Hoidatko kovaa vatsaa jatkuvasti ulostuslääkkeillä? Se voi lisätä muistisairauden riskiä – Tarkka syy hämärän peitossa
Muistisairaudet
Hoidatko kovaa vatsaa jatkuvasti ulostuslääkkeillä? Se voi lisätä muistisairauden riskiä – Tarkka syy hämärän peitossa
Toistaiseksi on epäselvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu eikä sairastumisriski ole kovin suuri. Ulostuslääkkeitä käytetään kuitenkin paljon, joten mahdolliset haitat koskevat suurta potilasjoukkoa.
1Kommenttia
Julkaistu 24.5.2023
Apu Terveys

Ulostuslääkkeitä säännöllisesti, pitkään käyttävät saattavat sairastua muistisairauksiin muita todennäköisemmin. Tulokset perustuvat Iso-Britannian biopankkiaineistoihin ja puolen miljoonan ihmisen terveystietoihin. Tutkimuksen alussa osallistujat olivat 40–69-vuotiaita.

Kymmenen vuoden seurannan aikana muistisairauksiin sairastui 1,3 prosenttia ulostuslääkkeitä säännöllisesti käyttäneistä ja 0,4 prosenttia muista osallistujista. Ulostuslääkkeiden käyttö liittyi noin 50 prosenttia suurempaan sairastumis­riskiin, kun analyysissa huomioitiin potilaiden ikä, sairaudet, muut lääkitykset ja monia muita taustamuuttujia.

Yhteys oli voimakkain potilailla, jotka käyttivät useita ulostuslääkkeitä. Jos käytössä oli vain yksi lääke, yhteys koski ainoastaan osmoottisia ulostuslääkkeitä. Ne pehmentävät ulostemassaa imemällä suoleen nestettä. Osallistujista hieman alle 4 prosenttia käytti säännöllisesti ulostuslääkkeitä. Säännöllisenä käyttönä pidettiin lääkkeiden ottamista melkein joka päivä edeltävän kuukauden aikana.

Toistaiseksi on epäselvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu eikä sairastumisriski ole käytännössä kovin suuri. Suolen toimintaa tehostavia ulostuslääkkeitä käytetään kuitenkin paljon, ja niitä voi ostaa vapaasti apteekeista. Siten mahdolliset haitat koskevat suurta potilasjoukkoa.

Aikuisen ummetus aiheutuu tavallisimmin elämäntavoista, joten sen ensisijainen hoito on niiden ja ruokavalion muuttaminen. Ummetuksesta kärsii 8–26 prosenttia terveistä aikuisista, ja jopa 80 prosenttia vähän liikkuvista vanhuksista.

Lähde: Neurology

1 kommentti