Apu

Määrääkö perimä sittenkään älyä? Toisistaan 1970-luvulta lähtien erossa olleiden kaksosten älykkyydessä löydettiin huomattavia eroja

Määrääkö perimä sittenkään älyä? Toisistaan 1970-luvulta lähtien erossa olleiden kaksosten älykkyydessä löydettiin huomattavia eroja
Ihmisen älykkyysosamäärän on uskottu olevan jopa 80-prosenttisesti perinnöllinen. Tutkijoiden mukaan geenien ja kasvu­ympäristön vaikutusta älykkyyteen on syytä pohtia uudestaan.
Julkaistu: 25.5.2022

Etelä-Koreassa sattui 1970-luvulla onneton tapaus, josta tuli kaksostutkimuksen onnenpotku.

Vuonna 1974 syntyneet identtiset kaksoset joutuivat erilleen toisistaan, kun toinen tytöistä katosi kaupassa kaksivuotiaana. Kadonnut tyttö päätyi sairaalaan 160 kilometrin päähään kodistaan, mutta vanhemmat eivät löytäneet häntä. Lopulta tyttö adoptoitiin Yhdysvaltoihin.

Toisistaan eroon joutuneet kaksoset löysivät toisensa vuonna 2020, kun Yhdysvalloissa asunut kaksonen antoi DNA-näytteen osana ohjelmaa, jossa etsittiin kadonneita lapsia. Tutkijat ottivat yhteyttä nyt 46-vuotiaisiin sisaruksiin. Nämä lupautuivat tutkimukseen, jossa ­tehtiin erilaisia testejä ja haastatteluja.

Kaksosissa oli luonnollisesti paljon samankaltaisuuksia, mutta myös selvästi havaittavia eroja.

– Persoonallisuuden, itsetunnon, ­mielenterveyden, työtyytyväisyyden ja sairaushistorian samankaltaisuudet olivat selviä. Sen sijaan, vastoin aiempia tutkimuksia, kaksosten yleisen älykkyyden ja ei-sanallisen päättelyn tuloksissa oli joitakin selviä eroja, tutkijat kirjoittavat artikkelissaan, joka on julkaistu Personality and Individual Differences -tiedelehdessä.

Suomessa syntyy vuosittain 600–700 kaksosparia, joista noin kolmasosa on identtisiä.

Geenien ja ympäristön rooli mietittävä uudestaan

Kaksostutkimusten mukaan ihmisen älykkyysosamäärä on jopa 80-prosenttisesti perinnöllinen, joten kaksoset saavat yleensä kognitiivisissa testeissä samankaltaisia tuloksia.

Nyt sisarusten tuloksissa oli merkittävä kuudentoista pisteen ero. Tutkijoiden mukaan on syytä pohtia uudestaan, kuinka paljon älykkyyteen vaikuttavat geenit ja toisaalta kasvu­ympäristö.

Sen lisäksi, että kaksoset varttuivat eri puolilla maailmaa ja erilaisissa kulttuureissa, heidän kotielämänsä oli hyvin erilaista. Toisessa perheessä oli enemmän konflikteja ja vähemmän vapauksia.

Yhden kaksosparin älykkyyeroista ei voi vielä tehdä vankkoja johtopäätöksiä. Tutkijat ovat silti toiveikkaita, että DNA-testausten yleistyessä yhä useampi ­erilleen joutunut kaksospari löytää ­toisensa, jolloin tutkimusta voidaan laajentaa, raportoi Science Alert.

Suomessa syntyy vuosittain 600–700 kaksosparia, joista noin kolmasosa on identtisiä.

6 kommenttia