
Ravitsemusprofessori Mikael Fogelholm käyttää suolan sijaan kenialaisia mausteita – ”Bravuurini on risotto”
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm suosii kasvisruokaa ja käyttää suolaa vain munakoisojen itkettämiseen. Aamuisin hän ulkoiluttaa kissansa valjaissa ja polkaisee sitten kymmenen kilometriä työpaikalleen.
Aamu
6.30 | Aamutoimet
Aamiaiseeni kuuluu tuorepuuro, jonka laitan illalla jääkaappiin. Sekoitan siihen kaurahiutaleita, granolaa, chiansiemeniä, saksanpähkinöitä ja kaurajuomaa. Puuron päälle laitan marjoja. Syön myös soijajogurttia ja palan paahdettua ruisleipää sekä juon kupin kahvia ja lasillisen appelsiinituoremehua. Leivälle laitan yleensä kurkkua ja vegaanista juustoa. Salaateissa käytän myös maidosta tehtyjä juustoja, koska fetasta ja mozzarellasta ei saa riittävän hyviä vegaaniversioita. Aamiaisen jälkeen viemme puolisoni Noora Kanervan kanssa kissat ulos. Löysimme 1,5 vuotta sitten eläinsuojeluyhdistyksen kautta kaksi löytökissaa. Ulkoilutamme niitä päivittäin kerrostalomme pihalla valjaissa. Aamupalamme aikana kissat jo odottavat eteisessä ulospääsyä.
7.30 | Töitä yliopistolla
Pyöräilemme Nooran kanssa Pohjois-Haagasta Helsingin yliopiston Viikin kampukselle. Matkaa tulee suorinta reittiä noin kymmenen kilometriä. Työskentelemme tutkijoina samassa tiedekunnassa ja olemme mukana myös samoissa tutkimushankkeissa. Teen töitä Viikissä silloin, kun minulla on opetusta tai kokouksia. Muuten olen yleensä etätöissä. Opetan kansainvälisessä maisteriohjelmassa, jossa on opiskelijoita noin kymmenestä eri kansallisuudesta.
Päivä
12.30 | Lounas työpaikalla
Syön lounaan Viikin opiskelijaravintolassa. Valitsen joko kasvis- tai kalavaihtoehdon. Työpaikkalounaalla syön usein perunoita, koska kotona käytämme niitä vähän. Pasta ja riisi on helpompia ja nopeampia valmistaa. Ruoan kanssa syön yhden siivun ruisleipää ja jälkiruoaksi otan kupin kahvia. Juon päivässä kaikkiaan kolme kupillista kahvia.
13.30 | Kirjallisia töitä
Iltapäivällä jään työpaikalle tai lähden etätöihin kotiin. Valmistelen tulevia opetuksia tai teen tutkimustyötä. Senioritutkijana kirjoitan itse enää harvoin, mutta osallistun tieteellisten käsikirjoitusten tekemiseen tutkijaryhmän jäsenenä. Tulkitsen tuloksia sekä suunnittelen ja kommentoin käsikirjoituksia. Olen mukana myös kansainvälisissä tutkijaryhmissä. Lisäksi työnkuvaani kuuluu apurahahakemusten arviointi. Olen esimerkiksi käynyt läpi noin 200 Juho Vainion säätiölle lähetettyä apurahahakemusta.
16.00 | Kotimatkalenkki
Pyrin lähtemään töistä viimeistään neljältä. Tosin silloin illaksi jää vielä töitä. Teen kotimatkalla yleensä noin tunnin pyörälenkin. Liikun noin 8–9 tuntia viikossa, joskus jopa 12 tuntia, jos teen 4–5 tunnin pyörälenkin viikonloppuna. Kilpailen edelleen pyöräsuunnistuksessa.
Ilta
17.00 | Välipala
Syön heti kotona välipalan, muroja ja mysliä. Sen jälkeen menemme kissojen kanssa ulos. Kaksi kissaa tarvitsee kaksi ulkoiluttajaa, koska kissat eivät tottele hihnassa samalla tavoin kuin koirat.
18.00 | Kohti illallista
Yleensä syömme illallisen vasta kahdeksan aikaan. Teen ruoan aika usein, bravuurini on risotto, johon laitan tyypillisesti katkarapuja, paahdettua kukkakaalia sekä pakasteherneitä tai sieniä. Myös linssit ja pavut kuuluvat illallisten raaka-aineisiin. Lisäksi käytämme lihaa korvaavia tuotteita, kuten soijasuikaleita. Ruoan maustaminen on tärkeää. Olemme käyneet paljon työmatkoilla Keniassa ja tuoneet sieltä mausteita, etenkin currya ja chiliä. Suolaa emme lisää ruokiin koskaan. Tarvitsemme sitä vain munakoisojen itkettämiseen. Suolattomuuteen tottuu yllättävän nopeasti. Ravintolaruoassa minua vaivaakin usein liika suola. Noin kolmesti viikossa syömme jälkiruoaksi vegaanista- tai kermajäätelöä. Illallisen jälkeen leikimme kissojen kanssa ja katsomme ehkä jotain Netflix-sarjaa tietokoneelta. Televisiota meillä ei ole.
22.30–6.30 | Yöunet
Yritän mennä nukkumaan viimeistään kello 22.30. Jos unen saaminen on vaikeaa, äänikirjojen kuuntelu auttaa.