Olen 64-vuotias nainen, ja minulla on usein toistuva umpipussitauti, divertikuliitti. Mielestäni syön monipuolisesti ja normaalisti ja lisäksi käytän lääkekuitua. Olen saanut kaksi antibioottikuuria kolmen kuukauden aikana korkeiden tulehdusarvojen vuoksi. Mitä ruokia pitäisi ehdottomasti välttää? Entä mitä kannattaisi syödä?

Ruokavalio vaikuttaa suolistotulehduksiin
Divertikkelit eli umpipussit ovat paksusuolessa esiintyviä pieniä ”kuoppia”, joihin voi ahtautua ja jäädä jumiin ruokajätettä. Tämä voi aiheuttaa tulehduksen, ja joillakin tulehduksia tulee valitettavasti toistuvasti. Ruokavaliotekijöiden vaikutuksia divertikkelien ehkäisyssä ja varsinkin hoidossa on tutkittu vähäisesti, joten ohjeet perustuvat paljolti järkeilyyn. Ehdottomasti kiellettyjä ruokia on mahdotonta sanoa, mutta yleisiä linjauksia voin ehdottaa.
Näitä ruoka-aineita kannattaa välttää divertikkelien kanssa – pureskelu on tärkeämpää kuin luulet
Divertikuliiteistä kärsivän suositetaan välttävän vaikeasti sulavia ruoka-aineita, jotka kulkeutuvat sellaisenaan paksusuoleen. Niitä ovat sitkeäpintaiset kuoret, kuten omenan ja tomaatin kuoret, sitrushedelmien kalvot, vihannesten ja yrttien kovat rungot ja oksat, siemenet sellaisenaan, pähkinät huonosti pureskeltuna ja mahdollisesti raaka naudanliha.
En lähtisi poistamaan ruokavaliosta esimerkiksi mustikkaa, kiiviä ja mansikkaa, vaikka niissäkin on hyvin pieniä siemeniä. Sen sijaan on syytä välttää esimerkiksi omenan, vesimelonin, passionhedelmän ja mandariinin siemeniä, mahdollisesti myös lakkojen ja vadelmien siemeniä. Raakaa porkkanaa tai naurista ei ehkä kannata järsiä, ainakaan kiireellä, mutta kypsennettynä ne sopivat hyvin. Perusteellinen pureskelu on suositeltavaa.
Kuitu, vesi ja liike ovat suolen parhaat ystävät – näin ruokavalio tukee suolen hyvinvointia
Runsaskuituisen ruokavalion ja päivittäisen suolen tyhjenemisen arvellaan olevan eduksi. Kuiduksi sopivat erityisen hyvin tasarakenteiset kaurakuituvalmisteet ja psyllium (lääkekuitu), jota käytetään myös gluteenittomassa leivonnassa. Molempien kuitu on geeliytyvää, ja siten sen riski jumiutua paksusuoleen on vähäinen. Sopiva kuidun lähde on myös sileistä ruisjauhosta tehty leipä. Apteekista saatava laktuloosi eli juotava lääkekuitu auttaa. Veden runsas juonti on hyväksi, samoin säännöllinen kävely, jumppa tai juoksu.
Leiväksi ja ruoan lisukkeeksi kannattaa valita täysjyväviljatuote, jossa on kuitua, mutta ei siemeniä eikä kokonaisia jyvän rakenteita. Palkokasveista tehdyt tuotteet sopinevat hyvin, erityisesti soseutettuna. Vaikkapa soseutettu hernekeitto tai linssikeitto on hyvä valinta. Hedelmistä päärynä ja avokado ovat erinomaisia kuidun lähteitä. Banaani, mango ja monet muutkin kuorettomina syötävät hedelmät sopivat hyvin. Teoriassa maitohappobakteereistakin voisi olla hyötyä tulehduksen estämisessä.
Tiedetään, että kasvispainotteinen ja hyvin kuitupitoinen ruokavalio vähentää jossain määrin divertikkelien muodostumista suoleen. Runsas punaisen ja prosessoidun lihan syönti taas lisää divertikkelien riskiä. Siksi kannattaa suosia kalaa, kanaa, tofua, härkistä ja kananmunaa sekä kaikkia muita yleisesti terveellisiksi tunnettuja ruokavalintoja.
Kun divertikkelit vaivaavat, pidä ruokavalio monipuolisena ja hae apua ajoissa
Divertikkelit ovat hyvin yleisiä. Jos ne ovat oireettomia, ei kannata ruveta suuriin ruokavaliomuutoksiin, mutta terveys kiittää kyllä kuidun saannin lisäämisestä sekä prosessoidun ja punaisen lihan käytön vähentämisestä. Jos syömistä pitää rajoittaa tulehtuvien divertikkelien vuoksi, on syytä pitää huolta, että vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien saanti ei kokonaisuudessaan vähenisi. Poistettujen sijaan voi käyttää kypsennettyjä ja soseutettuja valmisteita, esimerkiksi hedelmä- ja marjasoseita.
Jos suolessa on divertikkeleitä, myös muita suolisto-oireita on usein enemmän, ja esimerkiksi fodmap-hiilihydraatit voivat aiheuttaa oireita. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla käynnistä saattaisi olla apua, jotta välttyy turhilta rajoituksilta ja pystyy pitämään ruokavalion monipuolisena.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Yleislääketiede ja hyvinvointi: Pippa Laukka, lääketieteen lisensiaatti ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri
- Ravitsemus: Reijo Laatikainen, laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehde

