Terveys ja hyvinvointi
Onko puhdistamaton merisuola parempi valinta verenpaineen kannalta? Apu-klinikka vastaa
Vastaajana
Julkaistu 4.2.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Minkälainen suola on suositeltavinta? Olen kuullut, että puhdistamaton merisuola ei nosta verenpainetta, koska siinä on 90 erilaista mineraalia. Minulle suositeltiin sitä lihaskramppien vähentämiseen. Entä ruususuola, josta niin paljon puhutaan?

Vastaus:

Puhdistamaton merisuola, ruususuola ja vastaavat trendisuolat saattavat vaikuttaa vähemmän prosessoiduilta ja luonnollisemmilta vaihtoehdoilta kuin tavallinen pöytäsuola. Niiden natrium­pitoisuus on kuitenkin käytännössä yhtä suuri, joten mitään erikoissuolaa ei voi pitää terveyttä edistävänä.

Liika natriumin saanti kohottaa useimmilla verenpainetta ja altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille sekä aivoverenkierohäiriöille. Tuotteiden väitetyt mineraalipitoisuudet ovat myös todellisuudessa niin pieniä, että ne eivät vaikuta terveyteen lainkaan. Näitä mineraaleja saadaan moninkertaisesti ihan tavallisista elintarvikkeista.

Ainoastaan mineraalisuoloissa on vähemmän natriumia, koska sitä on korvattu osittain yleensä magnesiumilla tai kaliumilla. Kaikkien suolavalmisteiden käyttöä kannattaa kuitenkin vähentää. Jos suolaa käyttää, sen on hyvä olla jodioitua.

Sydänliitto

Kysymykseen vastasi ravitsemus­asiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta. Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Liitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maan laajuisesti. Sydänliitto tarjoaa tietoa, kuntoutusta ja vertais­tukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.