Apu

Somalien koronatartunnat lähtivät kovaan nousuun – Yhteisökoordinaattori Khadijo Warsame: "On paljon lähihoitajia, jotka käyvät töissä ja ovat siinä mielessä riskiryhmässä"

Somalien koronatartunnat lähtivät kovaan nousuun – Yhteisökoordinaattori Khadijo Warsame: "On paljon lähihoitajia, jotka käyvät töissä ja ovat siinä mielessä riskiryhmässä"
Somaliankielisten helsinkiläisten koronatartunnat ovat lähteneet selkeään kasvuun, ja tartuntojen määrä keskimääräistä selvästi suurempi. Mitä tehdä?
Julkaistu: 17.4.2020

Suomessa somaliankielisten joukossa leviävä koronavirus on saanut uhrinsa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim Husu Hussein Mohamed (sd) kertoi surullisia uutisia sosiaalisessa mediassa pääsiäistä edeltäneellä viikolla:

”Turussa kuoli tänään herra, joka on minulle ja monelle muulle nuorelle miehelle ollut kuin isä. Covid-19 on viennyt meiltä jo liian monta rakas ihmistä ja useamman muun ovat huonossa tilanteessa. Rukoilen hänen sielulleen.”

Helsinkiläinen yhteisökoordinaattori, Kalliolan setlementin työntekijä Khadijo Warsame vahvisti kiirastorstaina Husu Husseinin suru-uutisen. Sen sijaan viranomaiset eivät ennen pääsiäistä antaneet Avulle vahvistettuja tietoja somaliankielisten koronatartunnoista.

Pääsiäisen jälkeisenä tiistaina Helsingin kaupunki tiedotti, että koronavirustartunnat somalien keskuudessa ovat lähteneet selkeään kasvuun. Somalinkielisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 tartuntaa.

Käytännössä 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku on 0,2 prosenttia. Helsingin kaupunki ja HUS voimistavat keinojaan tartuntojen hillitsemiseksi.

– Pidän hyvin huolestuttavana tartuntojen viimeaikaista leviämistä kielivähemmistöjen keskuudessa. Tilanne vaatii eri toimijoiden yhteistyötä, monikielisten palvelujen kehittämistä edelleen ja tehokasta kohdennettua viestintää, pormestari Jan Vapaavuori totesi tiistaina.

"Soitan, kerron ohjeita ja autan kauppa-asioissa"

Yhteisökoordinaattori Khadijo Warsame sanoo, että Suomeen tuli koronasta huolestuttavia uutisia jo maaliskuussa Ruotsista. Tukholmassa koronavirukseen kuolleista oli somalitaustaisia suhteessa selvästi enemmän kuin kantaruotsalaisia.

Suomessa tiedottaminen somaleille piti saada kuntoon. Täällä liikkui myös virheellistä informaatiota. Khadijo Warsame tarttui tehtävään jo kauan ennen kuin Helsingin kaupunki ilmaisi julkisen huolestumisensa. Nainen työskentelee Pasilan asukastalossa ja kohtaa työssään paljon naisia, perheenäitejä, joukossa myös luku- ja kirjoitustaidottomia.

– Soittelen heille itse ja kerron ohjeita. Autan kaikessa. Voin käydä kaupassa ja apteekissa. Olen kääntänyt viranomaisten ohjeita selkokielelle somaliksi.

Somaliyhteisössä on paljon naisia, joilla ei ole mobiilikännyköitä eikä somekanavia.

Haasteena somaliperheissä on Khadijo Warsamen mukaan niiden suuruus. Yhdessä perheessä voi olla lapsia, nuoria, vanhemmat ja isovanhemmat.

– Heissä on paljon lähihoitajia, jotka käyvät töissä ja ovat siinä mielessä riskiryhmässä.

Myös imaamit hoitavat tiedotusta

– Nyt viranomaisten tietoa ja uutisia levitetään Facebookissa, WhatsApp-ryhmissä ja Ylen somalinkielisissä uutisissa. Jotkut ihmiset nauhoittavat uutisia ja jakavat niitä eteenpäin someryhmissä. Myös imaamit ovat nauhoittaneet ja välittäneet uutisia.

Khadijo Warsamen mielestä WhatsApp on kätevin, koska siellä voi lähettää ääniviestejä puhuttuna.

– Tietenkin somalit suhtautuvat nyt asiaan vakavasti niin kuin muutkin suomalaiset. Tuemme toisiamme henkisesti ja annamme apua, Khadijo Warsame sanoo.

Suomen arabiankielisille tiedotusta hoitaa Mohamed Ghonam, joka on Espoon Matinkylässä sijaitsevan asukastalo Kylämajan yhteisökoordinaattori. Hän kääntää THL:n ja Ylen tietoja. Hän jakaa niitä Facebook-ryhmässä, johon kuuluu 17 000 ihmistä. Hän toimii myös Espoon kaupungin koronaneuvonnassa.

Ghonamin mukaan tietoa arabiankielisille on nyt saatu hyvin eteenpäin, ja kyselytutkimuksen mukaan tiedottamiseen ollaan oltu tyytyväisiä.

Yhdysvalloissa mustat yliedustettuina kuolleissa

Yhdysvaltainen huffpost.com uutisoi, että koronavirus on ollut tappavampi mustalle kuin valkoiselle väestölle. Mustat sairastuvat covid-19-tautiin hiukan useammin kuin valkoiset, mutta he kuolevat siihen paljon useammin.

New Yorkin Bronxin alueella kuolleissa on mustia kaksiverroin enemmän kuin valkoisia.

Syy on todennäköisesti mustien heikossa yhteiskunnallisessa asemassa. He sairastavat useammin perussairauksia kuin valkoinen väestö ja saavat huonompaa hoitoa.

Lisäksi heillä on käytännön riskejä saada virus. He tekevät usein töitä, joita ei voi tehdä etänä, käyttävät julkista liikennettä ja elävät valkoisia yleisemmin perheissä, joihin kuuluu useampi sukupolvi.

Myös Detroitissa, Milwaukeessa, Chicagossa ja Louisianassa mustat ovat yliedustettuina tautiin kuolleiden joukossa.

Päivitetty 17.4. ja 14.4. Helsingin kaupungin tiedotteen tietoja somalinkielisten koronatilanteesta. Julkaistu 10.4.2020.

Kommentoi »