Apu

Onko gynekologilla pakko käydä? Olen 55-vuotias perusterve nainen, eikä minulla ole vaihdevuosioireita – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 6.10.2020

Kysymys:

Onko gynekologilla pakko käydä? Jos 55-vuotias perusterve nainen, joka ei ole kärsinyt edes minkäänlaisista vaihdevuosioireista, on käynyt gynekologilla kymmenen vuotta sitten, niin millainen katastrofi saattaa odottaa, jos vihdoin menisi tarkastukseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei syytä huoleen, jos olet täysin oireeton eikä sinulla ole koskaan ollut mitään erityistä gynekologista sairautta ja jos vielä olet muistanut käydä kohdunkaulan syövän seulonnoissa. Niihin tulee kutsu viiden vuoden välein.

Seulontanäyte (papakoe) ja/tai HPV (papilloomavirus) -testi otetaan asetuksen mukaan 30–60-vuotiailta naisilta viiden vuoden välein. Joissain kunnissa seulotaan myös 25- ja 65-vuotiaat.

Testillä pyritään löytämään kohdunkaulasyövän esiasteet ennen kuin ne mahdollisesti kehittyvät syöviksi. Esiasteet voidaan hoitaa poistamalla muuttuneet alueet kohdunkaulasta.

Seulonnat vähentäneet kohdunkaulan syöpiä

Seulonnat aloitettiin Suomessa jo 1960-luvulla. Sen ansiosta kohdunkaulan syövän aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet huomattavasti.

On arvioitu, että seulonnalla voidaan estää 250 kohdunkaulan syövän aiheuttamaa kuolemaa vuosittain. On hienoa, että suomalaisnaiset osallistuvat seulontoihin tunnollisesti.

Riskisi gynekologisiin poikkeavuuksiin on erittäin pieni. Harvoin käymme muutoinkaan lääkärissä ”vain varmuuden vuoksi”.

Monet naiset kuitenkin käyvät gynekologin vastaanotolla säännöllisesti esimerkiksi parin vuoden välein. He kokevat, että pitävät näin huolta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Mammografiaa suositellaan kahden vuoden välein

Gynekologin vastaanotolla tehdään gynekologinen tutkimus eli katsotaan ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunsuun kunto sekä tunnustellaan kohtu ja sen vieruselimet.

Tarvittaessa voidaan tehdä myös gynekologinen ultraäänitutkimus emättimen kautta.

Ikääntyminen voi aiheuttaa uudenlaisia seksuaaliterveyden ongelmia, joita voidaan ottaa puheeksi ja arvioida gynekologin vastaanotolla.

Säännöllisestä paikallisestrogeenihoidosta voi saada apua emättimen ja ulkosynnyttimien kuivuudesta sekä limakalvojen ohenemisesta johtuviin ongelmiin. Tällaisia ovat esimerkiksi toistuvat virtsatieinfektiot tai yhdyntävaikeudet.

Vaihdevuosien jälkeen myös ulkosynnytinmuutosten ja erilaisten pahanlaatuisten tautien ilmaantuvuus lisääntyy.

Hyvänlaatuisista ulkosynnytinmuutoksista esimerkkinä voisi mainita valkojäkälän, jonka ilmaantuvuus lisääntyy juuri vaihdevuosien jälkeen. Usein valkojäkälä oireilee ulkosynnyttimien kutinana, mutta voi olla myös oireeton.

Mammografiassa on hyvä käydä kahden vuoden välein seulontaohjelman mukaisesti, koska rintasyöpä on naisten yleisin syöpä.

Päivitetty 6.10. – Ilmestynyt 10.5.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.