Apu

Iskias tekee kävelystä tuskallista – Mikä auttaisi kipuun? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 18.5.2021

Kysymys:

Minulla on ollut iskiaskipua seitsemän viikkoa. Lääkkeinä käytän Etoricoxibia ja Gabrionia, ja olen käynyt fysikaalisessa hoidossa kahdesti. Kipu on vähän helpottanut, mutta kävely on tuskallista ja ottaa alapäähänkin. Kolesterolilääkkeenä on Rosuvastatin. Mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Iskiaksella ymmärretään jalkaan ­säteilevää kipua. Sen taustalta etsitään hermo­rakenteita painavia prosesseja, joista yleisimpiä ovat välilevytyrät sekä hermoja painavat, yleensä kulumisprosessin aiheuttamat rustottumat ja luutumat.

Mikäli aika, terapia ja lääkkeet eivät auta, tilannetta selvitetään magneetti- ja hermoratatutkimuksella (ENMG).

Lääkehoidossasi on otettu hyvin huomioon kivun mekanismit. Tulehduskipulääke etorikoksibi on suunnattu aiheut­taja-alueen mahdollista tulehdusprosessia ja gabapentiini väistämättä mukaan tulevia hermojen reaktioita vastaan.

Kolesterolilääke ja iskias

Mainitset käyttäväsi tehokasta kolesterolilääkettä rosuvastatiinia kuten minäkin. Tulkitsen ajatuksenjuoksuasi siten, että saatat miettiä, voisiko kolesterolilääke aiheuttaa oireesi.

Statiinit voivat aiheuttaa kipua luu­rankolihaksissa, erityisesti pohkeissa. Kyseessä on nimenomaan lihasvaikutus, joka ei koske sileää lihasta, sydäntä tai nivelrakenteita.

Kalsium on tärkein lihasten voimanvälittäjä. Perinnöllisesti herkillä statiini häiritsee kalsiumin vapautumista, jolloin seurauksena voi olla jopa lihassolukuolemaa tai lihastulehdusta (Petri Kovanen).

Kevyt liikunta hyödyksi

Kevyt liikunta lievittää lihaskipua samalla, kun se tekee hyvää sydämelle. Raskas liikunta pahentaa oiretta.

Perinnöllisistä syistä joillakin statiini poistuu elimistöstä hitaammin, jolloin sen pitoisuus voi kohota haittoja provo­soivaksi. Kuitenkaan läheskään kaikki lihaskipu, puhumattakaan muista säryistä, ei aiheudu statiinista.

Jos iskiaksesi ei ota helpottuakseen, edetään kertomiini tutkimuksiin. Valtaosa potilaista paranee pikkuhiljaa kolmen kuukauden kuluessa. Puukkoon tarttumisessa käytetään tieteeseen perustuvaa harkintaa.

Päivitetty 18.5. – Ilmestynyt 1.5.2021

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.