Apu

Vatsaoireita ja bilirubiinin konjugoitunut muoto koholla, mutta maksa-arvot normaalit – Mistä on kyse? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu 2.1.2023

Kysymys:

Minulla on ollut epämääräisiä vatsaoireita jo jonkin aikaa. Lisäksi uloste on keltaista eli vaaleampaa kuin normaalisti ja virtsa tummentunut eli keltaista tai oranssihtavaa, vaikka ­joisin tarpeeksi. Oireet ovat kestäneet kuukausia. Laboratoriokokeissa näkyi jonkin verran koholla oleva bilirubiinin konjugoitunut muoto. Kokonaisbili­rubiini ja muut maksakokeet olivat ­normaalit. Mistä tämä voisi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keltaisuus aiheutuu bilirubiinin eli sappiväriaineen kertymisestä veren­kiertoon. Sitä syntyy elimistössä, kun vanhentuneet punasolut hajoavat. Maksa­soluissa bilirubiini konjugoidaan glukuronihappoon, minkä jälkeen se eritetään sappeen ja sen mukana suoleen.

Konjugoitumattoman bilirubiinin nousu perustuu punasoluja hajottavissa tiloissa eli hemolyysissa ja eräissä punasolumuodostuksen häiriöissä bilirubiinin liikatuotantoon. Tällöin sitä syntyy niin paljon, ettei maksa pysty poistamaan kaikkea. Terve maksa pystyy eliminoimaan bilirubiinin, vaikka sen tuotanto on kasvanut noin kolminkertaiseksi. Tämän jälkeen alkaa ilmaantua keltaisuutta. Se näkyy silmien kovakalvoilla, kun bilirubiini­pitoisuus on noin 50 mikromoolia litrassa ja iholla lievästi korkeammissa pitoisuuksissa.

Konjugoitumaton bilirubiini lisääntyy myös, kun bilirubiinia konjugoivan entsyymin aktiivisuus on alentunut geneettisistä syistä. Niistä lievin ja yleisin on Gilbertin tauti (esiintyvyys 3–5 prosenttia). Siinä entsyymin aktiivisuus on 20–30 prosenttia normaalista. Keltaisuus ilmenee selvemmin paaston ja runsaan alkoholinkäytön yhteydessä. Tunnetaan myös vakavampi entsyymipuutos (Crigler-­Najjar), jossa entsyymi voi puuttua kokonaan. Vastasyntyneiden keltaisuuden taustalla on yleensä konjugaatiohäiriö.

Konjugoidun bilirubiinin liikamäärä veressä johtuu melkein aina maksan ­sairaudesta. Taustalla voi olla maksa­tulehdus eli hepatiitti, maksakirroosi, sappinesteen kulkua estävä kivi, tulehdus tai syöpä sappiteissä tai haimassa tai syövän etäpesäkkeet. Konjugoitunut bili­rubiini nousee myös eräissä harvinaisissa häiriöissä, kuten Rotorin taudissa ­(kuljetushäiriö maksasoluissa) ja Dubin-Johnsonin taudissa (häiriintynyt eritys). Maksasoluvaurioissa molempien bilirubiinimuotojen plasmapitoisuus on lisääntynyt. Kokonaisbilirubiini ja maksa-­arvosi olivat normaaleja, mikä on hyvä merkki. Joka tapauksessa ei olisi pahitteeksi, jos maksaa, haimaa ja sappiteitä kiikaroitaisiin magneettitutkimuksella.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.