Apu

Rypsiöljy sisältää linolihappoa – onko se haitallista terveydelle? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 22.12.2021

Kysymys:

Suomessa suositellaan ­rypsiöljyä, mutta erään ystäväni ­mielestä se on suunnilleen myrkkyä. Rypsiöljyssä häntä arveluttaa etenkin linolihappo, jota on myös muun muassa broilerissa. Voiko linolihapolla olla jotain haittoja vai mistä tämä epäluulo rypsiöljyä kohtaan johtuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Osuit nyt ikuiseen myyttiin. Monet vähähiilihydraattisen ruokavalion ­puolestapuhujat ja jotkin itseoppineet syyttävät rypsiöljyä tulehdusta lisääväksi.

Väite kuuluu: rypsiöljy ja siitä tehdyt margariinit aiheuttavat tulehdusta, koska niiden sisältämä omega-6-rasvahappoihin kuuluva linolihappo aiheuttaa matala-­asteista tulehdusta ja teollisessa prosessissa syntyvä transrasva vielä pahentaa tilannetta. Monet rypsiöljyä morkkaavat eivät kuitenkaan ole paneutuneet asiaan kunnolla, tai sitten he ovat tietoisesti ­sulkeneet silmänsä tutkimustiedolta.

Osittain jo vanhentunut biokemian oppi kuvaa koeputkitutkimuksien perusteella, että omega-6-rasvahapot lisäävät tulehdusta ja omega-3-rasvahapot vähentävät sitä. Tätä asiaa on tutkittu parinkymmenen viime vuoden aikana luotettavammin menetelmin ja havaittu, että vanha näkemys on liioitteleva ja vinoutunut.

Omega-6-rasvahapoilla on jopa ­lievää tulehdusta vähentävää vaikutusta ja omega-3-rasvahapoilla myös lieviä tulehdusta lisääviä vaikutuksia – toisin kuin aiemmin luultiin.

Auringonkukkaöljyn, rypsiöljyn, pähkinöiden, siemenien ja broilerin linolihappo on siis keskimäärin ihmisille neutraalia eikä lisää tulehdusta.
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Satunnaistettujen tutkimusten kooste vuodelta 2012 osoittaa, että linolihapon saannin moninkertaistaminen tavanomaiseen verrattuna tai toisaalta vähentäminen kolmasosaan normaalista saannista ei muuta tulehdusarvoja mitenkään.

Auringonkukkaöljyn, rypsiöljyn, pähkinöiden, siemenien ja broilerin linolihappo on siis keskimäärin ihmisille neutraalia eikä lisää tulehdusta. Tämän jälkeen ­tutkimuksissa on huomattu todellisia yllätyksiä, jotka puhuvat edelleen väitettyjä haittoja vastaan. Yllättävää on ollut sekin, että omega-3-rasvahappopillereillä saadut terveyshyödyt ovat olleet aika minimaalisia, jos minkäänlaisia.

Maria Lankisen tutkijaryhmän tulokset osoittavat, että perimä vaikuttaa omega-6-rasvahappojen seurauksiin kehossa. Noin puolella suomalaisista linolihapon vaikutus tulehdukseen on täysin neutraali.

Sen sijaan 33 prosentilla suomalaisista vaikutus on tulehduksen lievittyminen – eli juuri päinvastoin kun biokemia ennen opetti. Vain 18 prosentilla tulehdus lisääntyy.

Laajat, muun muassa Jyrki Virtasen johdolla tehdyt väestötutkimukset osoittavat omega-6-rasvahappojen eli linolihapon runsaan saannin olevan yhteydessä pienempään veren CRP-­pitoisuuteen eli vähäisempään matala­asteiseen tulehdukseen.

Rypsiöljyn ja margariinin nettovaikutus terveydelle väestössä on siis myönteinen, mikä johtuu kolesterolin ja verensokerin laskusta sekä matala-asteisen tulehduksen vähenemisestä.
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Usein rypsiöljyä moittivat hypettävät voita. Tutkimuksissa on havaittu monella eri tavalla, että tyydyttyneen rasvan runsas saanti aiheuttaa paitsi aterianjälkeistä tulehdusreaktiota verisuonistossa myös pitkittyessään kehoa pitkäaikaisesti ­jäytävää tulehdusta. Runsas tyydyttyneen rasvan saanti siis lisää tulehdusta, mikä on jälleen yksi syy vähentää tyydyttyneen rasvan, kuten voin, käyttöä.

Niilläkin suomalaisilla, joilla omega-­­6-rasvahapot lisäävät tulehdusta, verensokeri ja huono LDL-kolesteroli laskevat, kun juokseva kasviöljy korvaa voita tai muuta tyydyttynyttä rasvaa. Rypsiöljyn ja margariinin nettovaikutus terveydelle väestössä on siis myönteinen, mikä johtuu kolesterolin ja verensokerin laskusta sekä matala-asteisen tulehduksen vähenemisestä. Olen kirjoittanut laajasti eri rasvojen ja ravintotekijöiden vaikutuksesta ­l­ievään tulehdukseen kirjassani Taltuta lievä tulehdus.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.