Tunnista kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikatoiminta: Väsyttää ja heikottaa, uni ei virkistä – Entä hikoilu ja sydämen tykytys?
Terveys ja hyvinvointi
Tunnista kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikatoiminta: Väsyttää ja heikottaa, uni ei virkistä – Entä hikoilu ja sydämen tykytys?
Kilpirauhasen vajaajatoiminta on yleinen sairaus. Siihen saa hoitoa 300 000 suomalaista. Harvinaisempia kilpirauhasen sairauksia ovat liikatoiminta, struuma ja syöpä.
5Kommenttia
Julkaistu 6.7.2020
Apu

Hikoiluttaa ja väsyttää. Voimat ovat vähissä, sydän tykyttelee ikävästi, ja lihakset ovat spagettia. Oireet saattavat johtua kilpirauhasesta, mutta onko syy kilpirauhasen liika- vai vajaatoiminta, vai kenties kilpirauhaskasvain?

Kilpirauhasen vajaatoimintaan saa hoitoa noin 300 000 henkilöä eli 5,6 prosenttia Suomessa asuvista. Määrä on 2,5-kertaistunut reilun kymmenen vuoden aikana tietoisuuden parantuessa ja diagnostiikan tarkentuessa.

Muut kilpirauhassairaudet ovat harvinaisempia. Kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaa noin joka sadas suomalainen. Kilpirauhassyöpiä Suomessa todetaan vuosittain noin 400. Toisin kuin joskus luullaan, Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus ei ole lisännyt kilpirauhassyöpää Suomessa.

Säteilyturvakeskuksen mukaan Tšernobylin ydinlaskeuma ei ole vaikuttanut muutoinkaan kilpirauhasen toimintaan Suomessa.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan monet muodot

Kilpirauhasen vajaatoimintaa on monta muotoa. Yleisin on autoimmuuniperäinen vajaatoiminta, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kilpirauhasen omia kudoksia vastaan.

Aivolisäkeperäisessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa aivolisäkkeen riittämätön TSH-hormonin tuotanto johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan. Suomessa yhdellä vauvalla 3 500:sta on synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta.

Vajaatoiminta voi johtua myös kilpirauhashormonien muunto-ongelmasta, jossa elimistö ei muunna tyroksiinia eli T4-hormonia trijodityroniiniksi eli T3-hormoniksi normaalisti. Toisaalta vika voi olla kilpirauhashormoneiden synteesissä. Hormoneiden synteesiä kilpirauhasessa säätelee noin 50–60 geeniä, eikä läheskään kaikkia toimintamekanismeja tunneta.

Vajaatoiminnan oireet aina samankaltaiset

Oli kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttaja mikä tahansa, oireet ovat aina samankaltaiset. Väsyttää ja heikottaa, ja olo on sumuinen. Uni ei virkistä. Ajatus takkuaa ja liikkumiskäskyt siirtyvät aivoista liikkeisiin hitaasti. Lenkki voi tuntua suossa rämpimiseltä: ei meinaa millään päästä eteenpäin. Olo on kuin hidastetussa elokuvassa.

Paino nousee ja turvottaa, iho ja limakalvot kuivuvat. Palelee niin, että joutuu nukkumaan usean peiton kanssa. Hikoileminen vähenee, eikä hiki irtoa välttämättä edes saunassa.

– Palelu, alilämpöisyys, ummetus ja painonnousu ovat tavallisia iäkkäillä ihmisillä ilman kilpirauhashäiriötäkin. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa palelu ei kuitenkaan ole mitä tahansa. Se on usein sellaista sisäistä palelua, johon voi liittyä kylmänhikeä, kuvailee LT, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Vesa Ilvesmäki Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Salakavalat oireet tulevat hiljalleen

Oireet hiipivät niin hiljalleen, että potilaalla voi kestää kauankin ymmärtää niiden johtuvan sairaudesta. Syy hakeutua lääkärin vastaanotolle voi lopulta olla melko pieni ja erikoinen asia. Joskus se on lisääntynyt hiustenlähtö.

– Parturit ja kampaajat osaavat usein kiinnittää huomiota poikkeukselliseen hiustenlähtöön. Paljon tapauksia löytyy niin, että kampaaja sanoo asiakkaalleen, että menepäs kilpirauhaskokeisiin, Ilvesmäki kertoo.

Jos pariskunnalla on vaikeuksia saada raskautta alkamaan, otetaan nykyään aina myös kilpirauhaskokeet syyn selvittämiseksi. Joskus taustalta paljastuu jommankumman osapuolen kilpirauhasen vajaatoiminta.

Hoitamaton kilpirauhassairaus aiheuttaa kuukautishäiriöitä ja heikentää hedelmällisyyttä. Miehillä hoitamaton vajaatoiminta häiritsee siittiöntuotantoa.

Kilpirauhasen liikatoiminnankin eri muodoilla samankaltaiset oireet

Kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin muoto on Basedowin tauti. Se on tila, joka liittyy kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen. Elimistössä muodostuu kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä vasta-aineita, jotka saavat kilpirauhasen toimimaan liian vilkkaasti. Kilpirauhasen liikatoimintaan voi olla myös muita syitä, kuten kyhmystruuma.

Vajaatoiminnan tavoin kilpirauhasen liikatoiminnan oireet ovat samankaltaiset aiheuttajasta riippumatta. Hikoiluttaa ja sydäntä tykyttää. Lepopulssi on usein 100:n tienoilla, ja jo pienessä rasituksessa syke nousee jopa 150:n tasolle. Liikehdintä ja puhe ovat vilkasta, mutta yliaktiivisuudesta huolimatta väsyttää. Hermostuttaa, eikä keskittyminen tahdo onnistua.

