kokkaamaan ja siivoamaan.

Toisinaan Lopez haaveilee asuvansa meren rannalla ja maalaavansa.

– Ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa pyöräilen olkihattu päässä Hamptonin rantatiellä patonki korissa.

Vielä ei ole sen aika. Lopez täyttää heinäkuussa 50 vuotta ja lähtee sen kunniaksi kiertueelle, jolle hän on antanut juhlan kunniaksi nimen It’s My Party Tour.

– En mieti ikääni tai rotuani enkä aseta itselleni rajoitteita. Keskityn työhöni ja siihen, että kehitän itseäni ihmisenä ja taiteilijana. Mietin, mitä haluan tehdä ja miten saan asiat tapahtumaan.

Kaukana ovat ajat, jolloin Lopez eli köyhästi Bronxissa. Muistoja noilta ajoilta ovat suhahtava s-kirjain ja taito kiroilla.

– Nuorena elin hetkessä. Vasta vanhemmiten olen ymmärtänyt, että minua on onnistanut elämässä. Olen myös oppinut antamaan anteeksi. En takerru enää pieniin asioihin enkä tunne enää kipua vanhoista asioista. Tiedän, kuka olen ja olen sinut itseni kanssa.

Jennifer Lopez

  • Syntynyt: 4.7.1969 New Yorkissa.
  • Näyttelijä, laulaja, tanssija, tuottaja,­ ­liikenainen.
  • Perhe: äiti Guada­lupe Rodriguez, isä ­David Lopez,  sisarukset isosisko Leslie ja pikkusisko Lynda.
  • Lapset: kaksoset Emme ja Maximilian muusikko Marc Anthonyn kanssa.
  • Suosikkikomediat: Kun Harry tapasi Sallyn ja Jerry Maguire – ­elämä on peliä.
  • Keskittyy sairaiden ja vähäosaisten lasten ­oikeuksien ja olojen ­parantamiseen.
  • Ihailee Barbra ­Streisandia.
  • Haaveilee ­ohjaamisesta.

Kommentoi »