Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Limaa kurkussa: Kun jätin sokerin minimiin, ongelma korjautui – Lisääkö sokeri limaisuutta? – Apu-klinikka

Kuvat All Over Press AOP
25.11.2020 Apu
Kysymys

Lima kurkussa näyttää olevan monen vaiva. Minullakin oli, kun söin sokeripitoista ruokaa, kuten vadelmahillomunkkeja kahvin kanssa. Tilanne korjaantui, kun jätin sokerin minimiin ja aloin käyttää steviasokeria ja zerojuomia. Lisääkö sokeri limaisuutta? Entä muut ruoat?

Askarruttaako mieltäsi terveyskysymys?
Kysy terveydestä – Apu-klinikka vastaa! Jokaisesta Avun numerosta löytyy Apu-klinikka, jossa asiantuntijat vastaavat lukijoiden terveys-, ravitsemus- ja painonhallintakysymyksiin.
Täältä voit lähettää kysymyksesi»

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Tähän on erittäin vaikea vastata, sillä tutkimustietoa on hyvin niukasti. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri saattaisi olla parempi vastaaja.

En ole löytänyt tutkimusnäyttöä sen puolesta, että sokeri aiheuttaisi limaisuuden tunnetta nielussa ja kurkussa. Kysymys tulee usein vastaan maidon kohdalla, mutta edes sitä ei ole tutkittu paljon.

Kun hain tietoa aiheesta, en juuri löytänyt mekanismeja tai näyttöä, miten sokeri tai makea aiheuttaisi limaneritystä.

Useiden asioiden yhteisvaikutus

Mieleni tekisi arvella, että kyseessä voisi olla sokeria runsaasti sisältävän elintarvikkeen useiden aineosien ja limakalvon sekoittumisreaktio.

Olisi teoriassa mahdollista, että sokeri reagoisi limakalvon liman kanssa ja aiheuttaisi limakalvon sakeutumista/jäykistymistä yhdessä toisen ravintoaineen kanssa, kuten munkin rasvan ja valkuaisaineen.

On vaikea nähdä, miten limakalvo alkaisi erittää enemmän limaa juuri sokeria saadessaan, eikä vaikka tärkkelystä saadessaan.

Tuleeko sama reaktio hedelmien tai marjojen sokereista, esimerkiksi banaanista tai mansikoista? Jos ei tule, kyse ei liene sokerista yksin vaan usean ravintoaineen kombinaatiosta.

Limaisuus, sokeri, maito ja bakteerit

Mietin myös, onko kyseessä limanerityksen todellinen lisääntyminen limaa erittävistä soluista vai enemmän normaalin limakalvon ja ruoan ainesosien sakeutuminen ja sitä seuraava tunne limaisuudesta.

Ymmärrän toki, että ”potijalleen” on sama, millä mekanismilla ilmiö aiheutuu, se tuntuu varmasti epämiellyttävälle.

Kun tuli maito aiemmin mainittua, niin todettakoon, että maitoa ja soijajuomaa on verrattu hyvin tehdyissä mutta kylläkin pienissä tutkimuksissa. Niissä maito ei aiheuttanut soijajuomaa enempää limaneritystä tai limaisuuden tunnetta.

Pidän siis sinänsä mahdollisena, että maito tai jokin runsaasti sokeria sisältävä ruoka aiheuttaa sakeamman liman tunteen suussa.

Eri ihmisten erilaisilla suun bakteereillakin voisi periaatteessa olla tekemistä asian kanssa. Koko asiaa on siis tutkittu minimaalisesti, ja siksi joudun antamaan näin horjuvan vastauksen.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt