Apu

Onko itäneiden perunoiden ja juureksien syöminen haitallista? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 17.2.2023

Kysymys:

Voiko itäneitä perunoita tai juureksia, kuten porkkanoita, syödä? Entäpä itänyttä valkosipulia? Mitä ­haittaa niiden syömisestä voi seurata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tästä asiasta on niukasti tutkimus­tietoa. Ruokaviraston mukaan perunan ituun ja aivan idun tyveen kertyy jossain määrin myrkyllistä ainetta nimeltään solaniini. Tätä samaa ainetta on myös vihreissä perunoissa, joita ei tunnetusti saa syödä.

Perunoita voi syödä, jos idut ovat lyhyitä, alle 5 millimetrin mittaisia. Kasvaessaan idut voivat vaikuttaa perunan laatuun, mutta pienet idut eivät vaikuttane siihen merkittävästi. Kannattaa kuitenkin aina arvioida perunan laatua silmämääräisesti ja tunnustella mukulan kovuutta. Pitkät idut heikentävät perunan laatua huomattavasti. Perunan ituja itsessään, edes lyhyitä, ei saa syödä, vaan ne pitää heittää pois perunaa kuoriessa, koska ne sisältävät solaniinia.

Porkkanaan, lanttuun ja muihin ­juureksiin ei tietämäni mukaan kehity myrkyllisiä aineita. Pitkät idut yleensä kuitenkin heikentävät juuresten makua ja koostumusta, vaikka näihin juureksiin myrkyllisiä aineita ei ilmeisesti kerrykään. Kannattaa siis tunnustella juuresten kovuutta ja makua ennen käyttöä.

Itäneen valkosipulin ituja voi syödä. Idut voivat kuitenkin olla maultaan ­häiritseviä verrattuna itse valkosipuliin, ja siksi ne kannattanee poistaa ennen ­käyttöä.

Usein kasvisten itäminen kielii pitkäkestoisesta varastoinnista tai liiasta ­lämmöstä. Tämän vuoksi kannattaa myös tutkia, että kasviksiin ei ole päässyt varastoinnin aikana kertymään hometta. Homeista ruoka-ainetta ei saa syödä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.