Majoneesista tulee mieleen epäterveellinen roskaruoka. Kun purkin kyljestä katsoo, sen pääraaka-aine on kuitenkin kasviöljy, joka on käsittääkseni terveellistä. Onko majoneesi oikeasti terveysruokaa?

Majoneesin rasva on rypsiöljyä, joka tekee siitä terveellisepää kuin moni luulee
Totta tosiaan, mielikuva majoneesista lienee turhan kielteinen. Nyt onkin aihetta päivittää tietämystä. Majoneesin rasvahappokoostumus on edullinen terveydelle esimerkiksi veren kolesterolin kannalta. Eniten käytetty raaka-aine majoneesissa on rypsi- tai rapsiöljy. Nämä öljyt sisältävät hyvässä suhteessa sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja.
Majoneesin valmistuksessa ei tarvitse kovettaa öljyjä, joten siihen ei lisätä kovaa rasvaa, kuten kookosöljyä tai voita. Siksi majoneesin rasvasta vain 4–8 prosenttia on tyydyttyneitä rasvahappoja. Useimmissa margariineissa määrä on 20–30 prosenttia, voissa noin 60 prosenttia ja kookosöljyssä jopa yli 90 prosenttia.
Keltuainen ja sokeri mietityttävät turhaan – näin vähän majoneesi niitä oikeasti sisältää
Osa majoneesivalmisteista sisältää kananmunan keltuaista, mutta sen määrä on vähäinen, 2–3 grammaa 100 grammassa. Koska majoneesia syödään yleensä pieniä määriä, sen keltuaisella ei ole käytännössä vaikutusta veren kolesteroliin. Lisäksi markkinoilla on valmisteita, joissa ei ole lainkaan keltuaista. Tällaisia ovat erityisesti täysvegaaniset majoneesit. Majoneesin keltuaisesta ei siis kannata olla huolissaan.
Majoneesivalmisteissa on usein vähäisiä määriä sokeria ja suolaa. Sadassa grammassa majoneesia lienee useimmiten noin 2 grammaa sokeria ja 1–1,5 grammaa suolaa. Tuollaisella sokerin määrällä ei käytännössä ole haitallisia vaikutuksia terveyteen, ja suolankin määrä on vain samaa luokkaa kuin margariineissa. Majoneesi on myös hyvä E-vitamiinin lähde sisältämiensä öljyjen vuoksi. Noin kolmannes päivittäisestä E-vitamiinin saantisuosituksesta täyttyy 20 grammalla keskirasvaista majoneesia.
Kevyt vai täysrasvainen? Majoneesin rasvan määrä ratkaisee, kuinka paljon siitä on kaloreita
Majoneesi sopii monien mielestä monenlaisten ruokien kyytipojaksi. Sen rasvaisuus vaihtelee paljon. Rasvaa on alimmillaan kevytmajoneesissa noin 20 prosenttia ja enimmillään tavanomaisessa majoneesissa noin 80 prosenttia. Säännöllinen ja runsas majoneesin käyttö saattaa nostaa painoa, ja siksi kevytmajoneesi on useimmille järkevä valinta.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Yleislääketiede ja hyvinvointi: Pippa Laukka, lääketieteen lisensiaatti ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri
- Ravitsemus: Reijo Laatikainen, laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

