Apu

Terveen suun muistilista: 12 merkkiä, oiretta, syytä ja seurausta, jotka on hyvä tuntea + 4 nyrkkisääntöä

Terveen suun muistilista: 12 merkkiä, oiretta, syytä ja seurausta, jotka on hyvä tuntea + 4 nyrkkisääntöä
Kun kurkkaa suuhun, voi nähdä monta asiaa terveydestä. Limakalvon läiskät, rakkulat ja haavaumat saattavat kertoa sairauksista. Ne voivat myös aiheuttaa niitä.
Julkaistu: 28.12.2021

1. Bakteeritulehdus voi edetä suusta muualle elimistöön

Suu on suora portti ihmisen verenkiertoon. Kun suulla menee huonosti, se voi vaikuttaa terveyteen ikävästi ja olla jopa vaarallista.

– Jos suussa on tulehdus, bakteeri voi päätyä sieltä verenkierron kautta muualle elimistöön, sanoo dosentti, erikoishammaslääkäri Susanna Paju Helsingin yliopistosta.

Päästyään valloilleen elimistössä bakteeri saattaa pahimmillaan aiheuttaa tulehduksen sydänläpässä tai aivoissa. Myös verenmyrkytys eli yleistynyt tulehdus voi saada alkunsa sairaasta suusta. Nämä ovat kuitenkin onneksi harvinaisia.

Huonokuntoisen suun bakteerit voivat kuormittaa elimistöä ja olla osaltaan mukana synnyttämässä matala-asteista tulehdusta. Se taas altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, reumalle ja diabetekselle, ja on liitetty myös masennukseen ja ylipainoon.

2. Iän tuomat muutokset luonnollisia

Vanheneminen voi myös vaikuttaa suun terveyteen.

– Iän myötä suun limakalvot ohentuvat ja niiden elastisuus vähenee, mutta vain osa limakalvomuutoksista on suoraan vanhenemisesta johtuvia, Paju sanoo.

3. Terveen suun tunnusmerkit

Kun kurkkaa suuhun, voi nähdä monia asioita terveydestä. Terveet suun limakalvot ovat vaaleanpunaiset ja melko sileät poskien ja huulien kohdalla. Kieli taas on luonnostaan karheampi.

4. Laikkujen kertomaa

Jos limakalvoissa näkyy läikkiä, jotain voi olla vialla. Valkoiset läikät saattavat kertoa, että limakalvo on jostain syystä paksuuntunut. Punertavilla alueilla limakalvo voi puolestaan olla ohentunut.

Muutoksiin on monia mahdollisia syitä. Kyse saattaa olla yksinkertaisesti siitä, että on puraissut vahingossa poskeaan tai hammas tai terävä paikan reuna on hangannut limakalvoa ja se on ärtynyt.

– Monet paikalliset muutokset menevät ohi, kun aiheuttaja korjataan eli esimerkiksi paikan terävä reuna hiotaan.

5. Rakkulan syy voi olla virus

Jos suuhun nousee rakkula, syyllinen voi olla virus. Osalle ihmisistä tulee niitä flunssassa, koska virus heikentää elimistön puolustusta. Myös herpes-­virukseen saattaa liittyä rakkuloita.

– Herpes voi aktivoitua esimerkiksi stressin yhteydessä. Rakkulat eivät sinänsä ole vaarallisia. Ne paranevat, kun virustauti menee ohi.

6. Aftojen aiheuttaja yhä tuntematon

Joillakin on taipumusta aftoihin eli suun uusiutuviin haavaumiin. Ei tiedetä, miksi aftoja syntyy, ja siksi niihin ei ole lääkettäkään. Ne paranevat itsestään.

7. Muutoksia on syytä seurata

Useimmat suun muutokset ovat harmittomia, mutta niitä on hyvä seurata. Läiskät saattavat nimittäin joskus kehittyä suusyöväksi. Jos muutoksen syy on epäselvä tai muutos ei parane parissa viikossa, kannattaakin usein ottaa koepala.

8. Vaalean katteen selitys voi olla sieni

Suuhun katsomalla saattaa myös havaita katetta limakalvolla. Se voi olla vaaleaa, mutta ei ole aina. Jos se irtoaa hankaamalla, selitys voi olla sieni. Suurimmalla osalla ihmisistä on suussaan vähän sieniä. Ne kuuluvat suun tavanomaiseen mikrobikantaan, eivätkä aiheuta pieninä määrinä oireita.

Kun suun mik­robitasapaino jostain syystä häiriintyy, sieni voi alkaa lisääntyä ja aiheuttaa tulehduksen.

– Sienitulehdus voi liittyä kuivaan suuhun, lääkityksiin, yleissairauksiin tai elimistön heikentyneeseen puolustusvasteeseen.

Suuhun pesiytynyt sieni hoidetaan yleensä paikallislääkkeellä.

