Tutkimus analysoi 375 000 twiittiä – 200 Twitter-tiliä tuottaa puolet poliitikkojen saamista vihaviesteistä
Puheenaiheet
Tutkimus analysoi 375 000 twiittiä – 200 Twitter-tiliä tuottaa puolet poliitikkojen saamista vihaviesteistä
Valtioneuvoston selvityksen mukaan vihapuhe vaientaa päättäjiä ja vähentää halukkuutta osallistua politiikkaan. Twitterissä lähetetyistä vihaviesteistä 75 prosenttia oli peräisin maahanmuuttovastaisilta ryhmittymiltä.
1Kommenttia
Julkaistu 5.10.2019
Apu

Kyselyjen ja haastattelujen ohella tutkijat analysoivat edellisen kauden kansanedustajien ja Suomen EU-parlamenttiedustajien lisäksi vuoden 2019 vaalien kaikkien ehdokkaiden Twitter-tilit.

Tutkijoiden seurannassa oli yhteensä 1260 Twitter-tiliä, ja analysoitavaa kertyi 16.3. – 1.8.2019 välisenä aikana noin 375 000 twiitin verran.

Erilaisten hälytyssanojen ja koneoppimisen avulla tutkijat haarukoivat twiittien joukosta vihamielisyyttä osoittavat viestit. Tutkijoiden käyttämän luokittelumenetelmän mukaan vihamielisten viestien osuus näistä julkisista viesteistä oli hieman alle kaksi prosenttia.

Tutkimuksessa tunnistettiin 200 Twitter-tiliä, jotka ovat vastuussa puolesta kaikista poliitikoille Twitterissä lähetetyistä vihamielisistä viesteistä.

Nämä tilit ovat jakautuneet kahteen erilliseen ryhmittymään, jotka edustavat toisilleen vastakkaisia ideologisia suuntauksia. Noin 75 prosenttia vihamielisestä viestinnästä on peräisin maahanmuuttovastaisesta ryhmittymästä.

Poliitikoille lähetettiin tutkimusjakson aikana Twitterissä 5 500 vihamielistä viestiä 2200 tililtä, joista suurin osa lähetti vain yhden tai kaksi vihaviestiä. Vihaviestien lähettäminen oli keskittynyt pienelle käyttäjäjoukolle. Vain 204 tunnusta tuotti puolet kaikesta poliitikkoihin kohdistetusta häirinnästä Twitterissä. Suurin vihaviestien määrä yhdeltä käyttäjältä jakson aikana oli 115.

Ketä Twitterissä häiritään?

Tutkimuksessa kerrottiin Helsingin poliisilaitoksella toimineen VIPU-ryhmän tutkineen aiemmin etenkin verkossa tapahtuneita viharikoksia.

Ryhmän tutkimien tapausten pohjalta vihapuheen tekijänä oli useimmiten keski-ikäinen mies. Vihapuheen taustalla olevista ihmisistä 98 prosenttia oli yli 30-vuotiaita ja 85 prosenttia miehiä.

Valtioneuvoston tutkimuksessa vihapuheen arvioitiin osuvan hieman muita useammin vihreisiin, vasemmistolaisiin ja naisiin.

Tutkijoiden tekemän Twitter-analyysin perusteella suurin riskitekijä joutua vihapuheen kohteeksi oli aktiivisesti palvelua käyttävillä kansanedustajilla. Valtaosa paljon vihaviestejä vastaanottavista oli muusta tutkimuksesta poiketen miehiä

Puoluejohtajista merkittävän tai runsaan määrän vihamielisiä viestejä tutkittavalla ajanjaksolla otti vastaan Li Andersson, Jussi Halla-aho, Maria Ohisalo, Petteri Orpo sekä Antti Rinne.

Etnisen taustan omaavat poliitikot ja ehdokkaat joutuivat vihamielisten viestien kohteeksi riippumatta aktiivisuudestaan Twitterin käyttäjänä.

Kuvaruutukaappaus valtioneuvoston raportista Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Korjattu 19.2.2020 Jocka Träsbäckin puoluetta koskenut, alkuperäiseen raporttiin perustunut virheellinen tieto.

Motiivit vaihtelevat syvästä aatteesta hauskanpitoon

Entä onko vihapuheessa ja asiattomuuksissa eroja? Tutkija Aleksi Knuutilan mukaan on, vaikka analyysia ei ole varsinaisesti tarkoitettu sävyjen tarkasteluun.

– Naisiin kohdistettu vihapuhe ja asiaton kritiikki menevät useammin henkilöön ja esimerkiksi ulkonäön arvosteluun. Miehiin kohdistettu vihapuhe taas sisältää enemmän kiroilua ja tekojen arvostelua.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on haastatteluissa kertonut ottavansa paljon vastaan myös ulkonäköön ja henkilöön menevää kommentointia.

Valtioneuvoston tutkimuksessa maahanmuutto oli yksi eniten vihapuhetta herättävistä poliittisen päätöksenteon aiheista. Knuutila arvioi varovaisesti keskusteluun Twitterissä osallistuvien tahojen motiiveja.

– Liberaalia ja vasemmistolaista puolta edustavat twiittaajat kokevat usein olevansa puolustuskannalla ja näkevät muiden vihapuheen oikeutuksena omalle sanalliselle väkivallalleen.

Knuutilan mukaan niin sanottua maahanmuuttokriittistä puolta edustaa usein anonyymi Twitter-tili, jonka motiivi näyttäisi olevan keskustelun hämmentäminen, suoranainen hauskanpito ja vastapuolen nujertaminen.

– Tällaiset henkilöt puhuvat usein ”jauhottamisesta” ja he etsivät mielellään virheitä muiden moraalista.

1 kommentti