Apu

Suomen vaikutusvaltaisin virkamies Martti Hetemäki johtaa exit-ryhmää, jolta odotetaan vapuksi suunnitelmaa koronakriisin seuraavaan vaiheeseen

Suomen vaikutusvaltaisin virkamies Martti Hetemäki johtaa exit-ryhmää, jolta odotetaan vapuksi suunnitelmaa koronakriisin seuraavaan vaiheeseen
Valtiosihteeri Martti Hetemäen ryhmältä odotetaan nyt suunnitelmaa siitä, kuinka koronaviruksesta johtuvia vahinkoja voidaan rajata ja rajoitustoimenpiteistä irrottautua.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki on ollut monessa mukana, mutta koronakriisin exit-työryhmän puheenjohtajuus on hänellekin uutta.

Vappuun mennessä Hetemäen ryhmältä odotetaan suunnitelmaa siitä, miten viruksesta johtuvia välittömiä taloudellisia ja sosiaalisia vahinkoja voitaisiin rajata ja rajoitustoimenpiteistä irrottautua. Hallitus kokoontuu käsittelemään suunnitelmaa ja tuloksia 3. toukokuuta.

– Kriisiryhmä on saanut käyttöönsä parasta asiantuntemusta eri ministeriöistä, minkä lisäksi työn tukena toimii tiedepaneeli. Pyrimme yhdessä löytämään keinoja siihen, miten Suomi voisi siirtyä nykyisistä rajoitustoimista hallitusti kriisin hoidon seuraavaan vaiheeseen, Hetemäki muotoilee Avulle.

Lama-ajan kamreeri

Hetemäki, 63, aloitti työskentelyn valtiovarainministeriössä vuonna 1994, jolloin elettiin yhä Suomen historian pahinta lama-aikaa.

– Talouskriiseissä historia toistaa usein itseään, mutta tällainen epidemiasta johtuva globaali taantuma on monella tapaa hyvin ainutlaatuinen.

Hetemäki on kokemukseltaan laajalti arvostettu, mutta tiukat ”kamreerilinjaukset” ovat herättäneet myös kritiikkiä.

VM:n kansliapäällikkönä vuodesta 2013 toiminutta Hetemäkeä pidetään Suomen vaikutusvaltaisimpina virkamiehenä. Kansliapäällikkö johtaa valtiovarainministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Hetemäen piti siirtyä Helsinki Graduate School of Economicin työelämäprofessoriksi maaliskuussa, mutta poliittiset kiistat kansliapäällikön seuraajasta ja koronaepidemia lykkäsivät pestin alkua heinäkuulle.

– Pitkäjänteisempi tutkimus on ollut mielessäni jo jonkin aikaa. Kiinnostuksen kohteet säilyvät samana kuin virkamiehenä, mutta näkökulma muuttuu.

Martti Hetemäki

63-vuotias valtiotieteen tohtori ja valtionvarainministeriön kansliapäällikkö. Työskennellyt VM:ssä eri tehtävissä vuodesta 1994.

Julkaistu: 28.4.2020
Kommentoi »