– Liikatoimintapotilaalla on lyhyt pinna, ja pienistäkin asioista voi saada jopa raivokohtauksia. Yleinen fyysisen suorituskyvyn lasku liittyy sydämen tykyttelyyn. Ruokahalu kasvaa, ja ihminen voi alkaa syödä hurjasti, mutta tästä huolimatta paino laskee. Se on paradoksi, jonka osa potilaista huomaa. Paino voi laskea jopa 5–10 kiloa muutamassa kuukaudessa, Ilvesmäki sanoo.

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito johtaa usein vajaatoimintaan. Jos hoidoksi valitaan kilpirauhasleikkaus, kilpirauhanen poistetaan kokonaan. Kilpirauhasen radiojodihoidon jälkeen 80 prosenttia potilaista tarvitsee hoitoa vajaatoimintaan.

Yleensä liikatoiminnan ensimmäinen hoitomuoto on 12–18 kuukauden estohoito kilpirauhasen toimintaa estävällä lääkkeellä. Mikäli liikatoiminta ei rauhoitu estohoidolla, jatkohoidoksi annetaan radiojodihoito tai tehdään kilpirauhasleikkaus.

Struuma on nykyään harvinainen

Sata vuotta sitten yleinen struuma on nykyään harvinainen. Struuma on kilpirauhasen kasvunsäätelyhäiriöstä johtuva suurentunut kilpirauhanen, joka on usein seurausta liian vähäisestä jodinsaannista.

– Esimerkiksi varusmiehistä ja kouluterveydenhuollosta koottujen tilastojen mukaan Suomessa esiintyi endeemistä (alueellista) struumaa 1930–1940-luvulla. Struuma on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun ruokasuolaan alettiin lisätä jodia 1940-luvun lopulla. Silti edelleen meillä Päijät-Hämeen keskussairaalassa tehdään noin sata struumaleikkausta vuodessa, erikoislääkäri Vesa Ilvesmäki kertoo.

Noin puolet kilpirauhassyövistä löytyy struumaleikkauksen yhteydessä. Yleisin kilpirauhassyövän oire on kova kyhmy kaulalla.

– 95 prosenttia kyhmyistä on hyvänlaatuisia struumalöydöksiä ja noin viisi prosenttia syöpiä. Jos havaitsee kyhmyn kaulallaan, pitää mennä tutkimuksiin.

Lopulta lähes kaikki kilpirauhassairaudet johtavat kilpirauhasen vajaatoimintaan, sillä niiden hoitona on yleensä kilpirauhasen poisto tai kilpirauhaskudoksen tuhoaminen radiojodihoidolla. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista 90 prosentille löytyy kuitenkin sopiva annos tyroksiinia eli synteettistä T4-hormonia. He voivat lääkityksellä hyvin.

Yhdistelmähoidossa täytyy olla tarkka

Osa potilaista voi tarvita T4+T3-yhdistelmähoitoa tai sian kilpirauhasesta uuttamalla valmistettua lääkettä, joka sisältää kaikki kilpirauhasen tuottamat hormonit. T3-hoidot ovat joutuneet huonoon valoon, kun kilpirauhaskeskustelussa ovat menneet sekaisin T4+T3-yhdistelmähoito ja T3-monoterapia, jossa potilasta hoidetaan pelkällä trijodityroniinilla. Yhdistelmähoidoissa täytyy olla tarkkana, mutta usein kriittisyyden taustalla on tiedon puute.

– Kliinisen kokemuksen perusteella on päivänselvää, että osa potilaista hyötyy merkittävästi T3-valmisteista, olivatpa ne sitten synteettisiä tai eläinperäisiä. Tämän tietävät kaikki näillä valmisteilla potilaita hoitaneet lääkärit. Yleensä yhdistelmähoitoja arvostelevat lääkärit eivät ole näitä valmisteita itse potilastyössään käyttäneet, tai sitten he ovat tavanneet potilaita, jotka ovat saaneet hoidosta sivuvaikutuksia esimerkiksi liian suurien annosten vuoksi, erikoislääkäri Vesa Ilvesmäki sanoo.

Tarkkaile oireitasi – Tässä lista tärkeimmistä

Kilpirauhasen vajaatoimintaan liitetään kymmeniä oireita, joista oheisessa listassa tyypillisimmät. Myös kilpirauhasen liikatoiminnan oirekirjo on laaja. Jos sinulla on useita johonkin kilpirauhassairauteen sopivia oireita, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

 1. Väsymys
 2. Heikotus
 3. Alilämpö
 4. Kuiva iho
 5. Painonnousu
 6. Sykkeen hidastuminen
 7. Hikoilun väheneminen
 8. Ajatuksen ja liikkeen hitaus
 9. Kuukautishäiriöt
 10. Hiustenlähtö
 11. Turvotukset
 12. Ummetus
 13. Äänen käheys
 14. Vaikeus tulla raskaaksi

Kilpirauhasen liikatoiminta

 1. Hikoilu
 2. Sydämentykytys
 3. Vapina
 4. Hermostuneisuus
 5. Kärsimättömyys
 6. Painonlasku
 7. Ruokahalun kasvu
 8. Keskittymisvaikeudet
 9. Suurentunut kilpirauhanen

Struuma

 1. Kyhmyt kilpirauhasessa
 2. Kaulan turvotus
 3. Nielemisvaikeudet
 4. Hengitysongelmat

Kilpirauhasen syöpä

1. Yksittäinen kyhmy kilpirauhasessa

Teksti: Annukka Seppävuori

Kuva: Fotolia

Lähteet: terveyskirjasto.fi, kilpirauhasliitto.fi, stuk.fi

Päivitetty 6.7.2020 – Alkuperäinen versio 2.3.2016

5 kommenttia