Vaihdevuodet, osa 5: Näin hidastat vanhenemisen merkkejä
Terveys ja hyvinvointi
Vaihdevuodet, osa 5: Näin hidastat vanhenemisen merkkejä
Terveellisten elämäntapojen merkitys ja huolellinen ihonhoito korostuvat vaihdevuosien aikana. Ikääntymisen merkkejä voi hidastaa myös laite- ja pistoshoidoilla.
26.10.2016

Vaihdevuosien aikana peilistä saattaa katsoa vieras nainen. Missä välissä muutos tapahtui? Kasvojen pyöreät, siloiset muodot ovat alkaneet kaventua ja poskipäät sekä leuan muoto valahtaa. Kasvoissa muuttuvat paitsi kudokset, myös lihakset ja luusto.

”Kun estrogeenitaso laskee, ihon tärkeimmät valkuaisaineet, ihon vahvuudesta huolehtiva kollageeni ja kimmoisuuteen vaikuttava elastiini, vähentyvät. Niiden hiipumisen vaikutus näkyy sekä ihossa että kasvojen muodossa”, Sairaala Siluetin johtava sairaanhoitaja Taina Heikkinen kertoo.

Rasva kasvoista katoaa, ja sitä alkaa kertyä erityisesti vatsan, lantion ja pakaroiden alueelle. Myös rinnat saavat siitä osansa, monella jopa rintojen kuppikoko kasvaa. Jo aiemmin isoista rinnoista kärsineet saattavat vaihdevuosien aikana päätyä pienentämään rintojaan.

”Turhan suuret rinnat aiheuttavat monille terveydellisiä haittoja, kuten hartia- ja selkäkipuja. Vaihdevuosien aikana moni kärsii kuumista aalloista. Silloin isorintainen voi olla jatkuvasti rinnanaluset hiestä märkänä. Iho voi mennä rikki ja tulehtua.”

Kotihoito kannattaa aina

Moni hoitaa aktiivisesti kasvojen ja dekolteen ihoa, mutta vartalonhoito voi olla retuperällä. Paljon voi ihonsa hyväksi tehdä myös itse.

”Vartalossa ikämuutokset alkavat näkyä myöhemmin kuin kasvoissa. Silti on tärkeää ravita vartalonkin ihoa kosteuttavilla voiteilla ja säännöllisellä kuorinnalla. Kuivaharjaus parantaa verenkiertoa ja kehon lymfakiertoa.”

Jos kuitenkin on tyytymätön ja haluaa kohentaa elämänlaatuaan ikämuutoshoidoilla tai jopa kirurgisilla toimenpiteillä, kannattaa niitä harkita. Lääkäriklinikalta konsultaatioajan varaaminen ei velvoita ostamaan hoitoa tai palvelua. Ennen toimenpidettä asiakas tutkitaan tarkkaan.

”Ensin otetaan valokuvat ja tehdään ihoanalyysi. Polarisoivalla valolla tutkitaan, mitä ihon sisällä on tapahtunut, millainen ihon pigmentti on ja onko siinä kasvohoitoa kaipaavia epäpuhtauksia. Myös ihon tasaisuus, kuivuus ja couperosa selvitetään”, Heikkinen luettelee.

Konsultaatiossa lähdetään liikkeelle aina siitä, mikä ihmistä itseään häiritsee. Kaikki eivät ole tietoisia iholla tapahtuvista muutoksista, joten iän mukana tulevat muutokset käydään läpi kohta kohdalta.

”Ihmiset ikääntyvät eri lailla, ja myös vaihdevuosien vaikutukset ovat naisilla erilaisia. Jollain ihon vanheneminen näkyy silmän alueella, toisella suun tai kaulan ympäristössä.”

Jos nuorena on kärsinyt aknesta ja rasvaisesta ihosta, siitä voi vanhemmiten olla iloa.

”Paksu, rasvainen iho ikääntyy hitaammin kuin kuiva iho. Joka tapauksessa ihonhoito on tärkeää jo nuoresta. Hyvin kuiva iho kaipaa erittäin kosteuttavia voiteita. Kun ihoa on hoitanut hyvin, romahduksen tapahtuessa oireet ovat lievempiä.”

Eroon hamsterinilmeestä

Vaikka posket alkaisivat roikkua kuin hamsterinpussit, tilanne ei ole menetetty. Kasvoille tehdään sairaalaklinikoilla erilaisia hoitoja, joita kutsutaan ikämuutoshoidoiksi.

”Tärkeää on, ettei rasvaa poisteta kasvojen alueelta, vaikka sitä olisi siellä liikaakin.”

Paljon voi saada aikaan myös ilman veistä. Esimerkiksi ultraäänihoidossa ultraäänienergiaa kohdistetaan syvällä ihon alla oleviin kudoksiin. Ultraääni vahvistaa heikentynyttä kollageenia ja edistää jopa uuden kollageenin syntymistä.

”Hoito tuntuu nipistelynä iholla. Sillä hoidetaan erityisesti alkavia ikämuutoksia, sellaisia, joita muut eivät välttämättä vielä huomaa, mutta jotka häiritsevät itseä”, Taina Heikkinen toteaa.

