Tuulilasi

Huoltokirja täyteen, kiitos!

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jos huoltokirjassa (perinteisessä paperisessa) on merkinnät pelkistä moottoriöljyn ja suodattimen vaihdoista, herää autoa vaihtaessa kiusaus täydentää merkintöjä, esim. ruksaamalla kohta “Lisätyöt kahden vuoden välein”, “jarrunesteen vaihto” jne. Jos autoliike päättää pirauttaa öljynvaihdot suorittaneisiin korjaamoihin ja tällöin paljastuu, että huoltokirjan oikeellisuus herättää epäilyksiä, syyllistyykö väärentäjä juridisesti ottaen petokseen? Kuinka todennäköisenä pidätte, että autoliike ryhtyy tarkistustoimenpiteisiin, jos kyseessä on A) 50 tuhannen euron auto B) viiden tuhannen?

Entäpä, kun omistaja on tehnyt – tai ainakin luullut tekevänsä, huollot itse ja merkinnyt ne huoltokirjaan. Jos töitä, (tai osaa niistä), ei todellisuudessa olekaan tehty, lienee sitä joissain tapauksissa mahdotonta osoittaa jälkikäteen. Onko tällöinkin petos kyseessä?

Toinen mieleeni juolahtava ajatus: Oletteko kuullut tapauksista (minä en), joissa koeajoon otetaan samanlainen (ainakin riittävän samanlainen) auto ja siitä otetaan “koeajon” aikana varaosia omaan autoon? Esim. akun ehtii vaihtaa tunnissa, Xenon-poltimot, antureita..

Näytä vastaus

Vastaus:

Syyllistyykö huoltokirjan merkintöjä muuttava tai lisäävä petokseen on tuomioistuimen ratkaistava asia. En tiedä, löytyykö asiasta mitään ennakkoratkaisuja, mutta periaatteessa tietenkin tuollainen teko on aina petos tai sen yritys, jos teolla pyritään saamaan taloudellista etua, esimerkiksi käytetystä autosta parempaa hintaa.

Autoliikkeillä on rajallisesti aikaa ryhtyä soittelemaan huoltomerkintöjen perään, joten tarkistus voisi ehkä tulla kysymykseen vain omien merkkien osalta, jos liikkeellä on pääsy huollot tehneen liikkeen huoltotietoihin.

tuota osien varastamista saattaa tietenkin tapahtua, mutta onneksi se taitaa olla harvinaista. Eihän osien vaihtoon kauan mene, akku vaihtuualle kymmenessä minuutissa, renkaat tai paremminkin pyörät samoin. Nuo temput paljastuvat aika helposti, ja nne ovat aina yksiselitteisesti poliisiasioita.

Julkaistu: 28.7.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.