9. Kuiva suu – syyt ja seuraukset

Kuiva suu ja sienet liittyvät yhteen syljen kautta. Kun suu on kuiva, se tarkoittaa, että syljen eritys on vähentynyt. Sylki taas on suun terveyden kannalta tuiki tarpeellinen huuhteluaine, sillä puhdistaa suusta mikrobeja. Ilman sitä sienillä, viruksilla ja bakteereilla on lokoisat oltavat.

– Jos sylkeä ei erity, ien- ja sienitulehdusten riski kasvaa.

Kuivan suun tuntemukset lisääntyvät iän myötä. Syljen eritys voi vähentyä vanhetessa, ja ikääntyessä sairauksia ja lääkityksiä tulee usein lisää. Suun kuivuminen on kolmanneksi yleisin lääkkeiden sivuvaikutus. Muun muassa kipu- ja verenpainelääkkeet voivat kuivattaa suuta, ja sädehoito pään alueelle tai sylkirauhassairaus saattavat vähentää syljeneritystä.

Kuivan suun tunnetta helpottaa veden juominen ja suun kosteuttaminen. Öisin suussa voi käyttää kosteuttavaa öljyä.

10. Punajäkälä on ikävä kuokkavieras

Ikävä limakalvojen vieras on myös punajäkälä, joka on ihon ja limakalvojen tulehduksellinen sairaus. Se voi olla oireeton ja näkyä vain juosteina poskien limakalvolla, mutta se voi aiheuttaa myös haavaumia.

– Se saattaa jäädä krooniseksi. Silloin sen kanssa pitää opetella elämään ja sitä on hyvä seurata. Haavaiseen punajäkälään liittyy pieni pahanlaatuistumisen riski vuosien kuluessa, Paju kertoo.

Syytä punajäkälään ei tiedetä. Luultavasti siihen liittyy autoimmuunialttius. ­Silloin elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan. Oireetonta punajäkälää ei tarvitse hoitaa. Oireista hoidetaan kortisonilla ja joskus voimakkaammilla lääkkeillä.

11. Yleissairaus voi tulla ilmi hammaslääkärissä

Suu on osa maha-suolikanavaa. Siksi ei olekaan yllättävää, että joskus suoliston sairaudet löytyvät ensimmäiseksi suusta. Esimerkiksi tulehduksellisen suolistosairauden Crohnin taudin jäljille voidaan päästä suun kudosnäytteen kautta.

– Suuhun voi tulla esimerkiksi kuoppia ja poimuja, jotka voidaan koepalasta tehdyssä tutkimuksessa yhdistää suoliston ongelmiin, Paju kertoo.

B12-vitamiinin tai folaatin puutos voi tuntua suussa kirvelynä tai poltteluna. Diabetes pahentaa suun tulehduksia, reumasairaus Sjögrenin oireyhtymä kuivattaa suuta ja leukemia voi saada ikenet vuotamaan verta.

– Ei ole harvinaista, että hammaslääkärin tekemistä huomioista alkaa yleissairauden selvittely.

12. Muista suuhygienia ja säännölliset hammastarkastukset

Hyvä suuhygienia aina tärkeää, mutta erityisen oleellista se on, jos limakalvoilla tai ikenissä on ongelmia. Mikäli hampaita ei harjaa säännöllisesti, niihin voi kertyä plakkia eli bakteereita. Plakki taas saattaa pahentaa limakalvo-ongelmia ja aiheuttaa reikiintymistä ja iensairauksia.

Suun terveyden tutkiminen on siitä kinkkistä, että suuhun ei tule katsottua kovin usein ja kokonaistilanteen näkeminen on itse aika hankalaa. Siksi hammaslääkärissä kannattaa käydä ainakin kerran vuodessa. Niin tulee tarkastettua, että limakalvoissa ei näy mitään epäilyttävää.

– Suun muutoksista ei kannata pelästyä, sillä suurin osa niistä on harmittomia. Tilannetta on kuitenkin hyvä seurata säännöllisesti. Silloin muutoksetkin löytyvät ajoissa.

+ 4 nyrkkisääntöä

  1. Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja puhdista hammasvälit kerran päivässä. Jos kielelle kertyy katetta, voit poistaa sen hellästi raaputtimella.
  2. Vältä tupakkaa, nuuskaa ja alkoholia. Tupakassa ja nuuskassa on myrkkyjä, jotka aiheuttavat syöpää. Alkoholi kuivattaa suuta, on pahaksi limakalvoille ja pahentaa tupakan vaikutusta.
  3. Jos suussa on oireeton läiskä tai rakkula tai olet puraissut poskeesi, voit seurata sitä pari viikkoa. Jos vaiva ei parane tässä ajassa, mene hammaslääkäriin. Hän on suun sairauksien asiantuntija.
  4. Jos läiskä aiheuttaa oireita, kuten kipua tai kirvelyä, saatat tarvita lääkitystä tai muuta hoitoa. Mene hammaslääkäriin.
1 kommentti