”Vinoheilurit eivät tuota yllätyksiä” – Testissä 16 460 markan täydellinen kupla eli Volkswagen 1303 S
50 vuotta sitten
”Vinoheilurit eivät tuota yllätyksiä” – Testissä 16 460 markan täydellinen kupla eli Volkswagen 1303 S
Tuulilasi 4/1973: Suurin ero 1303-malleissa tavallisiin Kupla-malleihin verrattuna on alustassa. 'Ässäkupla' on tavalliseen verrattuna käyttäytymiseltään joustavampi ja näin ollen tunnokkaampi. Tämä on tuonut mukanaan myös varman kaarrekäyttäytymisen.
2Kommenttia
Julkaistu 15.4.2023
Tuulilasi

Millainen on paras ja kallein Kupla-malli? Siitä lähti ottamaan selvää Tuulilasin toimittaja Tapani Vaahtola. 16 460 markan hinnalla sai keväällä 1973 alleen Volkswagen 1303 S -mallin, jossa oli 1,6-litrainen ja 37-hevosvoimainen bokserimoottori.

"Uuden 'Ässäkuplan' ohjaamoon astuessaan toteaa kojelaudan uuden muotoilun hätkähdyttävän tyylikkyydellään. Ainakin vanhaan kojelautaan tottuneelle se on suorastaan ylellisen näköinen. Siinä on havaittavissa selvä turvallisuusajattelu. Se on pehmustettu ja muotoiltu alaosastaan törmäyksen varalta. Pehmuste kehystää myös mittaritaulun muodostaen häikäisysuojan. Ohjauspyörä on turvallisen laajasti pehmustettu ja ohjausakseli on nivelletty."

"Kuplan pahin rakenteellinen haitta on pienet tilat. Etuistuimella kuljettaja saa juuri riittävän ajoasennon. Etuistuimien säätönuppi on kätevästi sijoitettu keskitunnelin puolelle. Takaistuimella alkaa olla jo ahdasta. Pää- ja polvitilat sekä tilat leveyssuunnassa ovat liian ahtaat. Varsinkin keskellä olevat pystypylväät häiritsevät leveyssuunnassa. Miellyttävinä puolina istuinten kangaspäällyste ja etuistuinten selkänojien säätö. Matkatavaratiloja ei voi sanoa kovinkaan käytännöllisiksi. Takaistuimen taakse on varattu tilaa kahdelle ylimääräiselle kassille tämän luokan autolle niukan etutavaratilan lisäksi."

Kulutukseksi mittasimme tankkausten perusteella 13,2 l/100 km ajomme aikana.

"Moottori on 1,6-litrainen ja VW:n tyyliin sitkeävetoinen ja normaalia matalaviritteisempi. Viimeksi mainitulla on pyritty pidentämään moottorin kestoikää. Takatuupparina 'Ässä' kiihtyy melko mukavasti, tosin tällä kertaa emme mitanneet sen kiihdytysarvoja sääolosuhteiden vuoksi. Huipuksi mittasimme talvirenkailla varustettuna 129 km/h. Tehdas takaa kesäksi 130 km/h. Keskimääräiseksi kulutukseksi mittasimme tankkausten perusteella 13,2 l/100 km ajomme aikana."

"Suurin ero 1303-malleissa tavallisiin Kupla-malleihin verrattuna on alustassa. 'Ässäkupla' on tavalliseen verrattuna käyttäytymiseltään joustavampi ja näin ollen tunnokkaampi. Tämä on tuonut mukanaan myös varman kaarrekäyttäytymisen. Vinoheilurit eivät tuota yllätyksiä. Yleiskäyttäytyminen on liukkaallakin mutkatiellä varmaa, kun rytmiin tottuu, suorastaan nautittavaa."

Tuulilasi 4/1973 – Oi niitä aikoja!

44 leirintäaluetta pistokokeessa. 10-sivuinen matkailuperävaunujen markkinakatsaus. Huhtikuun 1973 Tuulilasin kansiotsikoista voi päätellä, että kotimaan matkailu oli 70-luvun Suomessa laajasti suosittu kesänviettotapa.

Pääkirjoituksessa Anssi Siukosaari päivitteli parlamentaarisen liikennekomitean päätöstä, jossa komitea suositteli seitsemän eteläisen läänin valta- ja kantateiden tuleviksi nopeusrajoituksiksi 80, 100 ja 120 km/h. Kun tähän asti oli saanut ajella ilman lakiin kirjattuja kattonopeuksia, heinäkuun alussa voimaan tulevat rajoitukset tuntuivat automiehestä tietysti kansalaisvapauksien kaventamiselta. Pienestä oli kiinni sekin, että rajoituksiksi olivat tulleet 70, 90 ja 110 km/h. Parilliset lukemat voittivat komiteassa vain yhdellä äänellä.

2 kommenttia