
Roskaruoka lihottaa, eikä se johdu vain kaloreista – Ultraprosessoitu ruoka voi muuttaa aivojen rakennetta tavalla, joka johtaa ylensyönnin kierteeseen
Helsingin yliopiston O’Brain Lab -tutkimusryhmän ja Montrealin neurologisen instituutin tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti ultraprosessoitua ruokaa syövien aivoissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia.
Runsas ultraprosessoidun ruoan syöminen on yhdistetty moniin sairauksiin, mutta se saattaa vaikuttaa myös aivojen rakenteeseen ja johtaa sitä kautta ylensyöntiin.
Helsingin yliopiston O’Brain Lab -tutkimusryhmän ja Montrealin neurologisen instituutin tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti ultraprosessoitua ruokaa syövien aivoissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia syömiskäyttäytymistä säätelevillä alueilla. Tämä saattaa johtaa ylensyönnin kierteeseen.
Tutkimuksen perusteella ultraprosessoidun ruoan ja ylensyönnin yhteys ei johdu ehkä pelkästään elimistön tulehdustilasta ja lihavuudesta, vaan myös ruokien ainesosat ja lisäaineet, kuten emulgointiaineet, voivat selittää aivomuutoksia.
Tutkimuksessa käytettiin brittiläisen biopankin aineistoja 30 000 keski-ikäisestä. Ultraprosessoitu ruoka sisältää usein paljon sokeria, suolaa ja rasvaa, mutta vain vähän ravintoaineita.
Lähde: Helsingin yliopisto