Näin käännät epäonnistumisen onneksi – uskalla mokata!
Terveys ja hyvinvointi
Näin käännät epäonnistumisen onneksi – uskalla mokata!
Elämässä on mahdotonta valmistautua kaikkeen. Siksi kannattaa opetella improvisoimaan ja ottaa virheet lahjana. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet.
Julkaistu 6.6.2017

1. Hyväksyn, en tyrmää

Uusi elämäsi alkaa hyväksymisestä. Mitäpä, jos suhtautuisitkin myönteisesti kaikkeen siihen, mitä hetkessäsi ilmenee? Se tarkoittaa ajatustesi ja tunteidesi vastaanottamista ilman niiden arvottamista ja tuomitsemista. Se on positiivista asennoitumista toisen tekemään tarjoukseen.

Uskalla kokea hetki yksinkertaisesti sellaisena kuin se on, eikä niin, kuten toivoisit sen olevan. Muista, että tyrmääminen tukahduttaa vuorovaikutuksen. ”Joo”, ”ei” ja ”mutta” ovat ilmaisuja, joiden jälkeen ideoita ei enää tahdo syntyä. Tee kaikkesi, ettet omalla toiminnallasi kuihduta toisten mahdollisuuksia olemalla tyrmääjä.

2. Moka onkin lahja

Jos et tee virheitä, et tee paljon muutakaan. Virheitä on monenlaisia, ja niiden tekeminen on osa uuden oppimista. Moka on sanallinen symboli hetkelle, jossa sinun valtasi ei ulotu siihen, miten maailma on. Olisi etusi mukaista, että tulisit virheiden kanssa sinuiksi. Niistä voi nimittäin oppia, ja ne tekevät meistä inhimillisiä. Siksi on hyvä ajatella mokaa elämän lahjana.

3. Suoraan päin pelkoa

Mitä tapahtuu, kun uskallat kohdata epäonnistumisen pelkosi? Siitähän on kysymys silloin, kun yrität kaikin keinoin välttää mokaamasta. Nolo ja ikimuistoinen kokemuksesi tuokin arvokkaan lisän selviytymiskokemuksiisi. Opit, että kaiken yli voi sittenkin päästä.

4. Elämä ilman käsikirjoitusta

Mitäpä, jos ennalta mietityn sijaan kokeilisitkin spontaania toimintaa? Improvisaation keinoin voit löytää välineitä, jotka auttavat suhtautumaan uudella tavalla epävarmuuksiin. Huomaa, että koko elämä on täynnä hetkiä, jolloin improvisoit. Silloin harjoittelet hämmentämään mieltäsi, luottamaan omiin impulsseihisi ja olet avoin uudelle. Improvisaatio vaatii käyttämään vaistoa, tunnetta, älyä ja intuitiota. Älä enää yritä olla mitään, vaan opettele elämään ilman käsikirjoitusta. Vaihda tyyliä ja uskalla huomioida, hyväksyä ja heittäytyä. Näin voit löytää tasapainon, josta juuri nyt unelmoit.

Lähde: Pia Koponen: Lupa mokata – Improvisointi arjessa (S & S).

Kuvitus: Anu Ikävalko

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 5/2017.

Lue lisää:

Kommentoi »