Ultraäänihoidon vaikutus alkaa näkyä kolmen–kuuden kuukauden kuluttua. Sen vaikutus kestää kolmesta neljään vuotta.

”Hoitoa, jolla ikämuutokset voisi pysäyttää kokonaan, ei ole olemassakaan. Paljon riippuu myös perintötekijöistä”, Taina Heikkinen sanoo.

Ultraäänihoidon lisäksi käytetään myös radiofrekvenssihoitoa, joka vaikuttaa erityisesti ihon pinnan kimmoisuuteen.

Pistoshoidoissa voi olla riskejä

Lihaksia lamaavilla botuliinipistoksilla eli Botoxilla hoidetaan etupäässä otsan ryppyjä. Volyymin puutos kasvoilla on vaihdevuosi-ikäisillä naisilla usein kuitenkin ryppyjä suurempi ongelma. Sitä hoidetaan erilaisilla täyteainepistoksilla.

”Botuliinihoitoja saavat lain mukaan antaa vain lääkäriklinikat. Täyteainehoidot sen sijaan ovat villi markkina-alue”, Heikkinen toteaa.

Täyteaineita on mahdollista ottaa nykyään myös joidenkin kosmetologien luona, ja niitä voi tilata jopa itse netistä. Vaikka nettikauppojen aineet maksavat vain murto-osan klinikoiden hinnoista, voi niistä koitua jopa hengenvaarallisia tilanteita.

”Kun injektiohoitoja tehdään kasvoihin, on tiedettävä, mitä aine sisältää, miten verenkierto kulkee ja missä hermot sijaitsevat. Aina, kun ruiskutetaan ainetta ihon alle, riskejä on. Joku voi olla aineelle tietämättään allerginen, joten pistoksen antajalla pitää olla elvytysvalmius”, Heikkinen sanoo.

Vatsa muuttuu pömpöksi

Vaikka aiemmin ei olisi kärsinyt isosta vatsasta tai jenkkakahvoista, vaihdevuosi-iässä moni lihoo nimenomaan keskikehon seutuvilta. Lihasmassa vähenee ja korvautuu rasvalla ja aineenvaihdunta hidastuu.

”Naisten rasva on sinänsä turvallista rasvaa, sillä se kertyy useimmiten vatsaontelon ulkopuolelle. Miehillä rasva kertyy yleensä vatsaontelon sisälle, mikä voi aiheuttaa monia sairauksia.”

Vaihdevuosi-ikäisen naisen voi olla vaikea saada keskikehon pyöreyttä pois jumppaamalla tai laihduttamalla, vaikka olisi harrastanut liikuntaa aiemminkin.

”Naisella voi olla tikkulaihat jalat ja kädet, mutta pömppö vatsan kohdalla. Se on kiusallista, ja vaikeuttaahan se pukeutumista.”

Monella pömppö johtuu siitä, etteivät vatsalihakset ole palautuneet ennalleen raskauden jälkeen.

”Silloin kirurgi tarkastaa tilanteen. Mahdollisessa leikkauksessa poistetaan rasvaa ja ylimääräistä ihoa ja kiinnitetään suorat vatsalihakset takaisin kehon keskilinjaan. Ne eivät palaudu pelkällä liikunnalla.”

Joskus turvaudutaan rasvaimuun

Tarjolla on myös erilaisia koneellisia hoitoja, joilla vaikutetaan vatsan seudun rasvaan. Pienempään rasvamäärään voi kokeilla hoitoa, jossa rasva hajotetaan ultraäänellä ja poistetaan elimistöstä maksan kautta.

Hoito on muuten turvallinen, mutta se nostaa kehon rasva-arvoja hetkellisesti. Hoitoa ei voi ottaa, jos kärsii korkeasta kolesterolista.

”Hoito tehdään kolmen hoidon sarjana kahden viikon välein. Sitä ennen voidaan käyttää infrapunaimua, joka levittää rasvaa ja kiihdyttää rasvakudoksen aineenvaihduntaa”, Taina Heikkinen kertoo.

Myös rasvaimu voi olla vaihtoehto. Se tehdään paikallispuudutuksessa leikkaussalissa. Ihoon tehdään pieni reikä, josta kanyyli laitetaan. Rasva irrotetaan vesisuihkulla, jossa on puudutusainetta ja keittosuolaliuosta, ja imetään pois.

Jos ennen rasvaimua on tehty infrapunaimuhoito, rasva irtoaa helpommin. Noin kuukausi rasvaimun jälkeen uusittu infrapunaimu tasoittaa jäljelle jääneen rasvan ja parantaa lopputulosta.

Heti rasvaimun jälkeen potilaan on pidettävä tiukkoja tukitekstiilejä viisi viikkoa. Tukitekstiili tukee ja parantaa ihon ja ihonalaisen kudoksen yhdistymistä.

Teksti: Jenny Belitz-Henriksson

Kuvitus: Anu Ikävalko

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 10/2016.

Kommentoi »