Käyttötesti: Volkswagen Caddy Maxi vm. 2017 – Iso Caddy on osoittautunut mainioksi ajettavaksi
Autot ja liikenne
Käyttötesti: Volkswagen Caddy Maxi vm. 2017 – Iso Caddy on osoittautunut mainioksi ajettavaksi
52 000 km ja vetoakseliongelmat saatiin vihdoin korjattua. Myös AdBlueta lisättiin samalla.
Julkaistu 3.11.2022
Tuulilasi

Pitkään siinä meni, mutta Voutilan autohuolto Vantaalla sai lopulta tehtävän suoritettua. Jo kesäkuussa käyttötestiin hankitun Volkswagen Caddy Maxin vetonivelistä oli kuulunut ennen kaupantekoa koeajolla – kakkosvaihteella ylämäkeen kiihdyttäessä – sen verran kovaa rutinaa, että aiheeseen oli syytä puuttua. Vika sovittiin korjattavaksi.

Ensin vaihdettiin auton myyneen Car Nextin toiveesta tarvikeosa, joka osoittautui vialliseksi. Sen jälkeen VW:n alkuperäisosa, ja nyt sitten sama homma toisen puolen vetoakselin kanssa.

Siihen loppuivat rutinat. Asiakas on tyytyväinen, kun auto saatiin lopulta kuntoon.

Samalla huoltoreissulla autoon lisättiin AdBlueta. Ajotietokone kun oli muutamaa päivää aikaisemmin alkanut herjata, että 2000 kilometrin jälkeen aine olisi lopussa. Ja sehän olisi huono homma se – moderni dieselauto kun ei suostu enää käynnistymään, jos AdBlue pääsee loppumaan.

Venäjän aloittaman sodan jälkeen keväällä ehdittiin jonkin aikaa pelätä AdBluen loppumista, mutta uhka ei konkretisoitunut, vaikka ihmiset hamstrasivatkin ainetta ja joissain paikoissa jouduttiin hetkittäin myymään eioota.

AdBlue on noussut puheenaiheeksi jälleen syksyllä. Nyt ei ole enää kyse siitä, että aikanaan Venäjältä ja Ukrainasta tuotettuja urearakeita ei Euroopasta saisi. Valmistajia on täälläkin ja toimitusketjut on saatu kuntoon. AdBluen valmistus vaatii kuitenkin maakaasua, ja sen saatavuus alkaa olla kiven alla.

Ja mikäs sen AdBluen idea siis oikein olikaan? Kyseessä on väritön ja myrkytön urea-vesiliuos. Se muuntaa dieselmoottoreiden pakokaasun typpioksidipäästöt typeksi ja vedeksi. Tämän jälkeen hiukkassuodatin poistaa ajoneuvon pakokaasupäästöjen kiinteitä hiukkasia – tekee siis dieselin lähipäästöistä yksinkertaisesti puhtaampia.

Joissakin maissa on jo ehditty pohtia AdBlue-järjestelmän käytöstä poistamisen sallivaa lainsäädäntöä, jota voitaisiin soveltaa, jos liuosta ei kerta kaikkiaan olisi poikkeustilanteessa saatavilla. Lakimuutoksen lisäksi tämä luonnollisesti vaatisi jokaisen AdBlueta käyttävän auton korjaamokäynnin. Liikenteen typenoksidipäästöt nousisivat samalla vuosikymmenen takaisiin lukemiin. Tätä halutaan ymmärrettävästi välttää viimeiseen asti.

Moottoritilan estetiikkaa ei ole pilattu turhilla muovikatteilla. Sininen AdBluen täyttökorkki kuvassa oikealla alhaalla. Lisää laitettiin 9 litraa.

Tien päällä iso Caddy on osoittautunut mainoksi ajettavaksi. Kaikesta huomaa, että tämä Volkswagenin pikkupaku omaa yhteiset sukujuuret Golfin kanssa. Vaikka kori, ajoasento ja penkit ovat erilaiset, alustan toimivuudessa ja ajotuntumassa on jotakin todella "golfmaista". Manuaalivaihteisto toimii täsmällisesti ja kuusipykäläisen laatikon hämmentäminenhän on suorastaan mukavaa!

Moitteita pitää sen sijaan antaa äänentoistolle ja kummallisen huonolle bluetooth-yhteydelle. Varsinkaan puheluissa äänestä ei tahdo saada selvää kumpaankaan suuntaan. Ehkä tämänkin voisi korjata. Tai sitten kyseessä on ominaisuus.

Kommentoi »