Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ravitsemus

Roskaruoka lihottaa, eikä se johdu vain kaloreista – Ultraprosessoitu ruoka voi muuttaa aivojen rakennetta tavalla, joka johtaa ylensyönnin kierteeseen

Helsingin yliopiston O’Brain Lab -tutkimusryhmän ja Montrealin neurologisen instituutin tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti ultraprosessoitua ruokaa syövien aivoissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia.

1.10.2025 Apu Terveys
Kuuntele artikkeli · 1.34

Runsas ultraprosessoidun ruoan syöminen on yhdistetty moniin sairauksiin, mutta se saattaa vaikuttaa myös aivojen rakenteeseen ja johtaa sitä kautta ylensyöntiin.

Helsingin yliopiston O’Brain Lab -tutkimusryhmän ja Montrealin neurologisen instituutin tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti ultraprosessoitua ruokaa syövien aivoissa tapahtuu rakenteellisia muutoksia syömiskäyttäytymistä säätelevillä alueilla. Tämä saattaa johtaa ylensyönnin kierteeseen.

Tutkimuksen perusteella ultraprosessoidun ruoan ja ylensyönnin yhteys ei johdu ehkä pelkästään elimistön tulehdustilasta ja lihavuudesta, vaan myös ruokien ainesosat ja lisäaineet, kuten emulgointiaineet, voivat selittää aivomuutoksia.

Tutkimuksessa käytettiin brittiläisen biopankin aineistoja 30 000 keski-ikäisestä. Ultraprosessoitu ruoka sisältää usein paljon sokeria, suolaa ja rasvaa, mutta vain vähän ravintoaineita.

Lähde: Helsingin yliopisto

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt