Apu

Kilpirauhasen vajaatoiminta? – "Hiuksia, ripsiä ja kulmakarvoja on irronnut runsaasti – kädet ovat kylmät, päässä humisee ja yöllä hikoiluttaa" – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 31.5.2020

Kysymys:

Minulta on lähtenyt runsaasti hiuksia viimeisen viiden vuoden aikana, myös silmäripsiä ja kulmakarvoja ohimon puolelta. Hiuslaatu on muuttunut ohueksi, kuivaksi ja katkeilevaksi. Jalat, kädet ja rintalasta ovat kylmät. Päässä humisee, yöllä hikoiluttaa, päivällä palelee, ruokahalua ei ole, väsyttää ja masentaa. Olen käynyt verikokeessa 2016 ja 2018. Ei kuulemma mitään hälyttävää. S-TPOAb oli 1300, muut arvot normaalit. Pitääkö olla huolissaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ajattelet varmaan, miksei Sinulla ole todettu kilpirauhasen vajaatoimintaa (hypotyreoosi). Sen oireet ovat epäspesifisiä – ne voivat liittyä moneen tilaan.

Luettelo kulkee: palelu, vilutus, väsymys, vähentynyt hikoilu, kuiva, karhea iho, hidas puhe, matala käheä ääni, hidas ajatuksenjuoksu, muistamattomuus, kasvojen pöhö, kalpean kellertävä iho, silmäluomien turvotus, ilmeettömät kasvonpiirteet, hiusten harveneminen ja niin edelleen. Hypotyreoosi hidastaa aineenvaihduntaa, mikä selittää oireita.

TSH on hypotyreoosin seulontatutkimus. Samalla tutkitaan myös T4v ja vain erityistilanteissa T3v. Koska autoimmuunikilpirauhastulehdus on yleisin hypotyreoosin aiheuttaja, useimmiten määritetään myös peroksidaasivasta-aineet (TPOAb) – vasta-aineet kilpirauhaskudosta kohtaan.

Suomessa TPO-vasta-aineita esiintyy noin 5–20 prosentilla väestöstä ja hypotyreoosia noin 5 prosentilla. Joskus havaitaan vasta-aineita tavallisille määritysmenetelmille, yleisimmin T4v:lle. Jos arvot ovat ristiriitaisia, on mahdollisuus määrittää testi, josta vasta-aineet on eliminoitu.

Et kerro kilpirauhasarvojasi, joten oletan, että ne ovat normaalit. Olet jäänyt miettimään korkeaa TPOAb-pitoisuutta.

Kilpirauhasvasta-aineita esiintyy väestössä paljon useammin kuin hypotyreoosia. Korkea arvo voi olla merkki siitä, että sinulle voi ehkä myöhemmin kehittyä hypotyreoosi. Siksi kilpirauhaskokeita on syytä seurata vuosittain. Sitä vastoin kilpirauhasvasta-aineita ei ole syytä seurata: koholla mitkä koholla!

Panin soittaen endokrinologiystävälleni Juha Saltevolle Suomen Ateenaan. Hän oli kauniista kevätpäivästä hurmaantuneena vaihtamassa autoonsa kesäkumeja. Hän kertoi, että juuri samaisena päivänä hän oli tavannut potilaan, jolla oli yhtä paljon vasta-aineita kuin sinulla mutta ei hypotyreoosia.

Juha vahvisti käsitykseni seurannan tarpeesta. Hän muistutti, että raskausaikana kilpirauhasasioihin suhtaudutaan tarkasti, jos ne silloin esille tulevat.

Siispä: jos kilpirauhasarvosi on oikein tulkittu normaaleiksi, on niiden harva seuranta tarpeen. Etsisin muita syitä oireillesi. Et kerro ikääsi, mutta en voi välttyä ajattelemasta vaihdevuosia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.