Tofuko mautonta? Kokeile näitä keittiömestarin vinkkejä, ja muutat varmasti mielesi
Puheenaiheet
Tofuko mautonta? Kokeile näitä keittiömestarin vinkkejä, ja muutat varmasti mielesi
Haluaisitko syödä enemmän kasvisruokia, mutta tofun käyttö mietityttää? Keittiömestari Johanna Nelson vinkkaa, miten siitä saa sekä maukasta että koostumukseltaan miellyttävää.
Julkaistu 9.12.2022
Apu

Fleksaus eli joustava kasvissyönti kasvattaa suosiotaan. Niinpä yhä useampi kasvattaa kasvisten osuutta ruokavaliossaan esimerkiksi korvaamalla ruoissa osan lihatuotteista kasviksilla tai suosimalla valmiita lihankorvikkeita.

Kasviproteiineista etenkin tofu jakaa kuitenkin mielipiteitä. Osa pitää sitä mauttomana, toiset taas vieroksuvat soijamaidosta juoksettamalla valmistetun tofun koostumusta. Millaisia taikoja helsinkiläisen Yeastie Boi -bagelravintolan keittiössä tehdään, jotta lopputuloksena on kaupungin parhaaksikin kehuttu tofu?

− Käytämme kotimaisen valmistajan kiinteää kylmäsavustettua tofua, joka ei murene leikattaessa. Viipaloitu tofu laitetaan vuorokaudeksi marinadiin, jossa on soijaa, miriniä eli riisiviinietikkaa, valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja seesamiöljyä. Marinointi helpottaa ja nopeuttaa valmistusta, sillä tofua ei tarvitse kuivata ja marinadi hoitaa maustamisen, kertoo yrittäjä ja keittiömestari Johanna Nelson.

Ennen paahdetun bagelin väliin sujauttamista marinoidut tofuviipaleet pyöritetään jauhossa, kastetaan savupaprikalla maustettuun taikinaan ja pyöräytetään vielä kerran jauhossa. Tämän jälkeen ne paistetaan frittikeittimessä rapeaksi.

− Kylmäsavustettu tofu on siitä hyvä vaihtoehto, että siinä on jo valmiiksi makua. Toisaalta vieno maku ei rajaa pois mitään ruokakulttuuria. Esimerkiksi monia meksikolaisesta keittiöstä tuttuja kastikkeita, kuten chipotlea. Myös Afrikasta tulevaa piri piriä voi käyttää sellaisenaan tofun marinoimisessa.

Kasvisvaihtoehtojen kasvanut kysyntä näkyy myös Yeastie Boissa. Rapeaksi paistettua tofua sisältävää Si, no tengo pollo -bagelia menee tällä hetkellä enemmän kuin vastaavaa kanaversiota.

Tuo tofuun makua marinadilla

Tofua kannattaa Nelsonin mukaan ajatella kanan kaltaisena neutraalina raaka-aineena, johon maku pitää tuoda marinadilla, mausteilla tai kastikkeella. Hän kannustaa testaamaan esimerkiksi nugetteja, jotka valmistuvat näppärästi myös kotikeittiössä. Tällöin makumaailmasta saa itselleen mieluisan ja rahaa säästyy valmiisiin vegenugetteihin verrattuna.

− Tofu sopii hyvin esimerkiksi aasialaisiin, meksikolaisiin ja intialaisiin annoksiin. Ylipäätänsä sitä kannattaa rohkeasti kokeilla kanan tilalla erilaisissa ruoissa. Itse kokkailen usein kotona Ma Po tofua, johon tulee silken-tofun lisäksi possujauhelihaa. Se on helppo tapa tutustua tofuun, jos ei ole aiemmin maistanut.

Poista ylimääräinen neste pehmeästä tofusta

Silken eli pehmeä tofu on nimensä mukaisesti silkkistä ja sitä voikin käyttää suolaisten ruokien lisäksi jälkiruoissa, kuten suklaamoussessa. Siinä missä kiinteää tofua voi paistaa sellaisenaankin vaikkapa salaatteihin, vaatii pehmeä tofu leivityksen pysyäkseen kasassa.

− Silken pitää myös kuivata ennen käyttöä, sillä muuten siitä ei saa kaunista. Itse kuivaan tofun paperilla ja saatan hetkeksi laittaa painon päälle, jotta ylimääräinen neste lähtee pois. Leivityksen ansiosta pinnasta tulee rapea ja sisuksesta pehmeä. Silken kannattaa tarjota heti valmistamisen jälkeen, sillä sen koostumus kärsii nopeasti, Nelson vinkkaa.

Mitä pienemmäksi marinoitava tofu on leikattu, sitä nopeammin se imaisee maut itseensä. Ei siis ihme, että raastettu nyhtötofu on noussut somehitiksi. Nelson ei ole itse vielä kyseistä valmistustapaa testannut, mutta reseptin perusteella hän uskoo lopputuloksen olevan sekä maukas että rapea. Hyvä vaihtoehto siis etenkin heille, joita tofun maku tai rakenne arveluttaa.

Kommentoi »