Apu

Voiko selluliittia torjua ruokavaliolla? Mitä ruokia pitää vältellä? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 16.11.2022

Kysymys:

Voiko selluliittia torjua mitenkään ruokavaliolla? Pitäisikö jotain ruoka-aineita vältellä? Selluliittiahan voi olla myös hoikilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Voi miten paha kysymys, tästä en tiedä kovin paljon! Lääketieteessä selluliitti tarkoittaa ihon vaikeaa tulehdusta, joka on syvempi kuin ruusu. Kansankielessä selluliitilla tarkoitetaan reisien, käsivarsien ja pakaroiden alueille muodostuvaa muhkuraista ihoa, jota tavataan lähinnä naisilla.

Ei ole mitään erityisiä ruoka-aineita, joilla tätä myhkyräistä rasvakudosta voisi vähentää. Runsaasta veden juonnista puhutaan, mutta tietääkseni sen merkityksestä ei ole tieteellistä näyttöä.

Selluliitin muodostus lienee hyvin perinnöllistä, ja se liittyy usein naissukupuolihormoneihin. Sitä on yleensä enemmän sellaisilla naisilla, joilla on kokonaisuudessaan enemmän rasvamassaa – mutta kuten sanoit, selluliittia voi olla myös hoikilla. On sanottu, että selluliittia on valtaosalla naisista, jotka ovat ylittäneet 30 vuoden iän. Joidenkin lähteiden mukaan runsas liikunta voisi ehkä suojata selluliitilta jonkin verran.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.