Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Tuoksuva rakastettu

Basilika sisältää huomattavan paljon K-vitamiinia – Saattaa vaikuttaa lääkitykseen

Kansanperinteessä basilikaa on käytetty rohdoskasvina muun muassa ruoansulatusongelmiin, ihosairauksiin, masennukseen ja krapulaan.

24.3.2025 Apu Terveys

Basilikaa on kutsuttu yrttien kuninkaaksi ja rakkauden yrtiksi – ja se onkin valloittanut suomalaisten sydämet. Basilikasta on tullut kymmenen viime vuoden aikana keittiöidemme perusyrtti, joka häviää suosiossa enää vain tillille. Meillä myydään vuosittain noin seitsemän miljoonaa ruukkua kasvihuoneissa kasvatettua basilikaa. Aromikas ja vahvasti tuoksuva yrtti kuuluu samaan sukuun kuin mintut, oregano ja meirami.

Kansanperinteessä basilikaa on käytetty rohdoskasvina muun muassa ruoansulatusongelmiin, ihosairauksiin, masennukseen ja krapulaan. Basilika sisältää monia vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta niiden ravitsemuksellinen merkitys ei ole kovin suuri. Tämä johtuu siitä, että tuoretta yrttiä käytetään yleensä melko pieniä määriä ja kuivattua vieläkin vähemmän.

Poikkeuksen tekee K-vitamiini, jota on basilikassa huomattavan paljon. K-vitamiini vaikuttaa veren hyytymiseen, ja verenohennuslääke varfariinin käyttäjien pitäisi saada sitä ravinnostaan tasaisesti. Tällöin basilikapestokastikkeella läträäminen saattaa aiheuttaa ongelmia.

Toisaalta basilika voi osaltaan auttaa ratkomaan ravitsemuksen ikuisuusongelmaa eli suolan liikasaantia. Suola nostaa verenpainetta ja lisää siten sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sen määrää ruoassa voi vähentää miellyttävästi, kun käyttää maustamiseen basilikaa ja muita tuoreita yrttejä.

Aniksesta kaneliin

Basilikalla tarkoitetaan useimmiten maustebasilikaa, jonka kiiltävät ja suuret lehdet kuuluvat olennaisesti klassiseen mozzarellasalaattiin. Basilikalajikkeita on kuitenkin puolisentoistasataa. Ne eroavat toisistaan ulkonäöltään ja aromeiltaan. Aasialaisissa ruoissa käytetään paljon voimakkaan makuista thaibasilikaa, joka kestää hyvin pitkää kypsennystä. Muita yleisiä lajikkeita ovat muun muassa anis-, kaneli-, timjami- ja sitruunabasilikat.

Pyhä basilika eli tulsi taas on maustebasilikan sukulaiskasvi, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä intialaisessa lääketieteessä eli ayurvedassa. Nykyisin siitä valmistetaan myös ravintolisiä.

Säilytä oikein

Basilika on kylmänarka eikä kestä alle kuuden asteen lämpötilaa. Ruukkuyrtti säilyykin parhaiten huoneenlämmössä, kunhan sille antaa vettä riittävästi. Jos basilika pääsee nuupahtamaan, sitä voi elvyttää kastelemalla ja nyppimällä käpristyneitä lehtiä pois.

Lähteet: K-ruoka.fi, kasvikset.fi, fineli.fi, healthline.com ja terve.fi

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt