Apu

Vatsani on usein sekaisin – Auttaisiko laktoositon ruokavalio? – Apu-klinikan ravitsemusasiantuntija Reijo Laatikainen vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 27.3.2020

Kysymys:

Vatsani on usein sekaisin mutta ei kuitenkaan kipeä. Pitäisikö minun siirtyä laktoosittomaan ruokavalioon? Minulla on ykköstyypin diabetes ja myöhemmin tulleet kilpirauhasen vajaatoiminta ja verenpainevaiva. Auttaisiko jokin ruokavalio pitämään yleiskunnon hyvänä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kerrot, että vatsasi on usein sekaisin. Oletan, että tarkoitat sitä, että vatsa menee helposti ripulille, jota ehkä edeltää myös pakottava ulostamisen tarve.

Jos näin on, sinun pitää ensiksi mennä käymään lääkärissä. Jos et siis ole vielä tehnyt sitä, tee se pikimmiten. Lääkäri voi sulkea pois keliakian ja muut elimelliset sairaudet, kuten paksusuolen tulehduksen.

Vatsaongelmat voivat olla merkki paitsi sinänsä vaarattomasta toiminnallisesta vaivasta myös vakavammasta sairaudesta.

Oireiden perusteella ei voi päätellä, mikä vatsassa on vikana, vaan tarvitaan tarkempia selvittelyjä.

Oletetaan, että lääkärisi on arvioinut, ettei sinulla ole mitään elimellistä syytä vatsavaivoihin. Tällöin on mahdollista, että laktoosi-intoleranssi on ongelmiesi taustalla.

Laktoosi-intoleranssi diagnosoidaan verikokeella. Voit helposti kokeilla laktoositonta ruokavaliota. Näkyy kyllä melko pian, auttaako se.

Jos vatsavaivat jatkuvat hankalina, sinun kannattaa kokeilla niin sanottua fodmap-rajoitusta ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Ravitsemusterapeutti osaa antaa myös muita neuvoja.

Fodmap-hiilihydraatit ovat huonosti sulavia ja imeytyviä, kaasuuntuvia ja vettä itseensä sitovia hiilihydraatteja.

Ne aiheuttavat ongelmia vain, jos vatsa on herkässä tilassa. Tervevatsaisella ne lähinnä edistävät vatsan hyvinvointia.

Siksi suosittelen, että käännyt ravitsemusterapeutin puoleen omatoimisen nettisurffailun sijaan. Fodmap-hiilihydraatteja on hyvin monia, eikä tällä palstalla ole mahdollista antaa riittävän laajasti neuvoja rajoituksen toteuttamiseen.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa käytettävä tyroksiinilääkitys voi teoriassa kiihdyttää liikaa vatsan toimintaa.

Tästä ja muiden lääkkeiden merkityksestä vatsalle pitää keskustella lääkärin kanssa. Hän vastaa lääkehoidoista.

Ruokavaliolla on luonnollisesti keskeinen merkitys niin verenpaineen, diabeteksen kuin yleiskunnon kannalta. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ehkäisee pitkäaikaissairauksia, kuten sydäntauteja ja aivoinfarkteja, ja auttaa pienentämään syövän ja muistisairauksien riskiä.

Tällainen ruokavalio auttaa myös pitämään yleiskuntoa vahvana.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.