Tältä näyttävät uusi Hyundai Kona ja Škoda Superb – Mercedes-Benz uudistaa tila- ja pakettiautonsa – Opelin muotoilun tuorein kuvio
Autouutiset
Tältä näyttävät uusi Hyundai Kona ja Škoda Superb – Mercedes-Benz uudistaa tila- ja pakettiautonsa – Opelin muotoilun tuorein kuvio
Uusia tuulia Hyundailta, Škodalta, Mercedes-Benziltä ja Opelilta.
25.9.2023
 | Päivitetty 16.11.2023
 |
Tuulilasi

Hyundai Konan muodonmuutos

Hyundai Kona on kokenut Santa Fen tavoin muodonmuutoksen. Se on kasvanut reippaasti; pituutta on tullut lisää 17,5 senttiä eli kokonaismitta on nyt 4,36 metriä. Akseliväli on 2,66 metriä, mikä on kuusi senttiä enemmän kuin edeltäjässä. Tämä korreloi suoraan sisätiloihin.

Tavaratila vetää nyt 466 litraa. Myös Konan leveys ja korkeus ovat kasvaneet hieman. Kiinnostavin versio kulkee pelkällä sähköllä, ja sen toimintamatkaa on kasvatettu isommilla akuilla. Perusversion akku on 48,4 kWh ja suuremman 65,4 kWh. Tällöin puhutaan jo yli 500 kilometrin toimintamatkasta.

Hyundai Kona on saanut lisää korkeutta ja leveyttä.

Škoda Superbin neljäs sukupolvi esitellään marraskuussa

Neljännen sukupolven Škoda Superb esitellään marraskuussa, mutta autosta tiedetään jo nyt melkoisesti. Pohjalevy on vanha tuttu, ja moottorivalikoimaan kuuluu kolme bensakonetta, kaksi dieseliä, uutena vaihtoehtona kevythybridi sekä ladattava hybridi, jolle luvataan yli 100 kilometrin sähköinen toimintamatka.

Tehoa on luvassa enimmillään noin 280 heppaa, ja silloin kyseessä on neliveto. Myös varustelistaa on täydennetty kauttaaltaan, ja matkustamossa pitäisi olla entistä enemmän tilaa – jos Superb on jostain syystä ennen ollut jollekin ahdas... Korimalleja on kaksi, sedan sekä farmari.

Jälkimmäisen suosion voi veikata vain kasvavan, kun farmarimallien tarjonta jatkossa yhä vain vähenee. Myyntiin uusi Superb saapuu alkuvuodesta 2024 – ja juuri farmarina. Sedan saapuu myyntiin vasta hieman myöhemmin.

Neljännen sukupolven Škoda Superb saapuu myyntiin alkuvuodesta 2024.

Mercedes-Benz uudistaa keskikokoiset tila- ja pakettiautomallinsa

EQV, V-sarja, eVito ja Vito saavat kaikki päivityksiä niin ulkonäköön kuin myös varusteisiin. Koko mallistossa on esimerkiksi nyt vakiona Mercedeksen MBUX-käyttöjärjestelmä – Vitossa ja eVitossa nyt ensi kertaa. Sen myötä myös laitteistoja on päivitetty.

EQV:n ja V-sarjan ohjaamossa on nyt kaksi 12,3-tuumaista näyttöä; Vitossa ja eVitossa keskinäyttö on 10,25-tuumainen. Uusi EQV esiteltiin syyskuussa IAA Mobility -näyttelyssä Münchenissä, ja sen rinnalla nähdään myös uusi EQA sekä EQB.

Uusia ominaisuuksia luvassa Mercedesin tila- ja pakettiautoihin.

Opelin muotoilu uusiksi

Opel uusi hiljattain logonsa, ja nyt uuden logon ympärille esitellään salamakeulan uutta muotokieltä. Logo on konseptissa valaistu, ja se sijaitsee keskellä isoa ja keulan halki kulkevaa paneelia. Maskin takana ovat piilossa eri sensorit, lidar-valotutka sekä muut tutka- ja kamerajärjestelmät.

Konseptissa maskin kruunaavat vielä viirumaiset ajovalot. Kooltaan konsepti on C-segmentin auton kokoinen – eli nähtäisiinkö tässä jo hahmotelma seuraavan sukupolven Astrasta? Vaiko peräti lupaus kauan puhutun Mantan paluusta?

Experimental esiteltiin ensi kertaa yleisölle Münchenissä pidettävässä IAA Mobility -näyttelyssä 5.–10. syyskuuta. Auton tekniikasta ei ole kerrottu tarkemmin, mutta Stellantis valmistautuu parhaillaan uuden STLA-pohjalevyn käyttöönottoon. Se nähdään ensimmäisenä sähköisessä Peugeot 3008:ssa syyskuun puolivälissä.

Opelin salamakeula saa uuden muodon

Numeroiden valossa

3,7 miljoonaa ajokorttia. Ajokortti-ikäisistä kortti löytyy Suomessa lähes 90 prosentilla miesväestöstä ja naisista noin 75 prosentilla. 20–60-vuotiaiden välillä erot ovat hyvin pieniä, vanhemmissa ikäluokissa naisten osuus kortin haltijoista pienenee selvästi.

90 % tai enemmän sekä 40–59-vuotiaista miehistä että naisista omaa ajokortin. Prosentuaalisesti suurin ajokortin omaava ikäluokka on 50–54-vuotiaat.

1/3 – Yli 30 prosentilla yli 90-vuotiaista miehistä on yhä ajokortti. Naisilla luku on vain kolme prosenttia. 85–89-vuotiaiden kohdalla lukemat ovat vastaavasti 57 ja 13 prosenttia.

1980 eli hieman yli 40 vuotta sitten ajokortti oli 74 prosentilla ajokortti-ikäisistä miehistä, mutta vain 38 prosentilla ajokortti-ikäisistä naisista.

465 Kiinassa ajokortti löytyy noin 456 miljoonalta kiinalaiselta – eli ajokortti-ikäisistä jo reilulta 40 prosentilta.

Kommentoi »