Terveys ja hyvinvointi
Suoli juoksuttaa vessassa kaiket päivät – Mikä auttaisi, kun lääkärin keinot eivät tepsineet?
Julkaistu 21.5.2023
Apu

Kysymys:

Miehelläni, 78, on vaiva, joka rajoittaa elämistä. Pari päivää voi sujua hyvin, mutta sitten vessassa juokseminen alkaa taas. Suoli on kuvattu ja lääkärin määräämää jauhetta nautittu, mutta ei apua. Vaiva ajoittuu iltapäiviin, eli kaupassa käynnit ja muut menot on hoidettava aamupäivällä. Aamupala sisältää kaksi keitettyä kananmunaa, laktoositonta jugurttia, kauraleipää, jossa on päällä kinkkua tai makkaraa, sekä kahvia. On tulossa ristiäisiä ja kahvikutsuja. Teatterissa käymisestä on turha edes haaveilla. Kaikki apu olisi tarpeen.

Vastaus:

Ymmärrän tilanteen hankaluuden. Itse etsin kuin tuskassa laskeutumispaikkaa tiheän virtsaamistarpeen vuoksi. Miehesi oireiluun on kokeiltu kolestyramiinijauhetta. Ajatuksena on ollut, että taustalla voisi olla sappihappojen imeytymishäiriö. Sen voisi aiheuttaa esimerkiksi sappi­rakon poisto tai ohutsuolen loppuosan vajaatoiminta. Tällöin voi kokeilla myös vähärasvaista ruokavaliota.

Jos paksusuolta ei ole vielä tähystetty, sekin on syytä tehdä. Ymmärrän kysymyksestäsi, että vaiva on todennäköisesti pidempiaikainen, mikä sulkee melkoisella varmuudella pois paksunsuolen syövän. Tähystyksen yhteydessä suolesta otetuista koepaloista on mahdollista löytää muun muassa mikroskooppinen koliitti, jota voidaan hoitaa ulostamista hidastavien lääkkeiden lisäksi kortisonikuurilla.

Ulosteen löysyyttä voivat aiheuttaa erityisesti vanhemmalla iällä yleisesti käytetyt muistilääkkeet (kolinergit, esimerkiksi donepetsiili). Jos nämä kaikki muuttujat on otettu huomioon, ehdotan yhteyden­ottoa ravitsemusterapeuttiin, jonka ­valmentamana on mahdollista kokeilla yrityksen ja erehdyksen kautta erilaisia ruokajärjestelyjä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.