Apu

Auttaako tyrniöljy kuiviin silmiin? Kuinka paljon sen väitetyistä vaikutuksista terveyteen on näyttöä? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu 5.4.2022

Kysymys:

Tyrniöljyä kaupitellaan nykyisin muun muassa kuivasilmäisyyteen. Kuinka paljon tyrniöljyn vaikutuksista on tutkimusnäyttöä ja mihin se oikeasti tehoaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nämä erilaiset ”funktionaaliset elintarvikkeet” ovat vaikeasti käsiteltävä ryhmä. Vähän kuin yrittäisi saada märillä käsillä saippuasta kiinni. Tyrniöljyn ­vaikutuksia kuivasilmäisyyteen ja kuiva­ihoisuuteen on tutkittu muutamassa ­t­­utkimuksessa myös Suomessa. Tyrniöljy ei ole mikään ihmeaine, mutta joitakin kiinnostavia tuloksia on kyllä saatu.

Tyrniöljyssä on omega-6-rasvahappoa (gammalinoleenihappoa, GLA) ja omega­-7-rasvahappoa (palmitoleiinihappoa). Siksi tyrniöljy on melko omalaatuinen rasva. Gammalinoleenihappoa syntyy myös ihmisen elimistössä normaalisti linolihaposta, jota saadaan muun muassa pähkinöistä, siemenistä, rypsiöljystä ja margariinista. Palmitoleiinihappoa on tyrniöljyn lisäksi melko runsaasti makadamiapähkinässä. GLA:ta ja palmito­leiinihappoa on melko haastavaa saada muista ruoista merkittäviä määriä.

Turkulaisessa vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa 2 grammaa tyrniöljyä ­päivässä kolmen kuukauden ajan vähensi kuivasilmäisyyydestä kärsivien henki­löiden silmien punoitusta hiukan lumekapselia enemmän, mutta kihelmöinnin (burning) tunteessa ei ollut eroa lumeeseen verrattuna. Myös kyynelneste pysyi vähän juoksevampana tyrniöljyjaksolla kuin lumejaksolla. Tutkijat kuitenkin päättelivät, että pienet myönteiset ­vaikutukset eivät yllättäen olleetkaan yhteydessä tyrniöljyn sisältämiin rasvahappoihin, vaan enemmänkin sen muihin ainesosiin, kuten karotenoideihin ja ­E-­vitamiinijohdannaisiin.

Muissa tutkimuksissa on saatu hieman samankaltaisia tuloksia. Jokin kuiva­silmäisyyteen tai kuivaan ihoon liittyvä tutkittava ominaisuus on hiukan voinut parantua, mutta kaikissa mitattavissa asioissa ei ole huomattu eroa. Lisäksi on aina kysymys siitä, ovatko tutkimuksessa havaitut pienet erot käytännön elämässä millään lailla huomattavia tai merkittäviä. Tyrniöljyä koskeva kirjallisuuskatsaus vuodelta 2019 toteaa, että tyrniöljystä ­tehtyjen tutkimusten määrä on aivan liian vähäinen kunnollisten johtopäätösten tekemiseen. Vuoden 2019 jälkeen ei ole juuri ilmestynyt uusia kliinisiä ­tutkimuksia tyrniöljystä.

Tyrniöljystä ei liene haittaa tavan­omaisin annoksin suun kautta käytettynä, joten voi kokeilla, huomaako oireissaan selvän eron. Ulkoisesti käytettynä yliherkkyysreaktiot lienevät harvinaisia mutta eivät täysin poissuljettuja. Tyrniöljyä voi mielestäni kokeilla kuivasilmäisyyteen, mutta ihmeaineena en sitä siis pidä. Muissa käyttöaiheissa, kuten kuivan ihon hoidossa, tutkimusnäyttö on vielä kuivasilmäisyyttäkin hatarampaa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.