Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Nämä ruoka-aineet ja elintavat oikeasti vaikuttavat miesten testosteroniin – Ravitsemusterapeutti neuvoo

Kuvat Adobe Stock
26.11.2025 Apu Terveys
Kysymys

Miten ravinto vaikuttaa mieshormoni testosteroniin? Voiko sopivalla ruokavaliolla lisätä sen määrää?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Testosteronin määrä laskee iän myötä

Mieshormoni testosteronin eritys vähenee iän myötä. Tämä selittää sitä, miksi monenkirjavia ravintolisiä markkinoidaan iäkkäämmille miehille ”testosteronibuustereiksi”.

Suomalaistutkimuksen mukaan veren keskimääräinen testosteronipitoisuus on 25–29-vuotiailla miehillä 25 nanomoolia litrassa, mutta 70–74-vuotiailla lukema on enää 17.

Ravintolisien vaikutus testosteroniin mahdollinen mutta epävarma

Sinkin vähäinen saanti ruoasta on yhteydessä matalaan testosteronitasoon, ja puutteen korjaaminen sinkkilisällä voi nostaa sitä hieman. Sinkin puute on Suomessa kuitenkin melko harvinaista. Laajan katsausartikkelin mukaan muut ravintolisät tuskin vaikuttavat merkittävästi testosteroniin. Toinen tutkimus esittää, että joillain ravintolisillä voi olla pientä myönteistä vaikutusta miesten erektiohäiriöihin muiden mekanismien kuin testosteronin kautta.

Soija ei ole syyllinen – lakritsia on syytä epäillä

Soijatuotteiden runsas käyttö ei vaikuta miesten testosteronipitoisuuksiin. Aiheesta on tehty 40 satunnaistetun tutkimuksen meta-analyysi. Sen sijaan alkoholin runsas pitkäaikainen käyttö vähentää testosteronia. Parissa pienessä tutkimuksessa on saatu näyttöä, että myös runsas lakritsin tai salmiakin käyttö voi laskea hormonin määrää.

Testosteronivajeen tärkeimmät syyt alkoholi ja lihavuus

Lihavuus vähentää ja toisaalta lihavan henkilön laihtuminen lisää testosteronia. Esimerkiksi jos hyvin lihava henkilö käy lihavuusleikkauksessa, veren mieshormonipitoisuus voi lisääntyä jopa 9 nanomoolia litrassa. Normaalipainoisilla testosteronitasoa alentaa liian vähäinen hiilihydraattien tai ylipäätään kaloreiden saanti, jos se yhdistyy rankkaan urheiluun.

Väestötasolla ravintoon liittyvistä tekijöistä vaikuttavat todennäköisesti eniten liian suuri kaloreiden saanti ja siitä johtuva lihavuus sekä alkoholinkäyttö.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Yleislääketiede ja hyvinvointi: Pippa Laukka, lääketieteen lisensiaatti ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri
  • Ravitsemus: Reijo Laatikainen, laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt